La caseta dels Pous a mig desmuntar
La caseta dels Pous a mig desmuntar | Jordi Tardós

 

 

L'empresa de subministrament d'aigua a Bellaterra, Aigües de Sabadell, propietària de la coneguda com a “caseta dels Pous“, ha començat el seu enderrocament. Les obres s'han iniciat aquest divendres 11 d'octubre al matí, quan diversos operaris amb maquinària d'obra han col·locat tanques al voltant de l'edifici i han començat a desmuntar l'estructura.

 

 

L'edifici portava més d'una dècada en desús i mostrava signes d'abandonament evidents, tot i que l'empresa Aigües de Sabadell la va emplaçar com a part de les estructures de subministrament d'aigua a Bellaterra. I és que, segons el dramaturg i historiador bellaterrenc Ignasi Roda, aquesta edificació, construïda als anys seixanta, podria haver servit com a petit habitatge del responsable dels pous ubicats a la Serra de Galliners, just per sobre de la casa. 

 

 

Segons informa l'EMD de Bellaterra, aquesta caseta es tractava de l'antiga estació on es situaven les bombes d'aigua per a la distribució d'aigua a Bellaterra. Expliquen des de l'entitat que, ja que es va instal·lar a la mateixa parcela una estació de bombament soterrada, Aigües de Sabadell va adquirir el compromís d'enderrocar aquesta casa. 

 

 

La caseta portava anys en desús
La caseta portava anys en desús | Jordi Tardós

 

 

La infraestructura de subministrament d'aigües a Bellaterra, del que aquesta caseta en formava part, va ser un problema fins a l'any 1980 a Bellaterra a causa de la falta d'entesa entre Fomento de la Vivienda Popular i Aigües de Sabadell.

 

 

La problemàtica de l'aigua a Bellaterra

 

Entre 1948 i 1949, segons es pot llegir al llibre Bellaterra, Crònica de 75 anys (1930 – 2005), del mateix Roda, es fa una proposta de subministrament d'aigua a Bellaterra “a càrrec del propietari dels pous de Cerdanyola, el senyor [Joan] Parés”. Fins aquell moment, la gestió de l'aigua anava a càrrec de Fomento, empresa propietària de bona part dels terrenys que avui formen Bellaterra, ja que “havia fet i era propietari de les canonades“, escriu Roda.

 

 

L'any 1949, s'inauguren els Pous, situats per sobre de la ubicació on fins ara s'erigia la caseta, que compten amb un “dipòsit d'un milió tres-cents mil litres de capacitat” per a la urbanització. El mateix any es crea també la Companyia d'Aigües de Sabadell S.A. (CASSA), i Fomento cedeix els Pous a canvi que s'encarregui del subministrament.

 

 

Segons explica extensament Roda, després de 32 anys de problemes relacionats amb el subministrament d'aigües a la urbanització, el 1981 Aigües de Sabadell i Fomento de la Vivienda Popular (llavors ja anomenat Fomento Barcelonés de Inversiones), firmen la cessió completa de la gestió de l'aigua a l'empresa sabadellenca. Acaben així els problemes de subministrament d'aigües específics de Bellaterra.