El tribut metropolità va lligat al canvi de tarifa del transport públic
El tribut metropolità va lligat al canvi de tarifa del transport públic | Ajuntament de Cerdanyola

 

 

Els bellaterrencs i cerdanyolencs que són propietaris d'un immoble van començar a rebre el mes d'octubre el nou Tribut Metropolità, que cobra l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Es tracta d'un nou impost que serveix per finançar les despeses de l'AMB i, entre altres, l'entrada a les tarifes de la zona 1 del transport

 

 

El rebut arriba als bellaterrencs directament de l'Àrea Metropolitana per correu ordinari i especifica la quantitat a abonar, així com el termini de pagament.Aquest es pot fer a través de diverses entitats financeres o amb targeta bancària al portal de l'AMB.

 

 

Un títol T-10 d'una zona
Un títol T-10 d'una zona | Arxiu

 

 

Com es calcul·la?

La base imposable de l'impost és el valor cadastral (suma del valor del sòl i de la construcció) del bé immoble que es grava. Aquest valor és fixat pel Ministeri d'Hisenda a partir de les dades que consten en el cadastre immobiliari; és diferent del que figura en l'escriptura o el que ha pagat el comprador.

  

  

L'Ordenança fiscal reguladora estableix el tipus impositiu, les reduccions i bonificacions corresponents.

 

  • La quota íntegra de l'impost s'obté multiplicant el valor cadastral pel tipus impositiu: (Valor cadastral x tipus impositiu = quota íntegra).
  • Si el bé immoble gaudeix de reduccions i bonificacions, s'han de restar de la quota íntegra per obtenir la quota líquida: (Quota íntegra – reduccions – bonificacions = quota líquida).

 

 

De què serveix?

El Tribut metropolità finança les actuacions necessàries que impulsa l'Àrea Metropolitana als 36 municipis que en formen part. Fins ara, el tribut el pagaven només divuit municipis però a partir d'aquest 2020 el paguen tots, Cerdanyola entre ells.

 

 

A què es destinen aquests diners?

En l'àmbit mediambiental contribueix en la preservació d'espais naturals com la serra de Collserola, així com en les actuacions de recuperació i regeneració dels rius Besòs i Llobregat i en la gestió i manteniment dels 30 km de platges metropolitanes, de Castelldefels a Montgat, i en el manteniment integral de la xarxa de 51 parcs metropolitans juntament amb les rondes de Barcelona com a element bàsic de la xarxa viària metropolitana.

 

 

En matèria de mobilitat contribueix a mantenir la xarxa de metro i autobusos. Especialment, serveix per mantenir un sistema tarifari de zona 1 entre els 36 municipis de l'AMB.

 

 

L'alcalde Carlos Cordón va dialogar amb els manifestants durant una de les protestes
L'alcalde Carlos Cordón va dialogar amb els manifestants durant una de les protestes | Pol Prats

 

 

Què diu l'Ajuntament?

L'entrada en vigor del tribut ha generat protestes, queixes i dubtes entre la ciutadania. Des que es va posar en marxa el cobrament del tribut i es van succeïr les primeres protestes, el govern del PSC s'ha reunit en diverses ocasions amb representants de l'Àrea Metropolitana. Després de l'última reunió, l'AMB s'ha compromès a calcular el rebut metropolità de 2020 segons els números cadastrals aportats per l'Ajuntament de Cerdanyola. Així, l'AMB assumeix que existeix un error de càlcul, tal com apuntava el consistori, però no modificarà els rebuts de 2019, tal com demanava el moviment veïnal. 

 

 

Mentre l'AMB argumenta impossibilitats tècniques per poder recalcular els rebuts de 2019, l'Ajuntament assegura no compartir la negativa de l'AMB. “És per això que el consistori municipal ha decidit presentar un recurs de reposició en relació amb els rebuts corresponents als immobles municipals, posant de manifest el seu desacord”, asseguren des de l'Ajuntament. L'objectiu del recurs presentat pel consistori és que es retornin els diners corresponents a la diferència del càlcul.

