Aleix Giol és el coordinador de la iniciativa solidària Cap Nen Sense Pilota
Aleix Giol és el coordinador de la iniciativa solidària Cap Nen Sense Pilota | Toni Alfaro

 

 

El bellaterrenc Aleix Giol és coordinador de Cap Nen Sense Pilota, una iniciativa solidària que, des de fa cinc anys, ofereix una jornada esportiva als joves de Sant Cugat i els seus voltants per a recaptar fons pel tractament de nens amb càncer infantil. La jornada anual, que se sol desenvolupar pocs dies abans del Nadal, es fa al Club Júnior FC 1917 de Sant Cugat i recapta fons per l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per ajudar al tractament i acompanyament dels infants en aquesta situació.

 

 

Des de fa tres anys, a més, els fons es destinen també a la iniciativa Campus Índia del Club Júnior FC, en la que uns monitors del club esportiu santcugatenc es desplacen a l'Índia per a ajudar als infants a través de l'esport.

 

 

Aprofitant que, en pocs dies, el Cap Nen Sense Pilota tancarà la participació per als espònsors en l'edició d'enguany, que se celebrarà al centre del club el 23 de desembre de 9 a 13.30 h, des del BellaterraDiari hem volgut parlar amb Giol perquè ens expliqui com és el projecte i en quin punt es troba.

 

 

Quan vau començar?

Vam començar farà cinc anys al desembre. La vaig començar al Cercle Sabadellès, que és on treballava, però les tres últimes edicions s'han celebrat al club Junior FC de Sant Cugat. Ho torno a agafar amb moltes ganes. Cinc anys! Ens fem grans i és un projecte que m'omple molt.

 

 

Es dedica a treballar amb projectes solidaris?

Jo treballo amb l'esport. Tinc dues feines ara mateix, sóc autònom: als matins faig uns temes comercials i a les tardes treballo al Junior FC, coordinant el Futbol 7 i entrenant a l'amateur B. Crec que el Cap Nen Sense Pilota va molt enllaçat amb temes d'esport, de valors i penso que és part de la meva feina: aquests valors del futbol dels que ens omplim la boca, portar-los a la realitat. Fa cinc anys els vam encaixar en aquest projecte solidari. En aquell moment ho vam fer per ajudar al Jaume, i fins al dia d'avui hem anat fent passets per anar creixent.

 

 

Amb els pares del Jaume vam decidir que els diners havien de ser per ajudar a nens que poden estar en situació similar a la seva

 

 

Això va sorgir arran d'un cas concret…

Sí. El projecte va sorgir amb un nen que es deia Jaume, que ens va deixar. El Jaume tenia un càncer infantil, a causa del qual li havien tallat una cama, i volia una cadira per poder jugar a tennis, adaptada a la seva minusvalidesa. A la primera edició, els diners recaptats havien de ser per ajudar el Jaume. Malauradament, el Jaume ens va deixar dies després de la primera edició del Cap Nen Sense Pilota, i parlant amb els seus pares vam decidir que els diners havien de ser per l'Hospital Sant Joan de Déu, per la investigació del càncer infantil, per ajudar a nens que poden estar en situació similar a la del Jaume a millorar els seus tractaments, l'atenció i posar el nostre granet de sorra.

 

 

Hi ha alguna iniciativa més a la que es destinin els diners recaptats?

Sí. Ara fem meitat i meitat. Els dos primers anys donàvem els diners íntegrament a Sant Joan de Déu, i ara donem una meitat allà i l'altra al projecte Campus Índia, en el que el Júnior FC envia dos o tres monitors cada estiu a passar un mes a l'Índia. Allà col·laboren amb un poblat en diferents tasques. La recaptació per les dues iniciatives està funcionant molt bé. Evidentment, només aportem un granet de sorra, però a Sant Joan de Déu tenim una persona de contacte allà i un cop a l'any fem una trobada i ens ensenyen les instal·lacions i les millores que han anat tenint a través de moltes activitats com la nostra… I per l'altre costat, amb el Campus Índia, amb diferents actuacions que fa el Júnior FC, es recapten els diners per enviar els monitors. Per ells és una experiència de vida important, i per la gent d'allà és molt important que hi vagi gent des d'aquí per ajudar, col·laborar i invertir un temps a millorar el seu dia a dia. Un cop allà, treballem amb nens en l'àmbit del futbol: entrenaments, lliguetes, ensenyar una mica, aportar coneixements, donar afecte, ser pròxims… És un projecte molt més directe en aquest cas.

 

 

El bellaterrenc, Aleix Giol, és un professional de l'àmbit esportiu
El bellaterrenc, Aleix Giol, és un professional de l'àmbit esportiu | Toni Alfaro

 

 

Com han anat les últimes edicions pel que fa a recaptació?

A l'última edició vam recaptar al voltant dels 3.500 euros. Nosaltres, per una banda, tenim l'entrada de diners dels espònsors -a vegades en productes i a vegades en diners-. Els productes ens ajuden a fer marca i els diners, directament van a la guardiola del Cap Nen Sense Pilota, que la gestiona la Fundació 17. I després tenim també els diners de les inscripcions dels nens, que són 20 euros per infant. Com a despeses, tenim el que són samarretes i dessuadores que donem als nens per tenir visibilitat dels espònsors i com a marca, i el que queda ho dividim entre dos i van als projectes del Campus Índia i a Sant Joan de Déu. De cara a aquesta edició ens agradaria arribar als 150 participants, pujar entre 20 i 30 nens i nenes, i pel que fa a números, tot i que és molt relatiu perquè cada patrocinador ens dóna el que considera, voldríem arribar a la xifra dels 4.000, per repartir 2.000 a cada projecte.

 

 

Aquest any voldriem arribar als 150 participants i els 4.000 euros de recaptació

 

 

Voleu anar ampliant l'activitat a més esports?

Sí, podria ser. La iniciativa del Cap Nen Sense Pilota no té per què anar lligada al futbol. A mi m'agradaria que el pàdel entrés al cap Nen Sense Pilota, que l'hoquei hi entrés també… Aquest any incideixo a la gent que a mi m'agradaria que el futbol femení entrés molt fort en el Cap Nen Sense Pilota. Sempre hem tingut algunes nenes participant, però que ja fos més com a equip. El futbol femení està entrant molt fort a molts llocs, i estaria bé que entrés fort al Cap Nen Sense Pilota. Però l'esport pot ser bàsquet, hoquei, futbol, voleibol o el que sigui.

 

 

Cap a on va el projecte?

Bé, jo el projecte me'l sento molt meu perquè va ser una idea meva de fa cinc anys, però sí que a poc a poc m'agradaria anar sumant-hi gent. És veritat que cada any ve gent nova, però m'agradaria poder anar traspassant el lideratge del Cap Nen Sense Pilota, sempre que hi hagi algú que vulgui seguir amb aquesta activitat. No m'agradaria que es morís amb mi: és una activitat que jo he iniciat però m'agradaria que la gent que va sumant-s'hi vagi agafant el lideratge i jo quedi en un segon pla.

 

 

Quan pensa en un relleu, hauria de ser del Júnior?  

No, no té per què. Hem parlat amb altres clubs i hi estem en contacte. De moment no hi ha res concret, perquè no ens dóna temps. Són moltes coses que hi ha fins a arribar al dia 23 de desembre, quan se celebra. Però ens agradaria perquè el Cap Nen és gran a nivell d'esports i de clubs.

 

 

Butlleta d'inscripció a la jornada del Cap Nen Sense Pilota
Butlleta d'inscripció a la jornada del Cap Nen Sense Pilota | Cap Nen Sense Pilota