La plaça del Pi de Bellaterra podria estar només reservada a vianants
La plaça del Pi de Bellaterra podria estar només reservada a vianants | Laia TR

 

 

El ple de la Junta de Veïns de l'EMD va aprovar, el 14 de novembre, un projecte per convertir en peatonal la plaça del Pi de Bellaterra, desviant el trànsit pel carrer Lluís de Ábalo i el primer tram de l'avinguda Joan Fàbregas, ambdós de doble sentit.

 

Ho va fer amb els vots a favor del grup de Gent per Bellaterra i les abstencions de Convergents i Esquerra Republicana a Bellaterra, durant un plenari convocat d'urgència el dimarts 12. Els partits de l'oposició a Bellaterra van criticar especialment la manera com es va presentar el projecte, amb falta de temps i maduresa.

 

 

I és que, segons va explicar el president de l'EMD, Ramon Andreu, la urgència ve arran de la finalització del termini per presentar aquest projecte de vianantització al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, 2020-2024, que podria sufragar entre el 80 i el 95% del projecte de 380.000 euros, segons va explicar la secretària de l'EMD. Una subvenció que estaria supeditada, en cas de ser aprovada per la Generalitat, a que els comptes de l'EMD s'enviïn cada any a la Judicatura de Comptes abans del 15 d'octubre.

 

 

Projecte de desviament de la carretera: en vermell, la zona per a vianants; en verd, l'aparcament extra projectat
Projecte de desviament de la carretera: en vermell, la zona per a vianants; en verd, l'aparcament extra projectat | EMD Bellaterra

 

 

 

Desviament de la carretera i adequació

 

Segons un comunicat oficial de l'EMD de Bellaterra fet públic el mateix dia 14, l'EMD hauria “consensuat aquest projecte amb les administracions implicades: l'Ajuntament de Cerdanyola i la Diputació de Barcelona“. La primera fase del projecte, explica l'entitat, “inclou el desviament de la carretera BV-1414 per davant de la Farmàcia i darrera del Club Bellaterra”, i per tant “tant el tram inicial de l'avinguda Joan Fàbregas i el carrer Lluís de Ábalo seran de doble sentit”. 

 

 

El comunicat també explica que el projecte “inclou la reubicació del semàfor de la plaça del Pi i la construcció d'un aparcament en bateria a l'avinguda Josep Maria Marcet, en paral·lel a les vies del tren”. Només quan acabin aquestes obres, “es consultarà als veïns per definir la segona fase, consistent en el disseny i l'execució de la nova plaça central de Bellaterra“. Finalment, també indiquen que s'incorporaran nous elements per pacificar el trànsit

 

 

Falta de maduresa del projecte i de comunicació

 

Guillem Nadal, vocal de Gent per Bellaterra, va presentar la iniciativa com “un projecte històric per Bellaterra” que “desplaça els cotxes i apropa els vianants i els actes culturals”. També va afirmar que “es tracta d'un projecte molt il·lusionant” i que “volem que els veïns puguin decidir quina plaça volen a través d'una consulta”. 

 

 

Jordi Macarulla, representant de Convergents al plenari bellaterrenc, va lamentar que “no hem tingut massa temps per estudiar la proposta perquè se'ns ha anunciat amb molt poc temps”, i va qualificar el projecte d'”opressió estètica”. “Tot això ens ha semblat poc madurat”, va afegir, alhora que dubtava de “si els aspectes positius compensaran tots els problemes negatius que vindran”. Finalment, va explicar que “aquest projecte no ajuda a cap dels problemes de mobilitat de Bellaterra” tot i que “entenem que no podem estar en contra del projecte per la bona voluntat que hi ha posat el govern de Bellaterra“. 

 

 

Ple extraordinari de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra del 14 de novembre
Ple extraordinari de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra del 14 de novembre | Toni Alfaro

 

 

Per la seva banda, Quim Oltra, d'Esquerra Republicana a Bellaterra, va veure també aspectes positius, ja que va estar d'acord amb que “la desviació de la BV-1414 pel carrer Lluís de Ábalo pot reduïr la fluidesa del trànsit”. Tanmateix, va apuntar que “hi ha altres possibilitats i, en temes de mobilitat, costa veure la viabilitat d'aquesta mesura, especialment quan encara no està fet el Pla de Mobilitat“, i va afegir que “aquests diners hagués sigut molt més interessant invertir-los a les voreres i pacificació de Pin i Soler i el Camí Antic“. Finalment va lamentar que, del total de places de pàrquing actuals a l'entorn de la plaça, unes 63 normals i 3 per minusvàlids, es reduïrien, “en el millor dels casos, a 15”. 

 

 

Crítiques dels veïns al projecte

 

Vora una quinzena de veïns i veïnes van assistir com a públic a la sessió plenària i van preguntar per la viabilitat del projecte un cop va finalitzar el Ple. Especialment van criticar la falta de comunicació del govern de l'EMD amb la resta de veïns i els partits de l'oposició. També es va criticar la falta d'una consulta anterior al veïnat abans de presentar el projecte a la Generalitat. 

 

 

Altres veïns, però, van donar suport a la tasca de l'EMD i van cridar a la confiança del veïnat després de la reunió dels polítics bellaterrencs. Podeu veure el vídeo de la Junta de Veïns i de les preguntes dels bellaterrencs a continuació:

 

 

 

Durant la reunió també es va aprovar per unanimitat la renovació de la línia de crèdit de l'entitat municipal descentralitzada amb 100.000 euros per un any amb el Banc Sabadell.