Interior de la masia Can Cordelles

Interior de la masia Can Cordelles | BCN Film Comission

 

 

Els museus de Cerdanyola del Vallès se sumen, un any més, a les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. En concret, el Museu d’Art (MAC) i el Museu d’Història de Cerdanyola oferiran portes obertes i activitats especials entre l’11 i el 13 d’octubre.

 

 

Durant aquests dies, centenars de municipis de Catalunya se sumen a aquesta iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. L’objectiu de les JEP és donar a conèixer la riquesa i atractiu del patrimoni cultural dels municipis catalans “amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat”. Les JEP estan considerades “l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural”. A Catalunya se celebren des de l’any 1991.

 

 

Visita exclusiva a espais tancats de la ciutat

 

El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) donarà el tret de sortida a les Jornades obrint les seves portes els dies 11 i 12 de 17 a 20 h i els diumenge 13 d’11 a 14 h.

 

 

A més, des del MAC proposen reivindicar l’arquitectura del segle XIX a partir d’una jornada de portes obertes a diferents espais de la ciutat, habitualment tancats al públic.

 

 

El diumenge 13 d’octubre, d’11 h a 14 h, es podran descobrir els secrets de Can Cordelles, Can Llopis i la Torre Vermella. Aquests tres edificis representen diferents estils arquitectònics del segle XIX: respectivament, són exemples del neoclassicisme, l’historicisme o eclecticisme i el primer modernisme. A més, també seran portes obertes a la Torre López, joia del modernisme a Cerdanyola i a la seu del MAC.

 

 

Imatge de la Torre Vermella

Imatge de la Torre Vermella | Cedida

 

 

La masia Can Cordelles es va construir al segle XVI i està ubicada al carrer de Sant Joan, 26. Actualment es troba deshabitada i ha esdevingut el lloc de gravació de pel·lícules com Elisa i Marcela, una de les últimes produccions d'Isabel Coixet. Pel que fa a Can Llopis, es tracta d'una casa situada al carrer de Sant Ramon que va ser construïda l'any 1872 com a residència d'estiu. Posteriorment, el 1892, fou reformada. Fins fa pocs mesos, era la seu de les Missioneres del Verbum Dei.

 

 

Descobrint el patrimoni històric cerdanyolenc

 

El Museu d’Història de Cerdanyola planteja activitats per endinsar el públics en dues èpoques històriques ben diferents: l’època ibèrica i l’edat mitjana. El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (Divendres de 16.30 h a 19.30 h, dissabte d’11 h a 14.30 h i de 16.30 h a 20 h i diumenge de 10.30 h a 14.30 h) farà jornada de portes obertes de l’11 al 13 d’octubre.

 

 

A més, el diumenge a les 12 h proposa una visita guiada a l’exposició permanent ‘Cerdanyola, terra d’ibers’ per descobrir o redescobrir un dels conjunts arqueològics d’època ibèrica més importants de Catalunya i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

 

Torn pel patrimoni arquitectònic i natural

 

Diumenge 13 també es farà jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes de 10 a 14h, incloent una visita guiada a les 12 h.

 

 

La vall de les Feixes és un dels espais culturals i identitaris més importants de Cerdanyola per la riquesa i varietat del seu patrimoni històric i natural. Passejar fins a l’església de Sant Iscle permet contemplar diferents tipus de masies i l’ermita de Santa Maria de les Feixes, que havia d’estar oberta en aquestes Jornades, però que finalment no es podrà visitar. L’ermita estarà oberta durant l’Aplec de Sant Iscle que tradicionalment se celebra el pròxim mes de novembre i que reuneix a centenars de cerdanyolencs.

 

 

Programa de les Jornades Europees del Patrimoni

 

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)

Portes obertes: Divendres 11 i dissabte 12, de 17 a 20 h; Diumenge 13, d’11 a 14 h.

Ruta pel patrimoni: Diumenge 13 d’octubre, d’11 a 14 h, itinerari per descobrir els secrets de  Can Cordelles, Can Llopis i la Torre Vermella.

 

Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Portes obertes: Divendres, 11 d’octubre, de 16.30 a 19.30 h; Dissabte, 12 d’octubre, d’11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h; Diumenge, 13 d’octubre, de 10.30 a 14.30 h.

Visita guiada gratuïta: ‘Cerdanyola, terra d’ibers’.

 

Sant Iscle

Portes obertes: Diumenge 13 d’octubre entre les 10 i les 14h, a l’església de Sant Iscle de les Feixes.