Classe de ioga inclusiu durant la jornada
Classe de ioga inclusiu durant la jornada | Mónica García

 

 

La ciutat ha commemorat, aquest 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i Diversitat Funcional amb un matí reivindicatiu i festiu a la plaça de Francesc Layret. Diverses entitats, escoles i departaments de l'Ajuntament s'han unit per organitzar activitats amb l'objectiu de visibilitzar les persones amb diversitat funcional.

 

 

Desenes de persones es van aplegar a la plaça de Francesc Layret per participar de les activitats i escoltar la lectura del manifest. Enguany, el manifest reivindicatiu del Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat i Diversitat Funcional ha estat elaborat a través d'una taula de reflexió formada per alumnat i professorat de l'Institut Banús i persones professionals d'aquest àmbit.

 

 

Tres alumnes de l'IES Banús i una membre de Catalonia Fundació Creactiva han llegit un manifest amb un leitmotiv clar: “Tu i jo, els mateixos drets”. Els joves cerdanyolencs han fet una crida a l'empatia “de totes les persones per tal de seguir lluitant per la igualtat de tothom”. En el manifest també hi ha hagut espai per la crítica constructiva: “Cerdanyola és un lloc bastant adaptat per viure, però encara queda molt per fer. La ciutat s'està adaptant, però no s'hauria d'adaptar sinó pensar en tothom abans de crear-se”. A més, han exigit que lleis com la Llei d'Accessibilitat Universal s'implementin correctament.

 

 

 

 

Els estudiants també han posat el focus en els drets socials de les persones amb discapacitat i diversitat funcional: “Tots i totes hem de tenir els mateixos drets en tots els àmbits. Per exemple, el dret a tenir una parella i mantenir relacions sexuals i afectuoses sense barreres, sense estigmes i sense prejudicis”. A més, han reclamat que es garanteixi la igualtat d'oportunitats i el dret a ser part activa de la societat. Per la seva banda, la regidora de Benestar Social, Pepi Rivera, ha agraït la feina de les entitats participants en la jornada i ha reiterat la necessitat de visibilitzar el col·lectiu de persones amb discapacitat i diversitat funcional.

 

 

Tot seguit, s'han iniciat les activitats lúdiques com una masterclass de ioga inclusiu a càrrec del TO Barcanova, una classe de Zumba a càrrec del Grup Catalònia Fundació i una sessió de Dansa Integrada Jam Session de Dansa Inclusiva a càrrec d'AME (Associació Moviment i Expressió), Residència Joan XXIII-l'Onada i l'alumnat de l'Institut Banús. Durant el matí, la Fundació Catalònia, amb la col·laboració de l'alumnat i els professors de l'Institut Banús, han fet un programa radiofònic en directe, i els alumnes de linstitut han guarnit la plaça amb fotografies de les activitats que han realitzat amb persones amb diversitat funcional.