Emblema de Bellaterra al cotxe dels Agents Cívics de l'EMD de Bellaterra
Emblema de Bellaterra al cotxe dels Agents Cívics de l'EMD de Bellaterra | Arxiu

 

 

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès debatrà demandar a l'EMD de Bellaterra a través d'un nou recurs contenciós administratiu, aquest cop per les funcions dels agents cívics de l'entitat. Segons es pot llegir a l'Ordre del Dia del Ple municipal de Cerdanyola del pròxim dijous 19 de desembre, en el seu punt 3, el consistori cerdanyolenc ho farà després que s'hagi dut a terme una investigació dels Mossos d'Esquadra sobre les funcions dels agents. 

 

 

La moció argumenta que els agents no estan complint amb les 27 tasques (les 24 que es van aprovar a la Junta de Veïns del 15 de juliol i tres més afegides a posteriori) que es van aprovar en el plenari de l'Entitat Municipal Descentralitzada i, en canvi, estan duent a terme funcions de vigilància i seguretat. Això, explica, incorreria en una “infracció de la Llei 5/2014, del 4 d'abril, en matèria de seguretat privada, i del Reglament 2364/1994, del 9 de desembre”, del que s'extreu que el servei que estan duent a terme “no es pot desenvolupar amb agents cívics, sinó que ho haurien de fer amb vigilants de seguretat”. 

 

 

Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra
Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra | EMD de Bellaterra

 

 

La investigació policial dels Mossos duta a terme a l'abril de 2019, segons explica la proposta de contenciós de l'Ajuntament, hauria inclòs entrevistes amb els mateixos agents cívics, l'empresa responsable del servei, Catch & Control XX, i el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu. A través d'aquestes i del seguiment d'agents dels Mossos d'Esquadra als agents cívics, tant en torn de dia com en torn de nit, els agents de la policia de la Generalitat conclouen que “aquest servei es troba orientat a la seguretat i vigilància de les vivendes i de l'entorn, essent una funció específica per part dels cossos i forces de seguretat i/o vigilants de seguretat en aquells llocs en què es trobin autoritzats els seus serveis”. 

 

 

L'Ajuntament indica en el text de la proposta que es va demanar tirar enrere “una regulació de les funcions dels agents cívics de l'EMD de Bellaterra que presenta motius d'il·legalitat”. De fet, amb data del 7 d'octubre, el servei jurídic municipal va requerir a l'EMD que deixés sense efecte les funcions dels agents cívics i que parés la prestació de serveis dels agents. Tanmateix, com que l'entitat no va respondre després d'un mes a les demandes del consistori, el requeriment s'entén tàcitament rebutjat i, per tant, es porta a Ple el contenciós. 

 

 

Des del BellaterraDiari encara no s'ha pogut contactar amb el servei de comunicació de l'EMD de Bellaterra per a demanar declaracions al respecte d'aquesta qüestió. Seran incloses tan bon punt siguin comunicades a la redacció.