 

 

L'Ajuntament també ha explicat que totes les persones que ho considerin oportú poden presentar un recurs de reposició demanant el retorn dels diners corresponents a la diferència del càlcul. Aquests diners, però, només es recuperarien en cas que prosperi el recurs presentat de forma individual. Per fer aquest tràmit, el consistori indica que els interessats es poden dirigir a organismes com l'Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament o l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació. Segons l'Ajuntament, el recurs es pot presentar fins al dilluns 16 de desembre de 2019. 

 

Crítiques d'ERC

El grup municipal d'Esquerra Republicana ha rebatut les afirmacions de l'Ajuntament indicant que el termini de presentació del recurs no finalitza el 16 de desembre “atès que no hi ha hagut una notificació individual certificada d'aquest rebut el mateix dia a tota la ciutadania. El termini legal és dins del mes següent a la pràctica de la notificació o a la finalització del període voluntari”. 

 

 

Per una altra banda, ERC critica que l'Ajuntament no decideixi impugnar el cobrament dels rebuts erronis i demanen que posin a disposició de la ciutadania aquest model de recurs. 

 

 

Concentració contra el tribut de l'11 de desembre
Concentració contra el tribut de l'11 de desembre | Mónica García

 

 

Què diu la Plataforma NO Tribut?

Des del 7 de novembre, al voltant de 1.000 persones es concentren setmanalment per protestar contra l'aplicació d'aquest tribut. A més, han creat la Plataforma NO Tribut i han recollit unes 12.000 signatures per mostrar el seu rebuig al nou impost. En l'última concentració, celebrada l'11 de desembre, la Plataforma va decidir plantejar dues opcions.

 

 

Per una banda, es va decidir no pagar el tribut perquè, segons defensen, el rebut està erròniament calculat i mal comunicat. Durant la concentració, la Plataforma va assegurar que perquè el cobrament del tribut sigui legal, tots els ciutadans haurien d'haver rebut una comunicació de l'AMB informant sobre el futur cobrament de l'impost.

 

 

Per una altra banda, el moviment veïnal va recomanar que tots aquells que hagin pagat el tribut, es reclami la diferència entre el càlcul de l'AMB i el càlcul de l'Ajuntament a través d'un recurs presentat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. L'opció més aplaudida pel miler de protestants va ser la de no pagar el tribut. 

 

 

Ignacio Laguna, portaveu de la Plataforma NO Tribut, s'ha dirigit als concentrats davant l'Ajuntament de Cerdanyola
Ignacio Laguna, portaveu de la Plataforma NO Tribut, dirigint-se als concentrats davant l'Ajuntament de Cerdanyola | Pol Prats

 

 

Acords del ple municipal

La Plataforma, a més, va impulsar una moció que el ple municipal del mes de novembre va aprovar. De fet, en la mateixa sessió plenaria es van aprovar dues mocions referents al Tribut. Una, impulsada per la Plataforma NO al Tribut, va ser proposada per Ciutadans, Guanyem, Junts per Cerdanyola i PP. L’altra, sorgida de converses entre partits, la van proposar ERC i En Comú Podem.

 

 

La moció de la Plataforma va comptar amb el suport de tots els partits excepte d’ERC, que s’hi va abstenir. Per l’altra banda, la moció proposada pels republicans i ECP es va aprovar amb els vots a favor de PSC, ERC i ECP, l’abstenció de Ciutadans, Junts i PP i el vot contrari de Guanyem.

 

 

La moció de la Plataforma, que va comptar amb el suport d’un miler de persones que es va concentrar davant l’Ajuntament, planteja “sol·licitar la retirada dels rebuts emesos i la devolució del rebuts pagats, en cas de constatar l’error de càlcul”. També demanen un catàleg de serveis i un pla d’inversions.  Per la seva banda, la moció d’ERC i ECP sol·licita la revisió “i rectificació si cal dels rebuts que resulti de la mateixa sota el principi d’unitat de criteris en el càlcul” i reclamar el compliment dels acords adoptats entre l’AMB i els Ajuntaments.