Durant la presentació es van llegir fragments del llibre
Durant la presentació es van llegir fragments del llibre. L'Elisa a la dreta | Toni Alfaro

 

 

La veïna de Bellaterra Elisa Morera, va presentar aquest dijous 12 de desembre un llibre de receptes que, més que un receptari és el llegat d'una forma de veure el món, una cuina com a lloc de trobada i espai de connexions personals. Segons va dir ella mateixa durant la presentació a l'Espai Contrabandos de Barcelona, amb aquest llibre “homenatjo a totes les dones que han estat tantes hores a la cuina, fent el dinar i el sopar; aquestes dones són anònimes“.

 

 

El llibre Deixar escrit el que hem menjat es torna així en una transmissió no només dels àpats que es proposen per cuinar dins les seves pàgines, sinó en una mostra de les vivències que la cuina ha tingut associades per l'Elisa, i especialment de les persones que l'han acompanyat al llarg de la seva vida. Com deia l'autora, “cada recepta té una vivència o un record d'amics que l'han fet seva”. 

 

 

La seva filla Marta ha tingut un important paper en la construcció del llibre
La seva filla Marta ha tingut un important paper en la construcció del llibre | Toni Alfaro

 

 

D'altra banda, el llibre és un llibre de tendresa i de família. Així ho expressava la Marta Vila-Puig, la seva filla, que ha ajudat en la compilació de les receptes i la creació del llibre. Durant la presentació expressava que “per mi al llibre hi ha un fil conductor, més enllà de les receptes, que implica la cura de cuinar pels altres“. Unes paraules que semblaven veure's correspostes en el text introductori, llegit durant la presentació, on es diu que es vol fer un homenatge a “el treball silenciós de generacions de dones que han tingut el compromís i tenen el treball de cuinar pels de casa”. 

 

 

Pel que fa a les receptes en sí, el llibre explica precisament com fer àpats ben coneguts però fets amb cura i amb temps. I és que, per a Morera, la cuina és un lloc on cal gaudir i no córrer: “si ho has de fer cada dia, ho has de fer de gust; sinó, és un martiri!”, reia. Alhora, la cuina que s'hi expressa és una cuina per a gaudir-ne de forma senzilla i en companyia. Un ritual de germanor més que una obligació social, expressa la publicació.

 

 

Si voleu saber més del llibre o obtenir-ne un exemplar, podeu consultar més aquí

 

 

El receptari està dedicat a les dones que s'han creuat en la vida de l'Elisa
El receptari està dedicat a les dones que s'han creuat en la vida de l'Elisa | Cedida