BellaterraDiari és el diari digital de referència a Bellaterra
BellaterraDiari és el diari digital de referència a Bellaterra | Redacció

 

 

Aquest 2019 ha estat un any ple d'informació i esdeveniments importants per a Bellaterra i voltants. Un any que ha redefinit, tensat o separat la relació entre Bellaterra i Cerdanyola, en el que hi ha hagut fins a tres jornades electorals i s'han impulsat diferents transformacions de l'espai públic bellaterrenc. 

 

En l'últim dia de l'any, des del BellaterraDiari us oferim un repàs de les claus més destacades dels últims 365 dies, un viatge per la informació que us exposem a continuació. Ens hi acompanyeu?

 

 

Una Bellaterra que s'apropa a Sant Cugat en any d'eleccions

 

Ja a finals del 2018, en el Ple municipal de Cerdanyola, Ramon Andreu, president de l'EMD, anunciava que alguns veïns començarien una recollida de signatures per a demanar l'annexió de BellaterraSant Cugat – i deixar de formar part de Cerdanyola. La iniciativa es va presentar poc abans de començar l'any 2019 i ha marcat tot l'any, allargant-se en diferents situacions fins a l'actualitat. Així va iniciar un recorregut, a pocs mesos de les eleccions municipals, que va implicar l'ajuda de la secretària de l'EMD, a més d'un conveni dels veïns amb l'administració bellaterrenca i va despertar dubtes i il·lusions entre molts veïns. Alguns fins i tot van fer un portal web per a recollir informació al respecte, beneficis, inconvenients i possibilitats d'allò que es proposava a tots els veïns. 

 

 

Acte de presentació de la recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat | Zoya Naumov

 

 

Després d'allargar la recollida i moure la taula de signatures pels diferents carrers de Bellaterra, els suports van arribar al 60% el mes de març. Les signatures recollides per la Plataforma Bellaterra és Sant Cugat es van entregar just després d'unes eleccions municipals fortament marcades per aquesta qüestió. Tanmateix, alguns advocaven que la idea no era nova, sinó que ja s'havia valorat abans d'apostar per la independència del barri en les eleccions del 2015, quan es perseguia la independència de Bellaterra com a municipi.  

 

 

El resultat del procés de recollida de signatures, però, va frenar en sec després de ser entregades a l'Ajuntament de Cerdanyola, que va al·legar un defecte en el procés de cerca de suports, ja que – afirmen – faltaven per ser consultats els veïns de l'àrea censal 38. En resposta, els portaveus de la plataforma veïnal Bellaterra és Sant Cugat van demandar a l'Ajuntament aquest passat mes d'octubre, deixant en punt mort la qüestió de Sant Cugat fins a la resolució del judici.

 

 

D'altra banda, l'opció de millorar el conveni de competències de l'EMD de Bellaterra amb Cerdanyola, ha estat aparcat definitivament. Malgrat que diversos candidats a la presidència ho van defensar durant la campanya del mes de maig, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra) va descartar seguir treballant aquesta via amb Cerdanyola

 

 

Les imatges de la jornada d'eleccions a Bellaterra
Recompte de vots durant les eleccions municipals del 26M | Redacció

 

 

Eleccions rere eleccions

 

Un dels temes cabdals d'aquest 2019 han estat les eleccions. Contesa rere contesa electoral, aquest 2019 ha deixat tres jornades d'eleccions al Centre Cívic de Bellaterra, que han decidit els seients de diferents organismes públics: el Parlament Europeu, el Congrés dels Diputats i Senat espanyols i l'Ajuntament de Cerdanyola i EMD de Bellaterra. 

 

 

La primera de totes va ser el passat 28 d'abril, en què es van dur a terme les votacions per les eleccions generals. Una jornada electoral que va donar com a guanyador a Bellaterra a Junts per Catalunya, tal i com passaria a la nova convocatòria, el 10 de novembre

 

 

Altra cosa van ser els resultats a la jornada conjunta d'eleccions municipals i europees, que deixava aquestes imatges. I és que la influència directa de Bellaterra va ser molt més important al 26 de maig, ja que es decidia qui estaria al capdavant de l'administració cerdanyolenca i la del barri. Al conjunt de la ciutat, el guanyador va ser Carlos Cordón, actual alcalde, i a l'EMD de Bellaterra la victòria va ser pels de Gent per Bellaterra, amb Ramon Andreu al capdavant, que va destacar que el major repte del mandat seria l'annexió a Sant Cugat

 

 

La contesa va generar també la celebració de dos debats electorals per la presidència a Bellaterra: un, organitzat pel BellaterraDiari, sobre diversos temes d'interès veïnal; l'altre centrat en la relació territorial del barri amb Cerdanyola i Sant Cugat

 

 

Pilones del Camí Antic de Sant Cugat
Pilones del Camí Antic de Sant Cugat | Toni Alfaro

 

 

El trànsit, un dels temes fonamentals de l'any

 

L'espai públic i la seva gestió, sobretot pel que fa al trànsit, també han marcat l'agenda informativa d'aquest 2019.

