Els dos vehicles dels agents cívics
Els dos vehicles dels agents cívics | EMD de Bellaterra

 

 

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va aprovar interposar una demanda judicial a través d'un recurs contenciós administratiu contra el document «DESCRIPCIÓ DE FUNCIONS DELS AGENTS CÍVICS DE L'EMD BELLATERRA», aprovat per la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra durant el Ple del 15 de juliol. Ho va fer aquest dijous 19 de desembre, durant la celebració del Ple municipal de Cerdanyola del Vallès, tot i que des del govern van assegurar que no s'arribaria als tribunals sobre el servei de l'EMD.

 

 

El plantejament del recurs contenciós administratiu contra el document regulador vindria motivat perquè, arran de la investigació policial duta a terme pels Mossos d'Esquadra, s'hauria conclòs que els agents no s'estaven emprant per les tasques delimitades en la regulació. De fet, la policia de la Generalitat va arribar a la conclusió que els membres del cos de l'EMD, subcontractats en la seva majoria a l'empresa Catch & Control XX, estarien duent a terme tasques de vigilància al barri, i no d'atenció a la ciutadania ni supervisió de l'espai públic competent a l'EMD, com dictamina el document. 

 

 

De fet, tal com s'extreu de les conclusions fetes públiques en el text de la moció aprovada aquest dijous, el cos d'agents cívics estaria incorrent en ingerències amb les tasques de la Policia Local de Cerdanyola. Una situació il·legal, ja que només els cossos de seguretat públics o privats podrien desenvolupar les tasques de vigilància, segons la Llei 5/2014, del 4 d'abril, en matèria de seguretat privada, i del Reglament 2364/1994, del 9 de desembre

 

 

Ple de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra de juliol de 2019
Ple de la Junta de Veïns de l'EMD on es va aprovar el document regulador | Laia TR

 

 

El contenciós no arribarà als tribunals, diu Cerdanyola

Tot i els dubtes que això ha pogut provocar entre alguns veïns, el fet és que l'aprovació del contenciós no va dirigida contra el cos d'agents cívics, sinó contra la forma en què estan regulats. Per aquesta raó, al Ple cerdanyolenc del dijous es va assegurar que la mesura no arribarà als tribunals, ja que en paraules de Víctor Francos, regidor de Relacions amb Bellaterra de l'Ajuntament, “la negociació està molt avançada i la tancarem perquè estem d’acord en tot. Simplement estem buscant la fórmula administrativa per tancar l’acord”. 

 

 

El mateix president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va cridar a la calma sobre aquesta qüestió, perquè “l’acord està molt a prop”. “Des de l’EMD, si no es canvia el que hem parlat fins ara, estarem d’acord i podrem tirar endavant un acord o conveni que canviarà el marc amb el qual donem cobertura jurídica als agents cívics. Ara en tenen una que s’impugna avui per l’Ajuntament. I estem modificant aquest acord de competències, per arribar a un on tots plegats ho veiem bé”, va explicar durant el plenari. 

 

 

Tot i que la majoria dels grups municipals a l'Ajuntament van donar el seu vistiplau a la mesura, Ciutadans i Esquerra Republicana no hi estaven d'acord. D'una banda, el partit taronja al consistori va indicar que la Secretària de l'administració ja havia fet explícit que l'alcalde podia fer el contenciós directament i no calia que passés pel Ple: “Per què es pretén que el ple voti aquest recurs, quan això no és necessari i quan no pretenen arribar a tribunals? No entenem el seu motiu polític”, va preguntar-se Gorka Samaniego, suggerint que es tractava d'un procediment innecessari. D'altra banda, tot i que es van abstenir, des d'Esquerra van demanar que es retirés el punt, ja que tampoc n'entenien la necessitat, i es van abstenir.  La seva portaveu, Helena Solà, va incidir en què “Tècnicament sabem perquè ho fan, però políticament no. Què passa si s’arriba a un acord però el plenari vota en contra de retirar el contenciós?”. La mesura, però, va tirar endavant amb els vots de la resta del plenari.