Marta Caus i Susanna Hospital, de la Farmàcia Bellaterra, aposten per una alimentació saludable
Marta Caus i Susanna Hospital, de la Farmàcia Bellaterra, aposten per una alimentació saludable | Toni Alfaro

La Farmàcia Bellaterra treballa des de fa dècades per la salut dels bellaterrencs i bellaterrenques, apostant per una atenció personalitzada i una cura als usuaris amb un tracte de proximitat, alhora que professional. No és casualitat, doncs, que després del Nadal es preocupin per la nostra salut alimentària, que queda trastocada després de tants dies de menjars copiosos. I és que la salut comença per una bona alimentació.

Això ho sap bé Susanna Hospital, que treballa a la Farmàcia de Bellaterra des de fa 12 anys, i és doctora en Farmàcia. Al llarg dels anys, la farmacèutica s’ha anat especialitzant en prevenció i salut, i molt especialment en el tema de nutrició i hàbits saludables. Gràcies als seus coneixements, la Farmàcia Bellaterra té en marxa un servei d’ajuda per tenir cura de l’alimentació i ajudar en la gestió de diverses dietes.

Aprofitant que a la Farmàcia Bellaterra faran una xerrada el pròxim dissabte 25 de gener sobre hàbits alimentaris saludables i com gestionar la cistella de la compra, hem volgut parlar amb Hospital perquè ens expliqui una mica més sobre la importància d’una alimentació saludable.

Com creieu que influeixen les Festes de Nadal en la salut de les persones?

Durant les Festes canviem la manera de menjar. Hi ha àpats que mengem al Nadal que no mengem la resta de l’any. I normalment hi ha dues característiques associades: primera, que mengem més quantitat i aliments més calòrics, però a més a més les sobretaules s’allarguen, amb la qual cosa no anem a caminar, ni fem activitat. És a dir, que l’altre pilar de la salut que és l’activitat física, el fet de moure’ns, el deixem de banda. Per tant, mengem més i més calòric -i potser bevem més alcohol-, i a més no practiquem tanta activitat física. La nostra vida en principi ja de per si és sedentària, i en aquests dies ho és més.

La nostra feina com a assessores nutricionals és un tema de salut, a més d’estètica

Fins a quin punt signifiquen un deteriorament de la salut personal, aquestes pràctiques?

L’objectiu de l’alimentació és nodrir-nos: una cosa són els aliments, i una altra és la nutrició. A les Festes de Nadal, com que incorporem aliments que aporten més energia de la que necessitem es genera un desequilibri. Normalment, aquests nutrients que ingerim però no gastem, depenent de la genètica de cadascú, s’acumulen en forma de dipòsits de greix o es poden eliminar. Però hi ha una tendència a acumular-se en zones com els malucs, cintura, etc., independentment de patologies prèvies.

I a part d’allò estètic, en què influeix?

Estem parlant de pocs dies de desequilibri, i per tant no seria un desequilibri important, però sí que és veritat que com hi ha susceptibilitats de persones que tenen una patologia anterior, o potser són més sensibles a menjar més dolç…, doncs per aquestes persones pot ser un desequilibri més important. Les persones sanes, potser poden agafar un quilo o dos, i tornant a l’activitat normal i la vida normal és fàcil que es recuperin soles. Però en situacions més delicades, es torna més complex. La nostra feina com a assessores nutricionals, per tant, és un tema de salut, a més d’estètica. Entre altres coses pot afectar els lípids o el sucre en sang, que son alguns dels indicadors que en totes les analítiques es miren com a presència o no de salut. I a vegades amb la dieta s’alteren.

A la Farmàcia Bellaterra vetllen per la salut dels bellaterrencs i bellaterrenques
A la Farmàcia Bellaterra vetllen per la salut dels bellaterrencs i bellaterrenques | Toni Alfaro

Hi ha molta gent que acaba les Festes i decideix fer dieta, però moltes vegades aquesta dieta no s’allarga en el temps. Perquè creu que passa?

La gent, inicialment té un bon propòsit però se’n cansen. A vegades comencen amb moltes ganes, i comencen a fer menús, però acaben cansant-se. Des de la Farmàcia s’ofereix un servei per poder fer això, i no només unes dietes una mica més racionals sinó que també ens oferim a canviar una miqueta l’enfocament de com la nostra nutrició pot ser saludable per tota la vida. Al principi, qui fa dietes per aprimar-se veu uns resultats més o menys satisfactoris, però s’adonen que són dietes més restrictives: passen gana, se’n cansen perquè són monòtones, etc. I pensen: jo sempre hauré de menjar així? Per això, un sol se’n cansa de fer sacrificis, i a vegades es demana ajuda a un professional que et pot orientar per a gestionar el neguit que et comporta pensar: “sempre hauré de menjar així?”. La gestió de la dieta té solucions, perquè aquella persona no sempre ha de passar gana i alhora tenir el seu pes equilibrat.