 

 

Especialment rellevant en aquest sentit ha estat l'ús de les pilones del Camí Antic de Sant Cugat que ha fet l'EMD de Bellaterra. L'estira-i-arronsa de pujada i baixada de les pilones va seguir la dinàmica del passat 2018 ja al gener, quan el jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona, en la seva sentència 5/2019, va ordenar la retirada del sistema sencer i la senyalització que l'acompanya. La retirada, però, no es va fer efectiva i, a finals del mes de març, es va fer una enquesta de mobilitat a l'altura del sistema de regulació, prèvia a la pujada de nou de les pilones, que va generar controvèrsia a les xarxes

 

 

La mesura, però, es va impugnar per part de l'Ajuntament de Cerdanyola al mateix mes d'abril. Mesos després, ja a l'octubre, el jutjat va donar la raó al consistori cerdanyolenc i les pilones van tornar a abaixar-se fins al final d'aquest 2019, que segueixen abaixades. Però aquest no és l'únic tema referent al trànsit que ha marcat tendència al llarg d'aquest any a Bellaterra, ja que la circulació mateixa de cotxes per la BV-1414 va suposar un dels temes fonamentals durant la campanya electoral i els mesos anteriors. 

 

 

El volum de trànsit a la carretera va ser la causa de la creació d'una nova associació a Bellaterra, l'Associació BV-1414, que al llarg de l'any ha fet diverses accions de protesta, com un tall a l'altura de la plaça del Pi o diverses marxes lentes. La pressió al llarg de l'any ha coincidit, mesos després, amb diverses mesures per la pacificació de la carretera, com la instal·lació del reivindicat semàfor de la Llar d'en Pitus o el projecte de reservar la plaça del Pi per a vianants. Alhora, per a millorar el pàrquing, a inicis d'any es va aprovar també modificar la regulació d'estacionament davant la Farmàcia, reservant places per a ús limitat en el temps, una mesura encara en vigor però de regulació encara poc clara a la pràctica. 

 

 

Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra
Cos d'agents cívics de l'EMD de Bellaterra | EMD de Bellaterra

 

 

Un cos d'agents cívics per perfilar

 

La Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra del 11 d'abril va aprovar posar un cos d'agents cívics a Bellaterra que ajudessin en la gestió de l'espai públic i servissin d'extensió de l'EMD a peu de carrer. La mesura va començar a implantar-se amb sospites sobre el seu funcionament i les seves funcions, a més de la seva àrea d'actuació.

 

 

Una de les primeres mesures del nou govern bellaterrenc va ser, així, la de definir quines serien les funcions d'aquests agents. Tot i que hi ha hagut veïns a favor del cos i la seva actuació, molts veïns de Bellaterra i Cerdanyola sospitaven que hi podia haver certa intrusió en les tasques de la Policia Local de Cerdanyola. Unes sospites que es van poder confirmar arran d'una investigació policial feta pels Mossos d'Esquadra i que va portar a aprovar posar un contenciós contra les tasques dels agents; procediment que, tanmateix, no s'ha fet efectiu de moment. 

 

 

El BellaterraDiari es consolida

 

En aquest any 2019, el BellaterraDiari ha posat sobre la taula el seu paper dins la societat bellaterrenca, treballant per una informació pública, cuidada i de qualitat. Les dades que s'extreuen de l'anàlisi web aporten uns resultats magnífics, amb un total de 137.556 persones diferents visitant el nostre web al llarg de l'any, en part gràcies al treball conjunt amb altres mitjans associats que ajuden a la tasca comunicativa de la xarxa de mitjans locals. 

 

 

a
Un reportatge conjunt entre BellaterraDiari i El Cugatenc va demostrar la vinculació entre el TOT Bellaterra i l'EMD de Bellaterra| Redacció

 

 

Pel que fa a Bellaterra, hem treballat primordialment amb temes de caire social, com el seguiment de la Festa Major al llarg de totes les seves jornades, a través de xarxes com Twitter, Instagram, Mail, Whatsapp o Facebook. A més, però, hem fet també temes d'investigació com la recerca sobre la vinculació entre l'EMD de Bellaterra i el mitjà en paper Tot Bellaterra.

 

 

Finalment, volem destacar que enguany hem consolidat la nostra edició en paper i hem engegat la nostra xarxa de Socis-Subscriptors, com una manera de millorar la nostra estabilitat i obrir el mitjà a tots els veïns a través dels Consells de Redacció Participatius. Si voleu saber com formar-ne part cliqueu aquí

 

 

Esperem poder seguir aportant el millor de nosaltres aquest 2020 que és a punt de començar. Sens dubte, la voluntat de servei públic no defallirà. 

 

 

Molt bon any nou Bellaterra. Seguim fent xarxa el 2020!

 

 

 

Vols saber tot el què passa a Bellaterra?

 

Si ens escrius un email a info@bellaterradiari.cat podràs rebre les notícies més destacades al teu e-mail.

 

També pots conèixer l'actualitat, les últimes hores i els continguts més frescos si et subscrius al canal de Whatsapp. Apunta't aquí, cada cop en som més!

 

Finalment, si ets usuari de xarxes socials, pots seguir-nos sota el nom de BellaterraDiari i coneixeràs tots els actes, successos i les galeries d'imatges més atractives!

 

Facebook aquí

Twitter aquí

o Instagram aquí

 

Gràcies i fins ben aviat

 

Equip de BellaterraDiari