Xerrada per l'impuls de l'instal·lació de plaques solars a Bellaterra impulsada per la Unió de Veïns
Xerrada per l’impuls de l’instal·lació de plaques solars a Bellaterra impulsada per la Unió de Veïns | Unió de Veïns de Bellaterra

[TEXT: Unió de Veïns de Bellaterra]

“El Govern de l’EMD coneix perfectament les accions ambientals que s’han dut a terme els darrers anys per part de la Unió de Veïns de Bellaterra dins el projecte “Bellaterra més sostenible 2030”. Han estat informats i convidats a totes les presentacions. Ens preguntem doncs: Com és que no s’ha posat en contacte abans de fer aquesta Declaració d’EC amb la Unió de Veïns? Tan allunyada està del que fem? O és que l’EMD actua de manera aïllada i ignora propostes positives per Bellaterra si no han sigut una iniciativa seva?

El dilluns 20 de gener, durant el Ple de la Junta de Veïns de l’EMD, es va aprovar la declaració de l’Emergència Climàtica de Bellaterra. Es tracta d’una declaració que ja han fet diversos països, universitats, comunitats autònomes i altres municipis de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Aquesta declaració estableix el compromís de realitzar accions per fer front al canvi climàtic i reduir les emissions de GEI (Gasos d’Efecte Hivernacle) que el provoquen.

Es va aprovar per unanimitat de tots els representants dels diferents partits polítics. Segons informa Bellaterra Diari, el vocal de Gent per Bellaterra, Guillem Nadal va afegir minuts després que “es proposarà una taula tècnica amb les entitats de Bellaterra per definir què es pot fer per l’emergència climàtica al barri”.

La Unió de Veïns ha impulsat un Estudi sobre la Petjada de Carboni a Bellaterra amb membres de l'ETSAV
La Unió de Veïns ha impulsat un Estudi sobre la Petjada de Carboni a Bellaterra amb membres de l’ETSAV | Unió de Veïns de Bellaterra

En aquest punt, és on la Junta de la Unió de Veïns de Bellaterra es pregunta: Com és que l’EMD no ha parlat abans de fer la Declaració d’EC amb ella, donat que fa dos anys que ja s’està actuant en aquesta línia. O, almenys, per què no ha indicat o explicat al Ple que ja s’estan duent a terme accions en aquesta àrea. Dins el projecte “Bellaterra + sostenible 2030”, la UvB ha portat a terme accions reals i mesurables per combatre el canvi climàtic, com:

Promoció de la compra col·lectiva de plaques solars

Gràcies a la promoció de la iniciativa Col·lectiu Solar, per part de la Unió de Veïns, i de la seva tasca d’acompanyament i gestió, actualment s’estan fent a Bellaterra 50 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques que suposaran la transició de 50 famílies a l’autoconsum solar i una significativa reducció de la petjada de carboni de Bellaterra.

Promoció i Gestió d’un Estudi per conèixer el nivell de dependència del carboni a Bellaterra

D’altra banda, també gràcies al conveni de col·laboració entre la Unió de Veïns i l’ETSAV (L’escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès), Bellaterra té una radiografia que descobreix el nivell de dependència del carboni – principal agent provocador del canvi climàtic-, i compta amb una sèrie de propostes per millorar-ho.

La Unió de Veïns va col·laborar en la primera jornada de neteja dels boscos de Bellaterra
La Unió de Veïns va col·laborar en la primera jornada de neteja dels boscos de Bellaterra | Unió de Veïns de Bellaterra

Col·laboració en la primera neteja de boscos a Bellaterra

A més, l’11 de novembre de 2018 la Unió de Veïns també va col·laborar a la primera “neteja alegre” de boscos organitzada per un veí de Bellaterra. La Unió de Veïns va instal·lar una carpa a la plaça Joan Maragall per oferir begudes als participants abans de la neteja.

Elaboració d’un pla per crear un Eix verd que redueixi el volum de cotxes a Bellaterra

Si seguim parlant de sostenibilitat i de com afrontar l’Emergència Climàtica, un dels projectes del Bellaterra + Sostenible 2030 és també el Projecte del Parc del Torrent de la Bonaigua. Aquesta iniciativa pretén crear un eix verd que creui Bellaterra de Sud a Nord. El recorregut connecta diversos barris amb les diferents escoles de Bellaterra: Escola Waldorf i Escola Ramon Fuster. Es tracta també d’un camí escolar al marge de circulació d’automòbils, que rebaixaria molt el transit pel centre de Bellaterra a les hores punta.

Suggeriments de cara a la modificació del Pla General Metropolità (el nou PDUM)

Un suggeriment general que busca un increment moderat de la densitat de població de Bellaterra, sense alterar la seva morfologia. Això permetria, entre d’altres avantatges, reduir la petjada de carboni de forma notable. 

Esperem que aquesta Declaració d’Emergència Climàtica vagi acompanyada d’accions reals i mesurables i que es compti de debò amb la Unió de Veïns per tirar-ho endavant.”