El pedagog Ramon Fuster al seu despatx

El pedagog Ramon Fuster al seu despatx | cavallfort.cat

 

 

Aquest dijous es presenta, al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres, a la Rambla de Catalunya 8 de Barcelona, el llibre Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre, escrit per Genís Sinca. La xerrada per a conèixer la figura de Ramon Fuster es farà a les 19 h, i aplegarà a bona part del veïnat de Bellaterra, sobretot vinculat a l'antiga Escola Tagore

 

 

Es tracta d'una notícia rellevant per la nostra comunitat pel vincle tant estret que el pedagog va tenir amb Bellaterra. L’any 1957 i juntament amb Mª Rosa Fàbregas, Fuster va fundar l’Escola Tagore, un model pedagògic laic i progressista tot i les limitacions imposades pel règim franquista. Durant 19 anys, Ramon Fuster i Rabés va treballar a Bellaterra de la mà del projecte de l'Escola Tagore, una petjada que va seguir a través de la Fundació Collserola, que actualment gestiona el seu centre successor: l'escola i institut Ramon Fuster de Bellaterra. 

 

 

Aquella iniciativa entroncava amb el neguit pedagògic de moltes persones del món de l’ensenyament i la cultura del país que creien necessari mantenir viu l’esperit formatiu de la Segona República. Les dificultats eren molt grans per la dura vigilància del règim, però la iniciativa privada va saber sortejar tots els entrebancs, no sense acumular un munt d’anècdotes perquè les escoles passessin les inspeccions reglamentàries.

 

 

Tot i que la presentació del llibre, de la mà del periodista i escriptor manresà Genís Sinca, servirà per a rememorar la figura del pedagog, el fet que sigui a Barcelona pot dificultar l'arribada de molts bellaterrencs i bellaterrenques a l'acte. Per això, alguns veïns coordinats per la Unió de Veïns de Bellaterra i l'Escola Ramon Fuster, estan buscant fer una presentació de la biografia a Bellaterra, tot i que encara sense data. 

 

 

Portada del llibre biogràfic de Ramon Fuster i Rabés

Portada del llibre biogràfic de Ramon Fuster i Rabés | Pagès editors

 

 

L'empremta de l'Escola Tagore a Bellaterra

L’Escola Tagore va marcar una fita, no només en els continguts sinó també en la forma, ja que es van utilitzar xalets de la família Fàbregas per crear-la. Primer fou el xalet situat al carrer Miquel Servet nº 4, després altres quatre, tres situats a l’av. Joan Fàbregas i un a la plaça Maragall. Tant la idea de fer aules dins les cases com la cura dels jardins i l’entorn natural de la Serra de Galliners va atraure tanta gent que aquella iniciativa que començava com a escola d’estiu, va esdevenir en poc mes de dos mesos, en un centre normalitzat.

 

 

Tot i la mort prematura de Ramon Fuster l’any el 1976, als 60 anys, el Tagore va seguir el seus mestratge sota la direcció de Nicolau Torra. Alguns anys després, el 1983, l’escola va passar a mans de les famílies i li canvien el nom pel de Ramon Fuster, tota una declaració de principis. La gran transformació formal fou quan la Fundació Collserola se’n va fer càrrec i, poc després, construí l’escola que ara tots coneixem.

 

 

Biografia de Ramon Fuster

Ramon Fuster i Rabés va néixer a Bell-lloc d’Urgell (Lleida), el 17 de març de 1916. Llicenciat en Filosofia i Lletres després de fer el Magisteri, el seu recorregut professional el va dur a ser professor de l’Escola Virtèlia i va ser fundador de l’Escola Tagore. També va ser mestre de l’Escola de Jardineres del CIC d’on van arribar moltes mestres al Tagore. Home actiu en el moviment de renovació pedagògica promogut per l’Associació de Mestres Rosa Sensat, no va deixar mai d’esperonar el món pedagògic amb les seves idees basades sobre tot en el respecte pels infants.

 

 

A part de la seva tasca pedagògica, va ser fundador de la revista Cavall Fort, col·laborador assidu de moltes altres publicacions i promotor del diari Avui, que malauradament no veuria sortir a la llum. L’any 1969 fou escollit Degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, càrrec que mantindria fins la seva mort.

 

 

Home d’una rellevant clarividència pedagògica, va ser referent per la gent que es dedica a l’Educació. El llibre que es presenta, no només donarà notícia de l’home sinó també del mestre, i donarà l'oportunitat de reivindicar la seva figura a Catalunya.