Tina Rodriguez, beneficiada pel programa 'Gira Mujeres'
Tina Rodriguez, beneficiada pel programa ‘Gira Mujeres’ | Creu Roja Cerdanyola

Tina Rodriguez és una beneficiària del programa ‘Gira Mujeres’ engegat per la Creu Roja, que vol ajudar a les dones en situació de precarietat laboral o atur per millorar la seva ocupabilitat. El programa està en marxa des del novembre de 2017 i ha atès ja a desenes de dones en qüestions d’intermediació laboral i reforç de les competències, dones que en moltes ocasions estan desmotivades o no han tingut l’oportunitat d’accedir al mercat laboral per la manca d’oportunitats. En la seva tercera edició, com en les anteriors, la iniciativa pretén ajudar a una setantena de dones.

L’objectiu del programa és potenciar la motivació d’aquestes dones i treballar les seves habilitats socials i la seva expressió oral i escrita tant en català com en castellà. Un altre punt clau de “Gira Mujer” és el domini l’alfabetització digital -el domini de les noves tecnologies- per facilitar la cerca de feina. Dins el programa també s’ajuda a les dones a redactar un bon currículum i se’ls hi dóna unes pautes per aprendre a enfrontar-se a una entrevista de treball.

Un dels casos d’èxit és el de la Tina, que ha emprat amb èxit les possibilitats del programa de la Creu Roja Cerdanyola – Ripollet – Montcada, escollida com a assemblea destacada a la demarcació de Barcelona. Participant en l’edició 2018-19, Rodriguez ha reorientat la seva carrera, descobert el voluntariat i millorat el seu perfil competencial gràcies ‘Gira Mujeres’. Des de l’entitat van entrevistar-la per conèixer el seu cas.

Com vas assabentar-te del projecte ‘Gira Mujeres’?

A l’Ajuntament de Montcada em van aconsellar que anés a l’INEM per tenir més possibilitats de trobar feina i allà em van parlar del programa. Me’l van recomanar molt, em van dir que estava molt bé perquè estava completament pensat per a dones i jo complia el perfil a la perfecció perquè portava molt temps aturada.

Quina era la teva situació en aquell moment?

Doncs jo portava anys sense treballar. Tenia un negoci que vaig haver de tancar per culpa de la crisi i després vaig dedicar-me a cuidar els fills. En aquell moment els nens ja eren grans i jo necessitava altres motivacions. Jo el que volia era fer alguna cosa, sentir-me útil i per això em va semblar una molt bona oportunitat.

Jo sempre he treballat però no veia la manera de tornar a enganxar-me al món laboral

Estava desmotivada?  

Més que desmotivada estava avorrida, jo sempre he treballat però no veia la manera de tornar a enganxar-me al món laboral. A la Creu Roja em vaig tornar a sentir activa. 

Què valora més positivament de programa?  

Doncs que surts de casa, tens una rutina i aprens moltes coses que potser pensaves que sabies però no saps. Buscar feina no és només entregar CV, tot ha canviat molt, ara existeixen pàgines a Internet, es tenen en compte molts factors a l’hora de contractar i necessites que algú et guiï una mica.

Quina formació ha rebut durant el programa?  

Jo m’he apuntat a tots els cursos que anaven sortint. Eren molt variats però penso que tots m’han servit. Alguns són més generals, com per exemple com preparar-se una entrevista i altres més específics. El que més em va agradar va ser el curs de Monitora de Lleure. Vaig fer les pràctiques, que m’hagués agradat que duressin molt més, i ara quan acabi la memòria espero tant de bo poder treballar amb infants.

Gràcies al programa ‘Gira Mujeres’ m’he retrobat amb la meva vocació professional

Podríem dir que has descobert la teva vocació?

Més bé podríem dir que m’he retrobat amb la meva vocació professional. Sempre m’han agradat el nens, de fet, vaig estudiar Auxiliar de Jardí d’Infància fa molts anys però no vaig acabar els estudis. Sempre havia treballat en el sector de l’hostaleria, que era el negoci familiar. 

Què vas descobrir gràcies a ‘Gira Mujeres’?

Arrel de venir diàriament a la Creu Roja vaig descobrir el voluntariat i cada tarda venia a fer reforç escolar a nens i nenes que ho necessitaven i no tenien recursos per pagar-ho. Ara encara continuo com a voluntària, vaig a l’oficina de Cerdanyola i quan puc també vaig a Montcada. 

Com era l’ambient a classe?

Doncs vam fer molta pinya entre totes les dones i també amb els voluntaris/es i tècnics del programa. Jo no vaig faltar ni un dia i això és senyal de que sentia que el que feia era útil i necessari per a mi. A part, les unes amb les altres ens donàvem ànims i encara avui quedo amb alguna companya.

Creu Roja cerca voluntaris/es que vulguin col·laborar en projectes d’ocupació. Si estàs interessat/da, posa’t en contacte amb ells a través del 93 691 61 61.