Membres de Gent per Bellaterra s'abstenen durant el rebuig a la Sentència del Procés
Membres de Gent per Bellaterra s'abstenen durant el rebuig a la Sentència del Procés | Toni Alfaro

 

 

El plenari de la Junta de Veïns no tractarà temes sobre política no local, o no relacionada directament amb aquesta, alhora que va aprovar una declaració de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics. Ho va fer el passat dilluns 28 d'octubre, a les 20 h a la Sala Gran de l'edifici de l'EMD, en una nova sessió del Ple ordinari de l'entitat, en la que es van retirar dos punts de l'ordre del dia. 

 

 

Podeu veure el vídeo de tota la sessió aquí. 

 

 

Dels temes previstos, la proposta de modificació del reglament que regulava les funcions dels agents cívics de l'EMD va quedar enlaire, ja que va ser retirada pel govern. Segons van indicar, es va fer perquè estaven en converses amb l'Ajuntament de Cerdanyola sobre com trobar un millor encaix dels agents amb el consistori. 

 

 

Ordre del dia de la Junta de Veïns ordinària de l'EMD de Bellaterra del 28 d'octubre de 2019

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu's millions of monthly readers.

 

 

D'altra banda, també es va retirar -aquest cop després de ser debatuda- la moció d'Esquerra Republicana que demanava la millora del transport interurbà a Bellaterra a través d'un vehicle de transport públic a demanda. Tot i que el punt va generar una forta discussió -amb recés inclòs-, la proposta va ser retirada per Esquerra que, de boca del seu representant, Quim Oltra, va dir que els hi donaria “el vot de confiança” sobre les seves converses amb l'Ajuntament.

 

 

Política local, no general

 

 

Després de l'aprovació de les actes de les sessions anteriors, es va introduir el debat sobre el canvi del reglament orgànic de l'entitat, que segons va explicar el President de l'EMD, Ramon Andreu, consistia en què “els assumptes a tractar per la Junta de Veïns hauran de referir-se a l'àmbit local o municipal”. 

 

 

Jordi Macarulla, de Convergents, es va mostrar d'acord amb la mesura, tot i que amb reserves. Segons va indicar al plenari, “tot i que entenc que en tot moment s'han de poder expressar les opinions, també entenc que no estem aquí per això”. A més, va remarcar que “la nostra influència és molt relativa” sobre temes de caràcter regional o nacional. “Hem estat escollits més per temes de Bellaterra que no per temes d'esperit polític“, va sintetitzar. 

 

 

Quim Oltra, d'Esquerra Republicana a Bellaterra, va expressar que “l'actual modificació pel ROM és un atac a la llibertat d'expressió i de representació política“. Alhora, va criticar la tasca administrativa de l'EMD en afirmar que “la distinció entre les accions de la secretària -que són les de fiscalitzar l'acció política- i l'acció política del govern brilla per la seva absència”, i va posar en dubte “la professionalitat de la gestió de l'ens en què estem de manera constant”. Finalment, va remarcar que “com a representants polítics escollits, la veu dels nostres posicionaments polítics és lliure i hem de poder portar a debatre qualsevol cosa, i en tot cas, després, la gent ja ens jutjarà”. 

 

 

La proposta de modificació es va aprovar amb els vots a favor de Gent per Bellaterra, l'abstenció de Convergents i els vots en contra d'Esquerra Republicana.

 

 

Rebuig a la Sentència del Suprem

 

Tanmateix, just després, el plenari va aprovar una declaració de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics el passat 14 d'octubre a proposta d'Esquerra. En aquest sentit, Oltra va titllar-lo de “punt extraterrestre” després de l'aprovació de l'anterior. Aquí podeu llegir el text:

 

 

Text de rebuig de l'EMD a la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics independentistes

Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu's millions of monthly readers.

 

 

Dins el grup de Gent per Bellaterra es va donar una llibertat de vot que els vocals Chus Cornellana, Guillem Nadal i Ramon Sans, juntament amb el president de l'EMD, van aprofitar per abstenir-se. La resta de vocals de tots els partits van votar a favor de la declaració de rebuig.  

 

 

L'oposició no assessorarà al president

 

 

L'última proposta debatuda al plenari va ser la plantejada per Esquerra Republicana a Bellaterra sobre la inclusió dels grups de l'oposició a la Junta d'Assessorament de Presidència, aprovada al ple de juliol com a forma d'assessorament dels vocals de Gent per Bellaterra al president. Oltra va destacar que una altra comissió, la informativa, finalment no s'instaurarà segons els va indicar la secretària de l'EMD el mateix dilluns 28. 

 

 

El representant d'Esquerra Republicana va il·lustrar que amb anterioritat “demanàvem que se'ns permetés l'accés amb veu i sense vot a la Junta d'Assessorament al president. Ho tornem a demanar”. A la vegada, va defensar la figura de les juntes informatives, ja que “són un espai on demanar informació i contrastar-la” mentre que la d'Assessorament “no fa actes ni fa res”. Finalment, va criticar que van tardar cinc mesos a veure l'últim expedient. “Facin-s'ho mirar”, va dir.

 

 

El president de l'entitat, Ramon Andreu, va defensar la tasca del grup de govern, que “ajuda, contrasta i fa que les decisions siguin més treballades”. També va destacar que “som l'única EMD que no té junta de govern, i això ho fem més ajustats a la legalitat que la resta d'EMDs”. A més, es va defensar de les crítiques a la falta d'informació als altres grups dient que “quan algú dels altres partits té inquietuds mirem de donar la informació que demanen”, i va explicar que, si en algun moment no era així, era per la falta de personal i disponibilitat de l'EMD. 

 

 

Jordi Macarulla, per la seva part, va defensar que Convergents ja van mostrar “el meu no acord a què des de l'oposició es formi part de la Junta” ja que, en el lloc del partit de govern “a mi no m'hagués fet massa gràcia”. Tot i això, va confessar que “ens costa desxifrar des de l'oposició què fa aquesta comissió i de què se n'encarrega cadascú”. 

 

 

Finalment, la moció d'Esquerra va desestimar-se amb els vots en contra de Gent per Bellaterra, l'abstenció de Convergents i els vots a favor dels republicans.