Un dels contacontes durant el festival
Un dels contacontes durant el festival | TOT Cerdanyola

 

 

El festival Explica'm ha aterrat a Cerdanyola amb èxit. Durant el dissabte 28 de setembre, s'ha estrenat el primer festival de narrativa oral de la ciutat als jardins del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC). Tallers, contacontes, històries, música i enigmes han fet que famílies amb nens i nenes de totes les edats s'hi apropessin al llarg del dia. 

 

 

“Estem molt contentes amb la rebuda del festival”, comenten Núria Najera i Nieves Collado, organitzadores del festival i propietàries de la Llibreria Lilliput i la Llibreria Éfora, respectivament. Afirmen que la participació i el feedback de les persones que hi han acudit ha estat molt positiu, “no havia ni acabat el matí i les famílies ja preguntaven quines activitats organitzaríem per l'any que ve”, expliquen. 

 

 

Durant el matí les activitats més destacades han estat, sobretot, els contacontes i els tallers de Lettering, que han començat a partir de les 10 h i han omplert en participació. Les dues organitzadores afirmen que el contacontes amb Teo i el taller de Blakie han estat les activitats i els punts més àlgids en participació. El Festival ha trencat el gel amb el taller 'Juguem a fer Ioga', el qual també ha destacat en implicació, ja que de ben aviat al matí hi havia 20 infants inscrits. 

 

 

Les famílies han coincidit a dir que aquesta és una oportunitat perquè els nens gaudeixin d'un dia a l'aire lliure amb infants d'altres edats i per a l'aprenentatge escoltant històries. “És bo pels nens acostumar-se a escoltar les històries dels llibres; si des de petit t'agrada rebre històries, creixeràs intel·lectualment fins a convertir-te en un bon lector quan siguis gran”, expliquen les organitzadores. A més, els pares i mares expliquen que aquesta és una iniciativa diferent per a la ciutat, a la que els nens no hi estan acostumats i que “pot ser molt positiva, ja que el tema de la literatura és important”.

 

 

 

 

Durant la tarda, el festival Explica'm ha recollit més participació. En total, a l'esdeveniment s'hi hauran apropat més de 200 persones durant tot el dia, segons les organitzadores. A més, afirmen que el lloc escollit, els jardins del MAC, han estat “l'escenari idoni”. “Hem jugat molt amb aquest espai, col·locant les carpes dels llibres i dels tallers al costat i l'escenari al mig”. Najera i Collado declaren que és el lloc “on ho repetirien l'any que ve”. 

 

 

Explica'm Canalla 

 

Dins del Festival, l'Explica'm Canalla és una secció on ja els més grans han pogut gaudir de la lectura d'uns relats “canalles” amb l'escriptora Empar Moliner i l'actriu Mercè Arànega. A les 19.30 h, Empar Moliner ha llegit “El Pregó”, un dels seus últims relats del seu darrer llibre, i que ha provocat rialles entre el públic.

 

 

Per una altra banda, Mercè Arànega ha llegit el relat “El silenci és d'or” d'Apel·les Mestres. 

 

 

Núria Najera i Nieves Collado expliquen que l'objectiu del Festival era abastar a persones de totes les edats. Per això, “aquest any s'ha tractat d'un tast per veure si la iniciativa funcionava bé, sobretot pel que fa a la secció adulta”. 

 

 

Les dues llibreries en col·laboració de l’editorial Penguin Random House i l'editorial Planeta, també han organitzat un concurs anomenat 1r Concurs de Relats Explica'm, que “també ha estat una gran alegria” per les organitzadores i que buscava premiar els relats breus dels cerdanyolencs i cerdanyolenques. El concurs es divideix en dues categories: juvenil (entre 15 i 18 anys) i adult (més de 18 anys). Les organitzadores afirmen que de la categoria juvenil s'havien rebut un total de 53 relats. De la d'adult, 19. 

 

 

La convidada Mercè Arànega i Nieves Collado han llegit els relats premiats. Posteriorment, han repartit els premis entre els guanyadors. 

 

 

Mercè Arànega i Nieves Collado llegeixen els noms dels guanyadors del concurs de relats
Mercè Arànega i Nieves Collado llegeixen els noms dels guanyadors del concurs de relats | TOT Cerdanyola

 

 

Els guanyadors 

 

El jurat, compost per Danny Romero Mas, Antonio Luengo, Laia Fabrer, Manuela Navarro i Nuria Ojaldo, n'ha estat l'encarregat d'escollir els relats guanyadors. 

 

 

De la categoria juvenil, la guanyadora ha estat Laura Miró Díaz amb el seu relat “Dragones y princesas”. I de la categoria adults, el premi se l'ha emportat Carmen Alcolea amb “Hipólitas Hands“. 

 

 

Així doncs, aquest 28 de setembre s'ha estrenat una iniciativa en format de Festival a Cerdanyola del Vallès que, tant la ciutadania com l'organització, esperen poder convertir en un esdeveniment anual.