Un professional et pot orientar per a gestionar el neguit que et comporta pensar: “sempre hauré de menjar així?”

Quins trucs poden ajudar a l’hora de mantenir aquest interès en la dieta?

Primer, és important la decisió de la persona. La persona vol fer aquest pas, però se n’adona que sola es desanima perquè no té els coneixements, o es desanima fàcilment, o no sap per on començar… El millor en aquest cas és deixar-se aconsellar, buscar un professional de la salut que faci l’acompanyament per poder fer aquest procés. Els farmacèutics, a més de ser experts en el medicament, tenim una formació continuada i ens preocupem moltíssim del tema de l’alimentació, perquè és un pilar per la salut. En ser agents de salut, passant per processos de malaltia i medicació, també ens preocupem pels hàbits saludables. És que tot té a veure amb la salut de les persones. Llavors, incidir en com mengem, per nosaltres és prioritari, perquè sí que és veritat que hi ha certes patologies però sabem que amb alimentacions correctes, inclús aquestes patologies es poden portar millor. Nosaltres fem un propòsit per una alimentació més saludable, per mantenir un pes equilibrat, proposem un acompanyament dietètic: no fem dietes, però sí que fem les pautes específicament perquè aquestes persones aconsegueixin el seu objectiu.

Com teniu estructurades aquestes pautes?

A la Farmàcia de Bellaterra oferim el servei de coach dietètic que consisteix en quatre sessions d’atenció personalitzada. D’aquestes, la primera és més llarga, en la qual preguntem quins són els hàbits nutricionals, esportius, etc., a més de com estructura la persona el seu dia a dia, pel que fa als àpats. I a partir d’aquí, segons l’objectiu de la persona i les opcions que veiem realment, nosaltres oferim una estratègia d’un canvi a nivell d’alimentació i acompanyament en hàbits, a més del seguiment. Després de la primera sessió fem tres cites més, cada quinze dies normalment, per fer el seguiment. A la primera entrevista fem unes mesures de pes, contorn, etc., i a més es donen uns menús establerts en funció dels objectius. A la següent sessió es fan mesures i intercanviem opinions de l’experiència d’aquells dies, i reajustem qualsevol cosa que no funcioni. I a les dues últimes cites tornem a valorar i a veure el progrés que es fa. Aquest any, com a novetat, introduirem cada setmana un intercanvi per Whatsapp, perquè les persones interessades puguin tenir un tracte directe. Perquè a vegades són tres setmanes entre cada visita, i poden passar moltes coses. Estem molt atents a qualsevol comentari, dubte o consulta. El que volem és que els que s’apunten tinguin un suport molt important. És la nostra prioritat.

Insistim en el cistell de la compra perquè tu cuines el que tens a casa

Hi ha requisits per fer aquest programa?

No hi ha cap requisit. Aquells interessats, que contactin amb nosaltres, per Whatsapp, telèfon o en persona aquí a la Farmàcia. Nosaltres els hi donarem hora, els hi donarem la informació, i a partir d’aquí fem una programació de les sessions. La veritat és que no és un servei que comencem ara: ja tenim experiència de fa 5 o 6 anys, i la valoració pel que fa a les anteriors edicions és molt positiva. També val a dir que els programes que fem no són només per persones que busquin el seu pes ideal: també hem fet acompanyaments en dietes especials per intoleràncies, processos patològics o gent esportista, i aquest servei també serviria per això.

En què consisteix la xerrada d’aquest dissabte 25 de gener?

A més d’oferir el servei de coach dietètic, ens hem proposat fer una acció més divulgativa, gratuïta i oberta per a tothom, que és fer xerrades a la Farmàcia. I aquesta vegada anirà de com emplenar el cistell de la compra d’aliments saludables. Serà un taller pràctic que farem a mig matí, a les 11.15 h. Si el temps ho permet, ho farem a fora, davant de la Farmàcia, per donar cabuda a més persones. Es tractarà d’una xerrada de coses bàsiques, on insistim en el cistell de la compra perquè tu cuines el que tens a casa. Si quan compres els aliments aquests ja tenen unes característiques concretes, ja tenim bastant guanyat perquè probablement menjarem més saludablement. Idealment, el millor és que la gent s’apunti per tenir una previsió i poder organitzar l’espai, i ho poden fer també per Whatsapp, venint a la Farmàcia, trucant-nos per telèfon o per email.

Per a més informació, podeu enviar un Whatsapp al 609 739 469, trucar al 93 691 46 55 o escriure un correu a farmaciamartacaus@gmail.com. També us podeu apropar al local, a la plaça del Pi, 5, de Bellaterra.