L'arribada dels primers freds després de l'estiu moltes vegades ens recorden els gustos deixats enrere la passada primavera. Tornen a venir de gust àpats més contundents per a fer passar les baixes temperatures, però també gaudir de plats més elaborats que la calor fa oblidar durant l'estiu. Però molt especialment, tornen a ser presents els plats de cullera i els llegums.
D'entre tots els plats de llegums, potser un dels més bàsics i alhora nutritius són les llenties estofades. Riques en ferro i en proteïnes, les llenties són un llegum ideal perquè el nostre cos es prepari per a l'hivern. Alhora, l'all i la ceba que les acompanyen reforcen molt el sistema immunitari i inclouen algunes vitamines molt importants pel benestar del cos, com les vitamines B, C i K. Per últim, no cal dir que la botifarra i les patates augmenten la intensitat del gust i la consistència del plat.
Us animeu a cuinar-les? Doncs som-hi!
Què necessitem per una ració per a quatre persones?
- 600 g de llenties
- 4 Patates
- Dues botifarres negres
- Dues cebes de Figueres
- Dues cabeces d'alls
- Sis tomàquets madurs
- Dues pastanagues
- Dues branquetes de farigola fresca
- Dues fulles de llorer
- Pebre negre
- Dos gots de vi blanc sec
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Mans a la cuina!
- Primer pelem, netegem les patates i les tallem a daus. En una olla hi posem aigua i la sal amb les patates
- Les deixem coure però no del tot, entre 12 i 15 minuts, i les reservem a part
- Ara tallem les verdures i hortalisses (la ceba ben petita, el tomàquet pelat ben petit, la pastanaga ben petita i pelada)
- Seguidament, les posem a l’olla de pressió on cuinarem les llenties i les sofregim
- Mentrestant, tallem les cabeces d'alls pel mig
- Un cop les hortalisses ja estan pràcticament enrossides, hi afegim el got de vi blanc, els alls, el llorer, la farigola i deixem que s'evapori una mica l'alcohol del vi
- Hi afegim les llenties escorregudes i ho cobrim tot amb aigua
- Just després, hi tirem la botifarra negra i tapem l'olla
- Ho deixem coure 15 minuts a foc lent, un cop hagi arrencat el bull
- Refredem l'olla de pressió sota l'aixeta de la pica
- Quan l'olla estigui freda, la destapem, ho posem tot en una cassola de fang (si en tenim) i tallem la botifarra a trossos
- Després afegim a la cassola les patates que tenim reservades
- Ho deixem coure tot junt durant 8 minuts, aproximadament
- Ja podem emplatar i gaudir!
Bon profit!