
Els mesos freds conviden a àpats calents. Entre ells, alguns dels més apreciats són els guisats i estofats, en part perquè suposen un àpat únic i complet en si mateixos, i en part pel seu gust intens. Tanmateix, no sempre ens ve de gust menjar plats molt pesats, especialment si després hem de treballar, fer alguna activitat que necessiti la nostra atenció mental o exercici físic.
Però no cal renunciar a un bon guisat només perquè siguin àpats pesats, ja que n'hi ha una bona quantitat dels quals podem gaudir mantenint-nos, a la vegada, lleugers pel nostre dia a dia. Entre ells, destaquen els guisats de peix, sovint oblidats, i que ens poden fer gaudir del millor d'aquest tipus d'àpats renunciant al pitjor. En aquesta ocasió, al Pa amb Oli us proposem uns popets amb ceba, o popets encebats, perquè tasteu un àpat alhora tradicional i lleuger, ideal per sortir de la dinàmica dels guisats de carn i que farà el delit dels més gourmets.
Us animeu a fer-lo? Us expliquem com!
Què necessitem per una ració per a dues persones?
- 1 kg de popets petits
- 4 cebes tallades gruixudes
- 3 grans d’all laminats
- Salsa de tomàquet
- Un raig de vi blanc o ranci
- Llorer
- Oli d'oliva
- Pebre negre
- Pebre vermell
- Aigua
- Sal
Mans a la cuina!
- Primer de tot, quan comprem els popets, recomanem que sigui el mateix peixater o peixatera qui els netegi, perquè a casa només els hàgim de passar per aigua. Els popets es redueixen a la meitat, així que cal vigilar amb no fer curt
- Ara tallarem el bitxo, després de retirar-ne les llavors, i també farem a làmines l'all i la ceba, a la juliana
- Posarem una paella a escalfar amb un bon raig d'oli i li tirarem una fulla de llorer abans que s'escalfi
- Un cop l'oli comenci a escalfar-se, saltarem els popets, posant-ne primer un grapat. Cal tenir en compte que, si emprem oli roent amb aigua, pot haver-hi una forta reacció i ens podem cremar; per tant, recomanem no esperar massa per tirar els pops i tenir a mà una tapa per si la paella s'encén
- Ara salem i empebrem els popets i deixem que vagin perdent tota l'aigua durant uns 10 minuts, a foc mig
- Tindrem a punt el vi i, quan els popets hagin perdut la meitat de l'aigua, aproximadament, hi tirem un raig generós
- Ara esperarem 5 minuts, més o menys, que tot l'alcohol s'evapori
- Anem remenant la ceba fins a tenir una textura cuita i suau, però no torrada, i hi afegim una culleradeta de pebre vermell, picant o dolç segons el gust
- Tornem a remenar la ceba i hi aboquem la salsa de tomàquet al gust, deixant-ho coure tot durant uns 5 minuts més
- En aquest punt revisarem els popets i, si ja estan pràcticament cuits, els abocarem a la cassola amb el sofregit
- Remenarem tot bé, hi tirarem els alls i afegirem aproximadament un got d'aigua
- Ho deixarem coure tot plegat durant uns 15 minuts, deixant-ho abans, però, al punt de sal
- Després d'aquest temps, comprovarem la sal i la textura dels popets; si tot està correcte, ho deixarem reposar tapat i ja sense coure, preferiblement unes dues hores o per l'endemà
- Finalment, servim i a gaudir!
Bon profit!