
Els cigrons a la catalana són un clàssic de la gastronomia més humil de casa nostra. Es tracta d'una d'aquelles receptes típiques de les mares o les iaies, que molts han intentat reproduir sense massa èxit, especialment als mesos de fred, quan els llegums i els plats de cullera vénen més de gust. Tot i això, com passa en moltes ocasions, el gust és en la senzillesa i no cal complicar-se la vida per a fer uns excel·lents cigrons com aquests.
I és que es tracta d'un plat típic de cases humils, una d'aquelles receptes en què s'aprofiten molts ingredients barats, i fins i tot restes d'altres àpats, per a crear un resultat d'allò més desitjable. Alhora, serveix tant per a primer plat com per a plat principal, i pot distribuir-se en petites racions per a fer un tast, si tenim molts convidats a casa.
Voleu saber com fer uns barats i exquisits cigrons a la catalana? Doncs som-hi!
Què necessitem per una ració per a quatre persones?
- 800gr cigrons bullits
- Dos tomàquets madurs ratllats (o quatre cullerades de pot)
- Dos ous durs
- Una ceba trinxada
- Un got de vi blanc o vi ranci
- El brou de bullir els cigrons (o del pot)
Per la picada:
- Una galeta o pa sec
- Un gra d'all
- Un grapat d'ametlles torrades
- Julivert
- Oli d'oliva
- Sal
Mans a la cuina!
- Primerament, prepararem un mica d'all tendre i ceba, ben nets, i els cigrons (que es poden deixar en remull a la nit anterior i bullir-los o comprar-los ja cuits)
- Ara és moment de fer la picada. Per fer-la, posem al morter un all talladet, un grapat d'ametlles i avellanes, una mica de pà sec, un grapadet de cigrons cuits per lligar-ho tot, una mica de julivert, i una mica de sal
- Un cop estiguin tots els ingredients, comencem a picar-los amb la mà de morter, fins que quedin ben picats
- Ara tallarem els alls tendres, ben fins, i els deixem preparats
- Després posarem un parell d'ous a bullir durant uns 10 o 12 minuts, i un cop estiguin freds, els picarem a trossos molt petits
- És el moment de sofregir. En una paella amb una mica d'oli, sofregirem la ceba i l'all tendre i, un cop estiguin daurats, hi incorporarem el tomàquet ratllat
- Un cop estigui dauradeta la verdura, incorporarem el tomàquet ratllat o de pot
- Afegirem un got de vi ranci o vi blanc, que no sigui massa aromàtic, i tot seguit abaixarem el foc
- Deixarem que redueixi l'alcohol a foc suau uns 12-14 minuts, i després hiafegiriem també una mica de brou de bullir els cigrons (si són de pot, hi afegirem mig got d'aigua)
- Ho salem tot i ho tastem fins que tingui el gust desitjat
- Un cop estigui reduït el vi, hi posem els cigrons, la picada i ho remenem tot bé
- Ho deixem coure cinc minuts més, parem el foc i hi incorporem l'ou picat
- Finalment, remenem i deixem que reposi durant cinc minuts
Bon profit!
0 Comments