Joguines diferenciades segons el sexe | Cedida

 

 

L'Ajuntament de Cerdanyola, amb ocasió de l'arribada de les festes de Nadal, ha volgut destacar la necessitat d'escollir les joguines dels infants sense seguir els models de gènere. El consistori indica que la publicitat en èpoques nadalenques és especialment sexista; encasella les nenes i els nens en uns estereotips retrogrades i sexistes i els infants es queden emmirallats amb aquests models.

 

 

Per això, expliquen que a través de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ es vol fer èmfasi, aquestes festes, en el lema “Juguem amb llibertat, trenquem estereotips, juguem sense sexismes ni violència”. Es tracta d'una campanya de sensibilització per reflexionar sobre els estereotips de gènere, ajudant també als infants a qüestionar i desenvolupar el pensament crític enfront dels missatges publicitaris i la societat de consum.

 

 

Des de la regidoria recomanen ampliar la mirada i revisar els nostres estereotips, adonar-nos que els infants han de poder jugar amb tota mena de joguines, independentment del sexe. O dit d'una altra manera, evitar les cuinetes només per a les nenes i els robots i cotxes només per als nens, tenint en compte el poder del joc per a fomentar talents individuals sense distinció de gènere. Especialment, exposa l'Ajuntament, cal vigilar amb les joguines que cosifiquen a les dones i causen una visió distorsionada del que vol dir ser dona i del seu paper social (estoigs de maquillatge, disfresses sexys per a nenes, nines amb proporcions irreals, etc.).

 

 

D'altra banda, el consistori recorda que és important evitar l’excés de joguines i regals cap als nens, ja que la senzillesa sovint és molt més enriquidora que l'opulència i la sobrecàrrega. Així, l'administració cerdanyolenca vol posar el focus en la importància del joc com a punt de desenvolupament dels valors i els models en els més petits, i incideix en què cal tenir en compte també el paper que juguen les famílies en el desenvolupament de referències alternatives i diverses. 

 

 

Per a més informació, podeu consultar el fulletó elaborat pel col·lectiu feminista cerdanyolenc La Figa Rebel, amb la col·laboració dels Ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Barberà del Vallès i de les entitats Dones per la Igualtat i El Safareig.