Un ple a l'Ajuntament de Cerdanyola
Un ple a l'Ajuntament de Cerdanyola | Mónica García

 

 

El ple municipal de Cerdanyola del mes de desembre, que va tenir lloc el dijous 19 de desembre a les 19 h, va aprovar tots els punts i mocions presentats: dues propostes del govern municipal i cinc mocions presentades per partits de l'oposició i per la junta de portaveus. Entre els temes debatuts a destacar hi ha el model de gestió de residus, les funcions dels agents cívics de Bellaterra, la corrupció i la convivència a la UAB.

 

 

El ple aprova interposar un recurs contenciós administratiu contra l’acord de l’EMD

El ple va aprovar, amb el vot en contra de Ciutadans, l’abstenció d’ERC i els vots favorables de la resta de grups municipals, interposar un recurs contenciós administratiu contra l’acord adoptat per la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra, el 2 de juliol de 2019, d'aprovació del document «DESCRIPCIÓ DE FUNCIONS DELS AGENTS CÍVICS DE L'EMD BELLATERRA» i “contra totes les actuacions materials encaminades a fer efectiva la prestació de serveis per part dels agents cívics, una vegada rebutjat tàcitament el requeriment previ formulat contra l'esmentada actuació” per part de l'Ajuntament de Cerdanyola el 7 d'octubre de 2019.

 

 

Així i tot, no s’arribarà als tribunals ja que, tant des de l’Ajuntament com des de l’EMD s’ha anunciat que s’està a punt d’arribar a un acord. Ramon Andreu, President de l’EMD de Bellaterra, ha cridat al positivisme perquè “l’acord està molt aprop. Des de l’EMD, si no es canvia el que hem parlat fins ara, estarem d’acord i podrem tirar endavant un acord o conveni que canviarà el marc amb el qual donem cobertura jurídica als agents cívics. Ara en tenen una que s’impugna avui per l’Ajuntament. I estem modificant aquest acord de competències, per arribar a un on tots plegats ho veiem bé”.

 

 

Des de l’Ajuntament, el Segon Tinent d’Alcaldia, Víctor Francos, afirma que “la negociació està molt avançada i la tancarem perquè estem d’acord en tot. Simplement estem buscant la fórmula administrativa per tancar l’acord”.

 

 

Ciutadans ha justificat el seu vot en contra, ja que, segons ha explicat el regidor Gorka Samaniego, l’informe desfavorable de la secretaria ja indica que l’Alcalde seria competent per interposar aquest contenciós administratiu: “Per què es preten que el ple voti aquest recurs, quan això no és necessari i quan no pretenen arribar a tribunals? No entenem el seu motiu polític”. Samaniego ha acusat el govern del PSC de voler canviar el titular, perquè, segons ell, no és el mateix “el ple aprova interposar un recurs” que “el govern interposa un recurs”.

 

 

Per la seva part, ERC ha justificat la seva abstenció per motius semblants als de Ciutadans, motius que ha explicat la portaveu d’ERC, Helena Solà: “Tècnicament sabem perquè ho fan, però políticament no. Què passa si s’arriba a un acord però el plenari vota en contra de retirar el contenciós?”. Solà ha demanat que es retirés el punt.

 

 

Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra
Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra | EMD de Bellaterra

 

 

L’Ajuntament ha anunciat estar treballant amb l’AMB per tenir un nou pla de gestió dels residus a Cerdanyola en “no menys d’un any i mig”

La moció presentada pel grup municipal ERC proposant un pla urgent de foment de la recollida selectiva de residus, per assolir els objectius marcats per la Unió Europea el 2020 a Cerdanyola, s’ha aprovat amb les abstencions del PP i el PSC i el vot favorable de la resta de partits.

