Canelons de rostit per Sant Esteve
Canelons de rostit per Sant Esteve | El Món

 

 

Moltes coses fan Nadal en aquestes Festes. Els regals de Nadal i Reis en són una part, les reunions familiars i celebracions en són una altra, però potser la més present arreu i per la que més es recorden aquestes dates al llarg de l'any és per una cosa: el menjar. L'època del Nadal permet extreure en moltes ocasions el millor dels nostres fogons, i tots àpats contundents i gustosos que formin part des fonaments d'una època de l'any clarament conduïda a celebrar. 

 

 

Tot i que moltes de les receptes que es faran aquests dies són típiques de la gastronomia catalana, com l'escudella amb carn d'olla, el capó de Nadal o fins i tot el Tortell de Reis, el Nadal a Catalunya potser implica un plat per sobre de tota la resta: els canelons de rostit del dia de Sant Esteve. Tot i que tradicionalment els canelons es feien per aprofitar les restes de carn dels dinars del dia de Nadal, el fet és que amb els anys han agafat protagonisme i ara, més aviat, molts van al mercat amb aquest plat en ment, més aviat que no pas amb el que faran pel dinar del 25.

 

 

Aquest és un plat que no necessita presentació i, per tant, us convidem a fer-lo amb amor, mica en mica, i en família: una manera de fer les coses ben típica del Nadal. Us animeu a cuinar-lo?

 

 

Què necessitem per fer 60 canelons (aproximadament 12 racions)?

  • Un pit de pollastre desossat
  • Una cuixa de pollastre desossada
  • 350 g de carn de vedella de jarret
  • 150 g de carn de porc del coll
  • 150 g de carn de porc del llom
  • Dos tomàquets madurs
  • Dues cebes
  • Dues pastanagues
  • Un all porro
  • Quatre grans d'all
  • 120 ml de vi ranci
  • 50 g de foie
  • Oli d'oliva verge de qualitat
  • Dues llesques de pa
  • 200 ml de llet
  • Sal
  • Pebre
  • Tres capses de canelons (60 en total)
  • Un litre i mig de llet per la beixamel
  • 120 g de mantega
  • 120 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • Nou moscada
  • Formatge emental

 

 

Mans a la cuina!

  • Primer tallem a talls regulars les carns i pollastre, i els distribuim en una safata per anar al forn de manera barrejada
  • Després netegem les verdures i les tallem a daus, posant-les per sobre de les carns.
  • Ara hi aboquem un raig d'oli d'oliva, sal i pebre, i ho posem al forn que haurem escalfat prèviament a 180 ºC dalt i baix durant una hora
  • Anirem vigilant i donant-li la volta per assegurar una cocció uniforme
  • Passada la hora li afegim el vi ranci i ho deixem uns 30 minuts més
  • Un cop passat aquest temps, ho traiem del forn i afegim el pa remullat amb llet al que haurem tret la crosta
  • Ara hi afegim el paté a trossets petits, i ho triturem bé amb ajut d'un robot de cuina o una picadora
  • Ha arribat el moment de la pasta! Posem a bullir els canelons 2 minuts menys del que diu el fabricant, per tal que no es passin de cocció
  • Al marbre de la cuina hi estirem uns draps i anem col·locant les plaques de caneló
  • Tot seguit, omplim la mànega pastissera amb el farcit del caneló, i els anem omplint mica en mica
  • Després tanquem els canelons. Cal tenir en compte que, si els volem congelar, ho hem de fer en aquest punt
  • Per a fer la beixamel, posem a escalfar en un cassó alt la mantega, i un cop desfeta, sense que es cremi ni bulli, afegim la farina i remenem bé perquè es cogui una mica
  • Anem abocant a la barrega anterior la llet, amb la sal, pebre i nou moscada, i remenem bé que no quedin grumulls, fins que espesseixi, i ho retirem del foc
  • En una safata disposem primer una mica de beixamel, i just a sobre els canelons, perquè no quedin enganxats
  • Ara posem la resta de la beixamel per sobre, i finalment hi posem el formatge ratllat
  • Amb el gratinador a 180 graus, posem els canelons a gratinar uns 10 minuts
  • Finalment els retirem, apaguem el forn, els deixem reposar uns 5 minuts i ja es poden servir

 

 

Bon profit i bon Nadal!

 

[recepta de llepadits.com]