Les castanyes són les grans protagonistes de la festa catalana
Les castanyes són les grans protagonistes de la festa catalana | Lali Puig

 

 

El mes d'octubre s'acaba amb una de les tradicions més arrelades arreu de Catalunya: la Castanyada. Una festa esperada per grans i petits que se celebra de diferents maneres la nit del 31 d'octubre, i que des de fa molts anys conviu a casa nostra amb la tradició adoptada del Halloween.

 

 

Així, tot i que la gran majoria prefereix continuar amb la tradició de casa, la que inclou les castanyes, els moniatos i els panellets, altres, principalment els més petits, s'han vist seduïts per una tradició forana que té els incentius del terror, una vistosa decoració i les disfresses com a principal reclam.

 

 

Castanyes per la Castanyada
Castanyes per la Castanyada | Cedida

 

 

La Castanyada

 

Els orígens de la Castanyada va estretament lligada al dia de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

 

 

La nit de la Castanyada és també la nit dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.

 

 

Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets.

 

 

Halloween també se celebra a casa nostra
Halloween també se celebra a casa nostra | Cedida

 

 

Halloween

 

Hi ha diverses teories sobre l'origen d'aquesta festa popular, però el que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones. El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.

 

 

Més endavant el Cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant. La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

 

 

Actualment, la festa es nodreix de disfresses d'ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de les ciutats.