Cartell en suport al cerdanyolenc Edu Garzón
Cartell en suport al cerdanyolenc Edu Garzón | Cedida

 

 

La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha declarat la nul·litat de l'ordre de presó del cerdanyolenc Eduard Garzóndetingut el 23 de setembre i acusat de terrorisme, que actualment està empresonat a Madrid. L'Audiència Nacional ha fet el mateix amb les ordres de presó d'altres tres dels detinguts el 23-S en considerar que no se'ls va proporcionar informació essencial de les actuacions en la vista que va servir per acordar el seu ingrés a presó. Considera que s'ha produit una “indefensió evident” i una “infracció d'un dret essencial“. 

 

 

El jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, haurà de decidir ara si els allibera definitivament o considera que la presó provisional ha de mantenir-se. Caldrà que dicti una nova interlocutòria en aquest sentit. S'ha convocat una sessió dimecres a les 12 hores per prendre aquesta decisió. La sala estima parcialment els recursos de quatre empresonats i queden per resoldre dos més.

 

 

L'Audiència es basa en doctrina del Tribunal Constitucional sobre causes que estan sota secret, que estableix que s'ha de proporcionar una mínima informació essencial als acusats per garantir el dret de defensa. Correspon al jutjat determinar quins són aquests elements essencials “compaginant-ho amb el secret, però sense que pugui denegar de forma absoluta qualsevol classe d'accés emparant-se de forma general en el secret”, apunten les interlocutòries de la Sala Penal.

 

 

La Guàrdia Civil s'ha emportat caixes del detingut de Cerdanyola
La Guàrdia Civil va registrar la casa de Garzón durant els escorcolls del 23S | Mónica García

 

 

Remarca que ha pogut veure la gravació de la compareixença dels acusats on les defenses demanen explícitament els motius de les detencions, i el jutge argumenta que no poden tenir accés a les actuacions perquè estan sota secret. Això suposa, diu l'Audiència, una “indefensió evident” i una “infracció d'un dret essencial en el procediment d'instauració de la mesura judicial de presó”. “Es produeix una situació que queda fora de cobertura de la Constitució, a més de productora d'una greu indefensió material”, conclou.

 

 

Alerta Solidària ha celebrat la nul·litat de les ordres de presó però alhora ha criticat que l'Audiència, “amb una nova peripècia jurídica” mantingui els quatre detinguts empresonats requerint el jutjat d'instrucció perquè repeteixi la vista.

 

 

En aquest sentit, ha exigit l'immediat alliberament dels set empresonats i ha denunciat la “nova maniobra jurídica” per mantenir-los empresonats tot i que s'hagin revocat les seves ordres de presó.