L'acte antirepressiu en suport a les detingudes el 23S

L’acte antirepressiu en suport a les detingudes el 23S | Laura Arias

El diumenge 17 de novembre a la plaça Grau i Altayó de Cerdanyola, el Grup de Suport d’Edu va organitzar un acte en suport als CDR detinguts el 23 de setembre a Cerdanyola del Vallès. A l’acte hi va actuar Roger Espanyol amb Nati Ortega i la banda local de Cronopios.  

També hi van participar el David i la Clara, dos dels encausats el 23S, l’Arnau, del grup de suport de les detingudes i la Marina, del grup de suport a Mario, el cerdanyolenc detingut fa un mes. 

“Avui segueixo veient moments i sentiments com els de l’1 d’octubre”, va declarar Roger Espanyol, candidat al senat de Junts per Catalunya. “Ara hem de donar valor als moments d’obrir les escoles l’1-O, als primers moments abans d’anar a l’aeroport fa unes setmanes, i a les bones notícies del nostre tsunami democràtic“. Roger Espanyol va voler transmetre, a través de la seva música, que els sentiments negatius, “ara s’han de transformar en positius: estant en aquesta plaça avui, o tallant La Jonquera l’altre dia.” El músic i candidat català afirmava que “qualsevol cosa és bona per debilitar l’estat espanyol”, i aquesta va estar la seva manera de demostrar-ho avui a Cerdanyola.  

David Budrià parla a l'acte

David Budrià parla a l’acte | Laura Arias

“Fa gairebé dos mesos ens van trasbalsar la vida”, explicava David Budria, un dels CDR encausats del 23S. Així i tot, juntament amb la Clara, també encausada al setembre a Cerdanyola, afirmaven que intenten seguir una vida normal. “Ens hem plantejat seguir endavant. Ells volen que t’espantis i que aturis qualsevol manera de dissidència i de manifestació en contra de l’ordre establert, però tenim clar que hem de continuar sortint al carrer per guanyar-los”, manifestava Budria. 

A més deixava clar que “a sobre que ens acusen de terrorisme, ens deixen al carrer sense cap mesura cautelar”. Tot i així, deia que “la repressió no ens pot aturar, si vosaltres continueu al carrer, nosaltres també. Ho han fet amb els polítics i ara amb el jovent. S’ha de seguir i s’ha de lluitar”, conclou.

Clara va afirmat que tant ella com en David tenen “la consciència tranquil·la però que no obstant això, esperen amb angoixa” per anar a declarar a l’Audiència Nacional. També va afirmar que “els companys detinguts el 23S segueixen amb força i amb el cap ben alt”. 

“La repressió de l’Estat ve d’una lògica històrica i és important vincular la ratlla repressiva actual amb les que hi ha hagut històricament”, afirmava Arnau, del grup de suport a les detingudes el 23S. “L’estat espanyol és antidemocràtic per si mateix, i qualsevol moviment que qüestioni la seva essència serà reprimit.” Arnau explicava que així ho hem vist amb les últimes “operacions repressives” que hi ha hagut. Les “detencions arbitràries” com la del company Mario, i després de les protestes contra la sentència. 

Arnau manifestava: “Hem de reclamar i exigir que totes les persones preses per consciència política i per un motiu polític, són preses polítiques“. A més, assegura que l’estat “vol separar l’independentisme bo amb les protestes dolentes”. Afirmava que era a l’acte perquè “l’única manera de trencar la por de la repressió és a espais com aquest, on ens puguem trobar, i que serveixin per no parar i continuar al carrer”.  

Marina, companya en suport de Mario, també va acudir a l’acte i va recordar com va ser la detenció “arbitrària” del cerdanyolenc. “Encara que ja fa més d’un mes que Mario va ser empresonat al centre penitenciari Quatre Camins, es manté fort i no se n’avergonyeix d’haver sortit a defensar el seu poble”, explicava Marina. La companya explica que la presó no canviarà aquesta part de la seva personalitat, i que això ha fet que perdi encara més la por. Marina espera que el seu company Mario pugui sortir en breus i seguidament va llegir una carta escrita pel cerdanyolenc i dirigida a tota la gent que li dóna suport i que l’espera a fora.

Marina, companya en suport de Mario, també va parlar a l'acte

Marina, companya en suport de Mario, també va parlar a l’acte | Laura Arias

A l’acte tampoc hi van faltar paraules en denúncia als masclismes arrelats encara en la societat. Nati Ortega, música catalana amb Roger Espanyol, va explicar: “Quan anem a un bar amb en Roger, jo sóc més de cervesa i ell més de refresc, i quan ens ho serveixen a ell li posen la cervesa i a mi el refresc. Quan demanem un cafè sol amb un cafè tallat, endevineu a qui li posen el sol i a qui el tallat”. Ortega ha volgut introduir el fet de què les dones pateixen més la repressió que els homes. “A les protestes, tant els fa si som dones, homes o nens i nenes. Allà sí que tots som iguals”, manifestava la música. “El feminisme vol la igualtat, i feminisme som les dones i també necessitem que ho sigueu els homes”, diu Nati. Roger Espanyol ha afegit: ” La república serà feminista i antifeixista o no serà”. 

Durant l’acte hi van haver paradetes i una barra amb tapes i begudes per recaptar fons per a la ‘Caixa de la resistència‘. Per finalitzar, la banda local Cronopios va oferir ritme des de l’escenari.