El plenari va estar marcat per l'apartat de participació ciutadana
El plenari va estar marcat per l'apartat de participació ciutadana | Redacció

 

 

Ple ordinari a la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra en el qual totes les mocions van ser aprovades per unanimitat. Concretament, la reunió dels partits a Bellaterra va aprovar el 20 de gener, amb el vistiplau de Gent per Bellaterra, Esquerra Republicana i Convergents, l'augment de sou d'un 0'3% per al personal de l'entitat, la declaració de l'EMD de Bellaterra en situació d'emergència climàtica i el compromís dels partits a fer uns pressupostos participatius per Bellaterra.

 

 

En primer lloc, es va debatre sobre l'augment de sou al personal de l'EMD, corresponent al que s'indica al Reial Decret Llei 24//2018, que es va xifrar en un augment del 0,3%. Una dada que va despertar la curiositat de Jordi Macarulla, de Convergents, que va destacar que la pujada del 0,3% es dóna quan l'entitat té beneficis, i va indicar que “entenc que l'EMD no hauria de tenir sobrant de diners”, i que si hi han beneficis s'haurien d'invertir. Un punt de vista amb el que estava d'acord el cap de l'oposició, Quim Oltra, d'Esquerra Republicana. Tanmateix, la secretària de l'entitat va destacar que la llei permetia fer aquest increment respecte a la massa salarial del 2018, i la mesura va ser secundada per tots tres grups. 

 

 

Tot seguit, també per unanimitat es va aprovar la declaració de l'EMD de Bellaterra en situació d'emergència climàtica i ambiental, una mesura que és comuna a molts municipis de l'Àrea Metropolitana, tal com va destacar el vocal de Gent per Bellaterra, Guillem Nadal. El ponent de la mesura afegia que “es proposarà una taula tècnica amb les entitats de Bellaterra per definir què es pot fer per l'emergència climàtica” al barri.

 

 

Imatge del plenari de l'EMD de Bellaterra
Imatge del plenari de l'EMD de Bellaterra | Redacció

 

 

El conveni amb Cerdanyola entra al debat dels pressupostos participatius

Finalment, a petició d'Esquerra Republicana a Bellaterra, es va proposar l'elaboració d'uns pressupostos participatius per a Bellaterra al plenari de la Junta de Veïns. Laura Batalla, vocal de la formació, va estrenar-se en l'explicació d'una mesura que ajudarà al veïnat a saber “en què s'estan invertint els diners” i a poder gestionar-los de forma més clara per part dels mateixos veïns: “creiem fonamental dirigir els pressupostos cap al que la gent demanda” i també “treballar per fer el que la gent vulgui”. Oltra, per la seva banda, va celebrar la col·laboració dels altres dos grups per la “predisposició de seure a parlar de pressupostos”.

 

 

Macarulla va declarar que estava molt d'acord amb la mesura i que aprofitava l'avinentesa per dir que “el pressupost que podem gestionar és relativament petit”, a causa de la falta d'entesa per un conveni entre EMD i Ajuntament. “Expresso la queixa de què hàgim abandonat tan ràpidament, sense lluitar, l'opció de fer un nou conveni“, va dir, i va lamentar que un pressupost més gran permetria treure més profit dels pressupostos participatius. 

 

 

Nadal, des de Gent per Bellaterra, va justificar la falta d'entesa: “podem seguir insistint a Cerdanyola, però si ells no venen amb cap opció de conveni, no podem fer res”, va dir, tot afegint que “on creiem que no podem cedir, no cedirem”. A més, el vocal va apuntar que “estem d'acord en què falten inversions per part de Cerdanyola”, però que és l'Ajuntament qui ha de prendre la iniciativa. Ramon Andreu, president de l'EMD, va recapitular sobre la història del conveni i va afirmar que “demà mateix, si l'Ajuntament de Cerdanyola aprova l'última proposta que vam fer, tenim conveni”. 

 

 

Miquel Vàzquez, exvocal de Gent per Bellaterra, parla al plenari
Miquel Vàzquez, exvocal de Gent per Bellaterra, parla al plenari | Redacció

 

 

Les crítiques a la comunicació i gestió de l'EMD centren el torn de precs i preguntes

 

El torn de precs i preguntes del final del Ple va començar per la demanda de Quim Oltra, d'Esquerra Republicana, al govern perquè “busquessin la fórmula i l'acord amb l'Ajuntament perquè les demandes dels veïns es canalitzin des de l'EMD”, així com de buscar una solució a les restes de poda abandonades als carrers. També va preguntar pel Pla de Mobilitat de l'EMD de Bellaterra, engegat el setembre de l'any 2018 i del que encara no hi ha novetats, així com el semàfor de la Llar d'en Pitus, que encara no està en funcionament, i el projecte de vianantitzar la plaça del Pi. “Si la pilona no funciona, aquest Pla de Mobilitat es desballesta?”, va preguntar-se Oltra. 

 

 

Des del govern, Guillem Nadal va respondre que “el Pla de Mobilitat s'ha retrassat una mica perquè estem intentant pactar per posar-nos d'acord amb l'Ajuntament”. Va afegir que “la tècnica de mobilitat va fer un informe que recomanava treure el carril de sortida de la zona de pilones perquè minimitzi el greuge de la baixada de les pilones“. Pel que fa al semàfor, indicaven des del govern que “només falta l'escomesa de connectar-lo, que depèn de la Diputació“, i sobre el projecte de la plaça, van indicar que estava en tràmit. Ramon Andreu va esclarir sobre el Pla de Mobilitat que “si el jutge ens diu que no pot estar la pilona, haurem de modificar el Pla de Mobilitat“. 

 

 

Tot seguit, diversos veïns van parlar en el torn de participació ciutadana al Ple per a reclamar accions de l'EMD cap al veïnat. D'una banda, la veïna Mercè Santacana va reclamar la poda o enretirada d'un pi de grans dimensions al passatge de darrere la Parròquia, al passatge de la Santa Creu, que podria caure i sobre el que el president de l'EMD no va donar una solució clara, indicant que l'Ajuntament no se'n feia càrrec.

 

 

D'altra banda, Miquel Vàzquez, president de 'Bellaterra és Sant Cugat' i exvocal de Gent per Bellaterra, va reclamar accions a un talús del carrer del Tatuatge, la Font de la Bonaigua i al Pla dels Estels, on va demanar la inclusió d'un cartell per no tirar escombraries. Especialment dur va ser en la crítica a la lentitud, mala gestió i sobretot falta de comunicació de l'EMD cap als veïns; una crítica a la que es va sumar la també exvocal de Gent per Bellaterra, Julia Vilaplana

 

 

Finalment, la veïna Lidia Magdaleno va demanar informació sobre la reposició d'unes moreres a l'avinguda Joan Fàbregas, que havien sigut enretirades per malaltia, afegint que “la sensació de que l'EMD és propera perquè la tenim a prop, però també de llunyania pel tracte i la gestió dels problemes”. El govern va indicar que les moreres enretirades no es reposarien per part de l'entitat. 

 

 

Podeu veure el vídeo de la sessió plenaria aquí.