Els tres acusats, entrant als jutjats de Sabadell

Els tres acusats, entrant als jutjats de Sabadell | ACN

 

 

El judici contra els tres joves acusats d’estripar una bandera espanyola pertanyent a Societat Civil Catalana (SCC) a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha quedat vist per a sentència aquest dimarts 8 d'octubre. Els tres joves estan acusats de delictes d'ultratges a la bandera i coaccions amb agreujant d'odi.

 

 

Tot i que inicialment la Fiscalia demanava tres anys de presó i 5.400 euros de multa a cada un, abans de finalitzar el judici ha posat sobre la taula la possibilitat que en cas que no s'accepti el delicte de coaccions, es valori un de violació del dret a reunió. En aquest cas, sol·licita una pena de dos anys i sis mesos de presó

 

 

Tres anys dels fets

 

Després de gairebé quatre hores, el magistrat responsable del jutjat penal número 2 de Sabadell ha deixat vist per sentència el judici contra tres estudiants de la UAB pels fets ocorreguts el 19 d'abril de 2016.

 

 

Els fets van tenir lloc durant la Fira d'Entitats que se celebrava al campus de Bellaterra, quan un grup de joves de l'entitat unionista va muntar una carpa informativa. Segons han relatat diversos testimonis, poc després de començar a dur a terme la seva activitat informativa un grup d'estudiants, molts dels quals del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) els van “increpar” i “insultar”. Han afirmat que van sentir-se “coaccionats” i que, entre d'altres, els van acusar de “feixistes” i “nazis“. Així mateix, han apuntat que els van exigir que marxessin.

  

  

En un moment donat, han relatat, alguns dels increpadors van despenjar una de les banderes espanyoles que hi havia a la carpa de SCC. Llavors, tres joves, van agafar-la i un d'ells va estripar-la amb “un cúter o element punxant”

  

  

Els testimonis, que en el seu dia no van denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra, han comparegut a petició de la Fiscalia i alguns ha expressat la seva voluntat de percebre una indemnització per danys. Mentre que alguns d'ells només han identificat un dels acusats com la persona que va estripar la bandera, un altre ha situat dos dels encausats en el lloc dels fets i un altre els ha apuntat a tots tres.

 

 

També han comparegut davant el jutge el director i el director adjunt de seguretat de la UAB, entre d'altres testimonis. Aquests, han situat els acusats en l'escenari dels fets, però han remarcat que no van veure que els joves del SEPC insultessin o increpessin els de SCC. En aquest sentit, tampoc han deixat clar que els tres joves estripessin la bandera. “Des d'on jo estava no vaig poder veure com es desenvolupava l'acció”, ha indicat Manuel Roman, director de seguretat de la UAB, que ha admès que no va veure cap cúter ni navalla.

 

 

 
Concentrats davant els jutjats de Sabadell

Concentrats davant els jutjats de Sabadell | ACN

 

 

Els acusats neguen els fets

 

Els tres estudiants de la UAB acusats d'estripar una bandera espanyola de Societat Civil Catalana (SCC) i increpar un grup de joves de l'entitat han negat els fets i han denunciat que són víctimes d'una “persecució ideològica contra l'independentisme, l'antifeixisme i el moviment estudiantil”. Ho han dit un cop ha finalitzat el judici que s'ha celebrat aquest dimarts 8 d'octubre als Jutjats de Sabadell

 

 

Els tres acusats han dit que no es trobaven a la plaça Cívica quan van tenir lloc. De fet, quan els han mostrat les imatges extretes de les càmeres de vigilància de la UAB, han estat incapaços de reconeixes. Els Mossos d'Esquadra que han testificat aquest dimarts, també han indicat que aquestes imatges no tenien “valor identificatori” i que si se'ls va identificar va ser a través del personal de seguretat del campus. També han explicat que dos d'ells tenien dues sancions administratives per talls a l'AP-7 durant jornades de vaga.

 

 

En sortir, els encausats han expressat la seva sorpresa pel fet que se'ls hagi preguntat per la seva pertinença al SEPC i per la seva posició ideològica. “La nostra defensa s'ha fonamental en què són uns actes que s'han agreujat, considerem que ens mereixem l'absolució perquè això és una persecució ideològica contra l'independentisme, l'antifeixisme i el moviment estudiantil“, han valorat.

 

 

Un centenar de persones s'han concentrat a l'exterior dels jutjats per expressar el seu suport envers els tres acusats.