La Gran Via va ser l'espai dels aldarulls a Sabadell
La Gran Via va ser l'espai dels aldarulls a Sabadell | Cedida

 

 

La concentració d'aquest dimarts 15 d'octubre a la nit a les portes de la comissaria de la Policia Nacional va acabar amb una batalla campal a la Gran Via i l’entorn del Parc Taulí. Segons informa l'iSabadell, nn nombrós grup de manifestants i els Mossos d’Esquadra van protagonitzar un llarg enfrontament amb cops de porra, pilotes d’escuma (foam), contenidors cremats i vidres volant pels aires.

 

 

El col·lectiu Sanitaris per la República va fer prop d’una vintena d’atencions mèdiques, tres de les quals s’han derivat directament a l’hospital Parc Taulí. Hi ha almenys un detingut per desordres públics. La manifestació ja va ser tensa, amb insults i provocacions cap a la policia. Però no va anar a més, mantenint-se la calma tensa fins prop de les 10 de la nit. 

 

 

Cap a tres quarts de 10, la majoria dels 3.000 manifestants que segons la Polica Municipal, s’havien concentrat per demanar la retirada de la Policia Nacional de Catalunya, ja havia marxat. La Gran Via seguia tallada en aquest tram. Però encara quedava un nombrós grup d’entre 500 i 1.000 persones, els de primera fila majorment encaputxats. Es van llençar ous i alguna ampolla de vidre prop dels agents, disposats en formació. Des de la megafonia s’havia avisat dues vegades que es dispersés la convocatòria.

 

 

El llançament d’una nova ampolla de vidre i alguns cops a les tanques de seguretat han fet que els Mossos avancessin posicions i comencessin a carregar. Els manifestants es van dispersar i van començar llargues corredisses, amb pilotes d’escuma i cops de porra. Per l’altra, es van bolcar contenidors a mode de barricades, s’han llençat desenes d’ampolles de vidre i llambordes o fins i tot una biga de fusta contra una furgoneta policial.

 

 

La majoria de la gent es va dirigir cap a la Gran Via en sentit sud. Tot a les portes de l’hospital Parc Taulí eren plenes de familiars dels pacients a urgències mirant-s’ho amb sorpresa des de dins. Al propi hospital va derivar el col·lectiu Sanitaris per la República un home amb un cop a l’ull, mentre personal sanitari va sortir a la porta amb les bates blanques a ajudar.

 

 

Prop de 20 persones va atendre aquest col·lectiu, segons detallen, la majoria per cops de porra o per pilota d’escuma, ja sigui a la cara, el tòrax i, en un cas, els testicles. Per la seva part, el SEM va atendre tres persones a Sabadell, amb un traslladat a centre sanitari. Mentrestant, alguns manifestants es van refugiar dins els accessos del parc Taulí. Dues furgonetes de la policia s’hi van acostar. Hi va haver un cert moment de pànic.

 

 

Altres manifestants es van dispersar pels carrers adjacents a la Gran Via. Des del carrer Antoni Cusidó es van llençar llambordes i els bars que encara estaven oberts van tancar portes. La policia, amb les furgonetes a gran velocitat, va avançar i retrocedir diverses vegades per la Gran Via, introduint-se també pels carrers laterals i per tot l’entorn de l’hospital i el parc.

 

 

Baixaven agents en direcció als manifestants, i volaven llambordes des de la foscor del parc. En un moment determinat, al bell mig de la Gran Via els manifestants van calar foc a un contenidor. En ser apagat pels Bombers, va marxar la llum de la zona, que va quedar a les fosques. Uns manifestants estaven per l’entorn de la plaça Taulí, altres pel parc, altres pel carrer Vilarrubias.

 

 

Mica en mica, els manifestants van anar allunyant-se en grups separats de la Gran Via, i la situació es va calmar. Es va obrir el trànsit, no sense la sorpresa de molts conductors que es trobaven contenidors bolcats a la calçada i la Gran Via plena de vidre. Hora mitja després de l’inici de les càrregues un bon grapat de furgonetes de la policia encara estava davant de la seu de la Policia Nacional. Mentrestant operaris de neteja intentaven posar una mica d’ordre en el desori, i la situació a l’hospital era la d’un dimarts ordinari.

 

 

Setmana de protestes

 

La manifestació deriva de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes per sedició. Es preveuen accions de protesta almenys durant tota aquesta setmana.