L'advocat Jordi Pina i el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez
L'advocat Jordi Pina i el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez | Mónica García

 

 

L'advocat Jordi Pina ha presentat el seu llibre El judici de la meva vida a Cerdanyola del Vallès davant una sala del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) plena. Aquest 26 de novembre, l'advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez ha explicat la seva visió del judici del procés a través d'anècdotes viscudes amb els seus clients, a qui s'ha referit com a amics. 

 

 

En l'acte organitzat per Junts per Cerdanyola, Pina ha assegurat tenir “la consciència molt tranquila” amb la feina feta tot i la sentència condemnatòria. En aquest sentit, ha explicat que mai ha rebut cap retret per part dels presos i les seves famílies: “el dia que vam comunicar la sentència, en Jordi Sánchez em va animar a mi”. 

 

 

Pina ha explicat que un cop va finalitzar el judici el 13 de juny, van passar per diferents etapes. Primer, narra Jordi Pina, els presos van viure un canvi de rutina i un augment del neguit: “Va ser el moment més complicat dels últims dos anys perquè el judici acabava i també acabava la nostra feina”. A partir d'aquell moment, i alhora que la premsa publicava notícies sobre les possibles sentències i rumors, l'equip d'advocats va començar a preparar psicològicament els acusats i les seves famílies.

 

 

“Ens movíem en una forquilla d'entre 4 i 15 anys de condemna”, explica Pina, qui assegura haver-se sentit sorprès en veure la serenor de les famílies i els presos quan van rebre la sentència. En l'àmbit familiar dels presos, Jordi Pina destaca el paper dels fills de Sánchez, Rull i Turull: “Veig els fills amb una fermesa fruit del convenciment de saber que els seus pares no han fet absolutament res”. Una de les anècdotes que ha explicat l'advocat és l'enuig i el sentiment de por de les filles de Jordi Sánchez i Jordi Turull davant la possibilitat que els seus pares fossin presidents de la Generalitat i les conseqüències que podrien derivar-s'hi.

 

 

Els canvis a la presó

Durant la xerrada, Jordi Pina va incidir en els canvis que la presó ha provocat en els seus defesats, a qui s'ha referit constantment com a amics. “Aquest procés m'ha canviat perquè ara valoro moltes coses que no valorem mai”, explica Pina, afegint l'impacte de l'experiència de trobar-se amb el govern de Catalunya “en xandall i bambes a la presó”.

 

 

Endinsant-se en les seves converses i trobades amb Rull, Turull i Sánchez, el lletrat ha destacat anècdotes que, assegura, reflecteixen els canvis que ha provocat la presó en els seus defensats. Pina explica que quan Jordi Sánchez va arribar al mòdul 10 de Soto del Real, després d'haver passat per altres en pitjors condicions, l'expresident de l'ANC es va emocionar en veure que al nou mòdul hi havia plantes. També va relatar com un dia, Jordi Cuixart va explicar-li il·lusionat que aquell dia havia pogut menjar en un plat en comptes de fer-ho en la clàssica safata de la presó. 

 

 

Sobre l'estat actual dels presos, Pina ha assegurat que es troben bé i que “tenen al cap que la gent no els oblidi”. A més, va assegurar que tots ells “sempre transmeten que la violència no va amb ells” i que “els hi fa ràbia que s'exerceixi violència en el seu nom”. Fent balanç de l'experiència viscuda els últims dos anys, Pina ha dit que durant el judici del 9N, quan va ser defensor d'Irene Rigau, “pensava que seria el judici més difícil” de la seva carrera. En canvi, tal com diu el títol del seu llibre, el judici del procés ha estat el veritable judici de la seva vida.