Entrada a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell | Arxiu

 

 

L'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell compta ja amb un espai fix de donació de sang. La iniciativa ha començat aquest dimarts 8 d'octubre, i permetrà que tots els dimarts laborables, de 10 a 14 i de 17 a 21 h, es podrà donar sang a l’espai ubicat al vestíbul principal de l’hospital.

 

 

Amb aquesta incorporació del Parc Taulí com a campanya setmanal, els donants de Sabadell disposaran de més possibilitats per donar sang a la ciutat, que cada any organitza a més prop de 150 campanyes per tota la ciutat.

 

 

En els mesos de juliol i agost es va intensificar la donació al Parc Taulí amb el mateix format per incrementar les reserves de sang a les vacances. El resultat va ser molt positiu, expliquen des del Banc de Sang i Teixits, doncs en els dos mesos d’estiu es van aconseguir més donacions que en el període de gener a juny, confirmant la bona rebuda dels donants a la periodicitat setmanal.

 

 

Amb la incorporació de la donació al Parc Taulí, Sabadell pot incrementar les donacions globals de la ciutat, que és la desena en nombre de donacions a tot Catalunya.

 

 

Donació de plasma

 

A més de la donació de sang, l’espai del Parc Taulí oferirà dos cops al mes la possibilitat de donar plasma. Per fer aquest tipus de donació cal reservar cita prèvia. Els donants poden fer-ho online en aquest enllaç o bé enviant un email a plasma@bst.cat o trucant al 93 557 36 30.

 

 

Cada dia, els hospitals de tot Catalunya necessiten plasma per a tractar grans cremats o persones que tenen malalties de la coagulació de la sang, entre d’altres.  

 

 

Donants de sang durant la campanya de Festa Major al Centre Cívic
Donants de sang durant la campanya de Festa Major al Centre Cívic | Toni Alfaro

 

 

Donar sang, un hàbit cívic

 

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.

 

 

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit. 

 

 

La sang, sempre necessària

 

Per ser donant de sang cal complir les següents condicions bàsiques:

–      Tenir entre 18 i 70 anys

–      Pesar 50 quilos o més

–      Trobar-se bé de salut

–      En cas de ser dona, no estar embarassada