Estudiants entren a un comboi de Ferrocarrils de la Generalitat a la UAB
Estudiants entren a un comboi de Ferrocarrils de la Generalitat a la UAB | Albert Segura

 

 

La Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat aquest dilluns l’Enquesta d’Hàbits de Mobilitat 2019, que ha servit per constatar que el transport públic és l’opció principal de la comunitat universitària per desplaçar-se fins al recinte estudiantil situat entre Bellaterra i Cerdanyola del Vallès. Fins a un 64,3% de la comunitat utilitza transport públic, sent els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) el més utilitzat (33,9%), seguit de Rodalies (19,4%) i de l’autobús (11,1%). 

 

 

En conseqüència, el cotxe segueix una tendència a la baixa: l'any 2001 el 43,4% de la comunitat universitària utilitzava vehicle privat per accedir a la universitat mentre que actualment només ho fa el 29%. El 6,7% restant hi van a peu o en bicicleta.

 

 

No només ha disminuït el percentatge de cotxes que es desplacen fins a la UAB, també ho ha fet el nombre de persones que disposen de carnets de conduir. Avui dia en tenen el 63% de membres de la comunitat; fa deu anys en tenien el 72,5%.

 

 

Amb la xifra de 64,3% de membres de la comunitat que utilitzen transport públic s'arriba al punt àlgid dels darrers gairebé vint anys analitzats. La trajectòria és ascendent, des de l'any 2006 s'observa un augment continuat de l'ús del transport públic, llavors l'utilitzava un 53,1% de la comunitat. 

 

 

L'enquesta també inclou un apartat de satisfacció dels usuaris amb les diferents opcions de transport públic a l'alça. En escala de 0 a 10, els FGC són el mitjà més valorat (7,8), seguit del bus interurbà (6,5). Rodalies aprova per la mínima, obtenint un 5,2 de puntuació. D'entre aquests usuaris, la T-Jove és el títol més freqüent, la utilitzen fins a un 65% dels usuaris, seguida a molta distància per la T-10 (17,4%). 

 

 

És la desena edició de la enquesta: la primera es va realitzar l'any 2001 i des de 2002 se n'elabora una cada dos anys. La mostra d'aquest 2019 és de 4.241 persones sobre un total de 38.433 persones i, com cada any, l'ha elaborat la Unitat de Planificació i Gestió de la Mobilitat de la UAB en col·laboració amb el Grup d’Estudis de Mobilitat, Transport i Territori (GEMOTT) de la UAB, dirigit per la professora Carme Miralles-Guasch