Cigrons a la catalana: un clàssic culinari pels mesos freds

by | nov. 20, 2019 | Pa Amb Oli

Cigrons a la catalana

Cigrons a la catalana | lacuinadesempre

 

 

Els cigrons a la catalana són un clàssic de la gastronomia més humil de casa nostra. Es tracta d'una d'aquelles receptes típiques de les mares o les iaies, que molts han intentat reproduir sense massa èxit, especialment als mesos de fred, quan els llegums i els plats de cullera vénen més de gust. Tot i això, com passa en moltes ocasions, el gust és en la senzillesa i no cal complicar-se la vida per a fer uns excel·lents cigrons com aquests.

 

 

I és que es tracta d'un plat típic de cases humils, una d'aquelles receptes en què s'aprofiten molts ingredients barats, i fins i tot restes d'altres àpats, per a crear un resultat d'allò més desitjable. Alhora, serveix tant per a primer plat com per a plat principal, i pot distribuir-se en petites racions per a fer un tast, si tenim molts convidats a casa.

 

 

Voleu saber com fer uns barats i exquisits cigrons a la catalana? Doncs som-hi! 

 

 

Què necessitem per una ració per a quatre persones?

  • 800gr cigrons bullits
  • Dos tomàquets madurs ratllats (o quatre cullerades de pot)
  • Dos ous durs
  • Una ceba trinxada 
  • Un got de vi blanc o vi ranci
  • El brou de bullir els cigrons (o del pot)

 

Per la picada:

  • Una galeta o pa sec
  • Un gra d'all
  • Un grapat d'ametlles torrades
  • Julivert
  • Oli d'oliva
  • Sal

 

Mans a la cuina!

  • Primerament, prepararem un mica d'all tendre i ceba, ben nets, i els cigrons (que es poden deixar en remull a la nit anterior i bullir-los o comprar-los ja cuits)
  • Ara és moment de fer la picada. Per fer-la, posem al morter un all talladet, un grapat d'ametlles i avellanes, una mica de pà sec, un grapadet de cigrons cuits per lligar-ho tot, una mica de julivert, i una mica de sal 
  • Un cop estiguin tots els ingredients, comencem a picar-los amb la mà de morter, fins que quedin ben picats
  • Ara tallarem els alls tendres, ben fins, i els deixem preparats
  • Després posarem un parell d'ous a bullir durant uns 10 o 12 minuts, i un cop estiguin freds, els picarem a trossos molt petits
  • És el moment de sofregir. En una paella amb una mica d'oli, sofregirem la ceba i l'all tendre i, un cop estiguin daurats, hi incorporarem el tomàquet ratllat
  • Un cop estigui dauradeta la verdura, incorporarem el tomàquet ratllat o de pot
  • Afegirem un got de vi ranci o vi blanc, que no sigui massa aromàtic, i tot seguit abaixarem el foc
  • Deixarem que redueixi l'alcohol a foc suau uns 12-14 minuts, i després hiafegiriem també una mica de brou de bullir els cigrons (si són de pot, hi afegirem mig got d'aigua)
  • Ho salem tot i ho tastem fins que tingui el gust desitjat
  • Un cop estigui reduït el vi, hi posem els cigrons, la picada i ho remenem tot bé
  • Ho deixem coure cinc minuts més, parem el foc i hi incorporem l'ou picat
  • Finalment, remenem i deixem que reposi durant cinc minuts

 

Bon profit!

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: