Laura Solà i Elvi Vila a la seva sortida de la comissaria dels Mossos d'Esquadra
Laura Solà i Elvi Vila a la seva sortida de la comissaria dels Mossos d'Esquadra | Mónica García

 

 

Cinc persones han estat citades a declarar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Cerdanyola del Vallès, aquest 16 de gener, per l'acció de Tsunami Democràtic a La Jonquera i Salt. Una d'aquestes persones és l'exregidora de Compromís per CerdanyolaElvi Vila, qui va estar al capdavant de la regidoria de Cultura durant el passat mandat.

 

 

La resta de persones citades a declarar són Laura Solà, també veïna de Cerdanyola; Clàudia M, veïna de Sant Cugat del Vallès; un veí de Ripollet i un vallesà que no s'hauria presentat en comissaria per trobar-se fora de la ciutat. Els quatre s'han acollit al dret de no declarar.

 

 

Mostres de suport

A les 15.30 h d'aquest 16 de gener, una quarantena de persones s'han concentrat davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Cerdanyola per mostrar el seu suport a les cinc persones que havien d'anar a declarar. Quatre d'elles, tres dones i un home, han entrat a la comissaria mentre els concentrats cridaven “No esteu soles”. Segons han explicat un grup de manifestants, el cinquè citat no s'hauria presentat per trobar-se fora de la ciutat.

 

 

“Cas polític”

L'exregidora de l'Ajuntament cerdanyolenc, Elvi Vila, i Laura Solà han estat citades a declarar com a presumptes autores de desordres públics durant els talls a l'autopista de Salt el 13 de novembre de 2019. Ambdues s'han acollit al dret de no declarar i ara es troben a l'espera de veure com segueix la instrucció: “Hem d'esperar a veure com progressa tot el cas, que és molt gran perquè no som només els de Cerdanyola”, ha explicat Vila.

  

 

 

Per a Vila, qui també va formar part de forma simbòlica de la candidatura de Guanyem Cerdanyola en les darreres eleccions, la seva citació és “una bona manera d'acollonir la gent”, però assumeix que “són els temps que ens ha tocat viure i això tampoc ens ha de fer quedar-nos a casa i no continuar amb les lluites que creiem justes per la nostra societat”.

 

 

 

 

Per la seva banda, la cerdanyolenca Laura Solà assegura que és un cas “totalment polític” i “absurd”. “A l'atestat fan una lectura objectiva dels fets ocorreguts i al final posen que nosaltres passàvem per allà. En cap moment ho relacionen”, assenyala Solà.

 

 

L'advocat d'Alerta Solidària que representa les dues cerdanyolenques, Eduard Càliz, explica que “l'atestat realitza unes acusacions de forma totalment genèrica a les investigades sense imputar formalment cap fet concret” i assegura que entenen la imputació com a part “d'una estratègia col·lectiva del Departament d'Interior de criminalització del moviment independentista i de combatre la lluita al carrer que l'independentisme ha dut a terme amb molta força des de la sentència del Tribunal Suprem“. Per aquest motiu, Càliz reitera la petició d'Alerta Solidària de la destitució de Miquel Buch com a Conseller d'Interior perquè “la seva missió en els darrers mesos ha estat criminalitzar el moviment independentista”.

 

 

Sobre el desenllaç que pot tenir el cas, Càliz assegura que “no es pot atribuir cap delicte del codi penal a cap de les persones investigades” i que l'actuació normal del jutjat de Girona -qui té la competència territorial- seria l'arxivament del cas. Si el cas seguís el procés judicial, l'advocat d'Alerta Solidària assegura que seria fruit dels “interessos del poder judicial i la Fiscalia per continuar la seva lluita judicial i criminalitzadora del moviment independentista”.