Cigrons a la catalana: un clàssic culinari pels mesos freds

by | nov. 20, 2019 | Pa Amb Oli

Cigrons a la catalana

Cigrons a la catalana | lacuinadesempre

 

 

Els cigrons a la catalana són un clàssic de la gastronomia més humil de casa nostra. Es tracta d'una d'aquelles receptes típiques de les mares o les iaies, que molts han intentat reproduir sense massa èxit, especialment als mesos de fred, quan els llegums i els plats de cullera vénen més de gust. Tot i això, com passa en moltes ocasions, el gust és en la senzillesa i no cal complicar-se la vida per a fer uns excel·lents cigrons com aquests.

 

 

I és que es tracta d'un plat típic de cases humils, una d'aquelles receptes en què s'aprofiten molts ingredients barats, i fins i tot restes d'altres àpats, per a crear un resultat d'allò més desitjable. Alhora, serveix tant per a primer plat com per a plat principal, i pot distribuir-se en petites racions per a fer un tast, si tenim molts convidats a casa.

 

 

Voleu saber com fer uns barats i exquisits cigrons a la catalana? Doncs som-hi! 

 

 

Què necessitem per una ració per a quatre persones?

  • 800gr cigrons bullits
  • Dos tomàquets madurs ratllats (o quatre cullerades de pot)
  • Dos ous durs
  • Una ceba trinxada 
  • Un got de vi blanc o vi ranci
  • El brou de bullir els cigrons (o del pot)

 

Per la picada:

  • Una galeta o pa sec
  • Un gra d'all
  • Un grapat d'ametlles torrades
  • Julivert
  • Oli d'oliva
  • Sal

 

Mans a la cuina!

  • Primerament, prepararem un mica d'all tendre i ceba, ben nets, i els cigrons (que es poden deixar en remull a la nit anterior i bullir-los o comprar-los ja cuits)
  • Ara és moment de fer la picada. Per fer-la, posem al morter un all talladet, un grapat d'ametlles i avellanes, una mica de pà sec, un grapadet de cigrons cuits per lligar-ho tot, una mica de julivert, i una mica de sal 
  • Un cop estiguin tots els ingredients, comencem a picar-los amb la mà de morter, fins que quedin ben picats
  • Ara tallarem els alls tendres, ben fins, i els deixem preparats
  • Després posarem un parell d'ous a bullir durant uns 10 o 12 minuts, i un cop estiguin freds, els picarem a trossos molt petits
  • És el moment de sofregir. En una paella amb una mica d'oli, sofregirem la ceba i l'all tendre i, un cop estiguin daurats, hi incorporarem el tomàquet ratllat
  • Un cop estigui dauradeta la verdura, incorporarem el tomàquet ratllat o de pot
  • Afegirem un got de vi ranci o vi blanc, que no sigui massa aromàtic, i tot seguit abaixarem el foc
  • Deixarem que redueixi l'alcohol a foc suau uns 12-14 minuts, i després hiafegiriem també una mica de brou de bullir els cigrons (si són de pot, hi afegirem mig got d'aigua)
  • Ho salem tot i ho tastem fins que tingui el gust desitjat
  • Un cop estigui reduït el vi, hi posem els cigrons, la picada i ho remenem tot bé
  • Ho deixem coure cinc minuts més, parem el foc i hi incorporem l'ou picat
  • Finalment, remenem i deixem que reposi durant cinc minuts

 

Bon profit!

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: