La fàbrica Uralita està tancada avui en dia
La fàbrica Uralita està tancada avui en dia | ACN

 

 

L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat l'empresa Uralita S.A. a pagar 3,5 milions d'euros d'indemnització a un grup de 14 veïns de Cerdanyola del Vallès i de Ripollet afectats per l'exposició a l'amiant. Aquest amiant provenia de la fàbrica dedicada a la manufactura de productes derivats del fibrociment que la multinacional va mantenir operativa entre els anys 1907 i 1997 a Cerdanyola.

 

 

El col·lectiu de veïns, representat per lletrades del Col·lectiu Ronda, va inhalar fibres d'asbest en el seu àmbit domèstic tot i no mantenir relació laboral amb l'empresa, ja sigui perquè vivien amb treballadors, que portaven a casa la roba de treball impregnada, o perquè la seva residència o el seu lloc de treball estava a l'entorn de la fàbrica.

 

 

La sentència subratlla que l'empresa, “coneixent el perill que comportava la utilització i inhalació de fibres d'amiant, no va actuar amb la diligència exigible en emetre sense el control adequat a l'ambient exterior les fibres d'amiant de la seva explotació industrial”. L'Audiència de Madrid confirma la resolució prèvia del jutjat de primera instància número 5 de la capital espanyola.