Ramon Andreu com a convidat al Ple municipal de Cerdanyola del Vallès | Samu Martínez

 

 

El president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, participarà a partir d'ara a la Comissió de Delimitació Territorial de l'Ajuntament de Cerdanyola. Ho va aprovar la reunió dels partits durant el primer Ple municipal del curs, que es va celebrar aquest dijous 26 de setembre. Els grups polítics de Cerdanyola del Vallès van aprovar onze punts i mocions i van rebutjar dues mocions. El gruix del debat plenari es va concentrar en l'apartat de les mocions presentades pels grups de l'oposició.

 

 

Concretament, l'aprovació de la proposta sobre la Comissió es va tirar endavant amb l'abstenció d'ERC, Ciutadans i Guanyem, i implica que, a partir d'ara, l'òrgan estarà format pels membres del govern Carlos Cordón, Eulàlia Mimó i Javier Sànchez, el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, la cap de Servei d'Urbanisme i la Secretària de la Corporació.

 

 

La Comissió de Delimitació Territorial s'encarrega de debatre totes les qüestions relacionades amb els límits territorials del municipi de Cerdanyola, tot i que el president de l'EMD hi assistirà quan tinguin a veure amb Bellaterra, informen des del consistori. Des d'ERC i Ciutadans es va criticar que el govern no hagués comptat amb membres de l'oposició per formar part de la Comissió.

 

 

Modificació del pressupost

 

  

El plenari va acceptar, a més, incloure d'urgència una modificació del pressupost de l'Ajuntament. El regidor de l'àrea d'economia, Javier Sánchez, va manifestar que al govern no li agradava presentar el punt amb urgència i un expedient desfavorable, i va indicar que la modificació incloïa qüestions com els pagaments del PEM Guiera. El punt es va aprovar amb les abstencions d'ERC, Ciutadans, Guanyem i PP.

 

 

També a proposta del govern, es va aprovar, amb l'única abstenció d'ERC, interposar un recurs contenciós administratiu contra el departament d'Educació de la Generalitat. El motiu és no haver efectuat el pagament dels imports corresponents al finançament de les escoles bressol de titularitat municipal. 

 

 

Per una altra banda, el ple va aprovar per unanimitat fixar els dies 29 de novembre i 27 de desembre com a dies festius de lliure obertura pels comerços de Cerdanyola.

 

 

Ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Cerdanyola
Ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Cerdanyola | Cedida

 

 

 

Pancarta en favor de l'acollida de refugiats

 

En l'apartat de les mocions, es va aprovar la proposta d'ERC, Guanyem, ECP i Junts per Cerdanyola per donar suport a les ONGs de rescat al mar com Proactiva Open ArmsSos Méditerranée o Sea Watch. Entre les mesures aprovades es troba posar els recursos necessaris per mantenir el compromís de Cerdanyola com a municipi d'acollida i penjar del balcó de l'Ajuntament una pancarta amb el text 'Refugees welcome'. Tant PP com PSC es van mostrar a favor del fons de la moció, però en contra de la necessitat de penjar la pancarta a la façana del consistori. Així, la moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits excepte PP i PSC, que s'hi van abstenir.

 

 

Serveis públics, gasos contaminants, Carles Escolà i Plataforma per la Llengua

 

Per una altra banda, el plenari va aprovar, amb els vots en contra d'ERC i Junts, oposar-se a la Llei de Contractes de Serveis a les Persones, que actualment es troba en el procés d'avantprojecte. La moció va arribar a la sala de plens després que la Plataforma pels Serveis Públics la presentés i aconseguís el suport de bona part dels partits polítics. L'aprovació d'aquest rebuig a la coneguda com a Llei Aragonès es va oposar a la moció presentada per Esquerra Republicana. El ple va rebutjar la proposta d'ERC que plantejava donar suport a la Llei de Contractes de Serveis a les Persones.

 

 

El debat de les mocions sobre la Llei Aragonès va girar al voltant de les externalitzacions de la gestió de serveis públics. Tant ERC com Junts van defensar que la llei pretén fer possible que quan s'externalitzi un servei es faci de forma correcta. En Comú Podem i Guanyem van coincidir en manifestar que la llei obre la porta a futures privatitzacions de “molts serveis públics”. Des del PSC es va demanar l'aturada de l'avantprojecte per buscar altres opcions. Alhora, Ciutadans també va deixar la porta oberta a altres opcions destacant que no s'apostés sempre per un model o altre de gestió: “Veiem quin model és el més adient”.

 

 

Carles Escolà davant la seu de l'empresa Polycasa
Carles Escolà davant la seu de l'empresa Polycasa | Mónica García

 

 

 

Com a proposta de la Junta de Portaveus, es va aprovar el compromís “per garantir reduccions de gasos d'efecte hivernacle per tal d'arribar al balanç net zero no més tard de 2040″. La moció afegeix una petició per “aturar la pèrdua de la diversitat i restaurar els ecosistemes com única resposta possible per evitar un col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l'humà”.

 

 

També amb el suport de la Junta de Portaveus i, per tant, de tots els partits, es va aprovar reprovar l'acomiadament de l'exalcalde Carles Escolà per part de l'empresa Polycasa “així com qualsevol altre cas que vulneri el dret dels treballadors i treballadores a reincorporar-se al seu lloc de treball després d'una excedència per exercir un càrrec públic, entenent que suposa una vulneració del dret fonamental a la participació política“.

 

 

Finalment, el plenari va rebutjar amb els vots a favor de Ciutadans i PP, la moció dels dos partits per garantir la neutralitat als centres educatius de Cerdanyola. En concret, proposaven “condemnar el presumpte espionatge a menors d'edat dut a terme per l'organització Plataforma per la llengua“. Els dos partits asseguren que la iniciativa de l'entitat “té per objecte assenyalar als menors en funció de la llengua emprada en les seves comunicacions”.