 

 

Tot i que el Partit Popular no ha justificat la seva abstenció, sí que ho ha fet el PSC, al·legant que l’Ajuntament ja està treballant amb l’AMB i quatre municipis més en aquest àmbit. Víctor Francos (PSC) afirma que si es vol canviar el sistema de recollida s’ha de fer un nou plec de condicions, un nou contracte i, finalment, un nou sistema de gestió dels residus: “Això és el que estem treballant amb l’AMB i amb 4 ajuntaments més, entre ells el de Santa Coloma. Ens estan ajudant a redactar les bases de recollida de residus perquè el plec de condicions del nou contracte compleixi amb les limitacions de la UE. Quan tinguem això, passarem a la contractació i externelització amb una empresa experta per complir amb aquestes bases mediambientals, després concursar, etc”. Francos ha afirmat que aquest procés durarà “no menys d’un any i mig”.

 

 

El ple ha aprovat les mocions contra la corrupció i contra els fets ocorreguts a la UAB l’11 de desembre de 2019

La moció contra la corrupció, presentada per Ciutadans, s’ha aprovat amb el vot favorable de Ciutadans, l'abstenció del PSC, ERC, Guanyem, ECP i PP i el vot en contra de JxC.

 

 

Des d’ECP, Pilar Adell ha defensat la seva abstenció dient que “l’Ajuntament i el consistori ja estan d’acord amb les bones pràctiques de les que parla la seva moció, per tant, tot i que estem en contra de la corrupció no li trobem sentit a la moció”. Per la seva banda, el portaveu de Guanyem, Ivan González, ha mostrat els dubtes del partit davant la moció i ha afirmat que, estant en contra i condemnant la corrupció “moralment i ètica no és el mateix algú que posi urnes o i que algú robi diners o malversi fons públics”.

 

 

El regidor d’ERC, Íñigo Enterria, ha mostrat la seva suspicàcia davant el punt 5 de la moció i s’ha sumat als dubtes de Guanyem i ECP afirmant que Esquerra Republicana “ja ha demostrat el que fa, en aquest Ajuntament, quan hi ha hagut algun cas de corrupció: anar a fiscalia”. L’Alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, s’ha mostrat d’acord amb els motius presentats per la resta de partits que s’han abstingut i ha acusat Ciutadans d’anar en contra d’alguns partits concrets: “El redactat sembla anar en contra d’alguns partits polítics més que condemnar la corrupció de manera global”.

 

 

Joan Sánchez, regidor de Junts per Cerdanyola, ha justificat el seu vot en contra perquè tot i estar en contra de la corrupció “ens grinyola el tema de separar els càrrecs del partit per estar investigats. Per això i per l’ús que alguns partits farien de la fiscalia, votem que no a la moció”.

 

 

La moció de Ciutadans i PP per condemnar els fets ocorreguts a la UAB l’11 de desembre i defensar el respecte i la convivència a la universitat, s’ha aprovat amb els vots favorables del PP, Ciutadans i el PSC; l’abstenció d’En Comú Podem i els vots en contra de Junts per Cerdanyola, Guanyem i ERC.

 

 

Joan Sánchez, des de Junts per Cerdanyola, considera que “estem molt contents de parlar amb l’Autònoma, però demanar que intervingui fiscalia o la policia és tirar llenya al foc”. Des d’ECP, Pilar Adell s’ha mostrat d’acord amb Sánchez: “Vostès sempre advoquen per judicialitzar les coses i això és excessiu. La màxima autoritat a la UAB és la rectora. Les forces de seguretat que té la UAB són les que poden exercir control de l’ordre”.

 

 

Laura Benseny, regidora de Guanyem Cerdanyola, ha demanat que es retirés el punt: ”No utilitzin constitucionalismes per blanquejar a feixistes, que és el que S’ha acabat és”.

 

 

El ple ha acceptat la donació de la finca situada al costat de Ca n’Oliver

El ple ha acceptat, amb el vot en contra de Ciutadans i els vots favorables de la resta de partits, la donació gratuïta de la finca situada al carrer Sant Gregori núm.15, al costat de Ca n’Oliver.

 

 

També s’han aprovat les mocions de la junta de portaveus per la transparència activa i la creació d’espais d’empremtes als cementiris de Cerdanyola.