Modest Martínez fa classes de Ioga Iyengar al Club Bellaterra
Modest Martínez fa classes de Ioga Iyengar al Club Bellaterra | Toni Alfaro

Modest Martínez, és treballador del Club Bellaterra des de fa 20 anys, on imparteix classes de Ioga Iyengar, una varietat de Ioga que està especialitzada en la precisió i en la inclusió de tothom. Després de tants anys de treballar a Bellaterra manté a un grup fidel de practicants als matins dels divendres, que exploren l’autoconsciència del cos i la ment com a forma de millorar la seva salut física i espiritual

Enguany, el Club Bellaterra ha obert l’opció d’assistència gratuïta els dimecres al matí per a tothom que estigui interessat en saber més sobre el Ioga Iyengar i vulgui provar de practicar-lo. Aquesta oportunitat, sumada a les classes avançades dels divendres, així com les dels dimarts i dijous a la tarda, obren la possibilitat per a tots aquells curiosos perquè provin per ells mateixos què és el Ioga Iyengar.

Per a saber més sobre aquesta disciplina, entrevistem Modest Martínez, un dels seus instructors al club esportiu de Bellaterra.

Com va entrar a treballar al Club Bellaterra?

Bé, jo estava abans amb el Marc Rossines, anterior treballador del Club Bellaterra, que tenia un petit club a on ara hi ha el cafè Bonaparte. Vaig començar a fer ioga al soterrani del Bonaparte fa més de 25 anys. Llavors, el Marc es va passar a treballar al Club i després el vaig seguir jo.

Quant de temps fa que és professor de Ioga?

Doncs més temps encara! Fa més de 40 anys que sóc professor de Ioga, tot i que em vaig formar com a delineant, mestre industrial. Vaig derivar cap al ioga perquè m’atreia més aquesta disciplina que no pas el que estava fent, i al llarg de tot aquest temps m’he especialitzat en aquest món. Hi ha molta gent que assimila Ioga a una cosa que tothom la transmet igual, i no és així: hi ha moltes escoles i maneres de transmetre el Ioga.

Hi ha treballs que la gent no té costum de fer quan fa exercici i que sí es fan amb el Ioga

Què es pot trobar algú que vagi a una classe de Ioga?

Normalment el ioga s’associa a relaxació. El nostre Ioga, si tu vens a una classe… Bé, avui ha començat una persona esportista i jove, que treballava intensament el cos; doncs suava. Suar en Ioga? Sí, sí! Perquè jo el sotmetia a uns estiraments als quals no està acostumat tot i fer exercici intensament: està acostumat a aguantar i resistir, però no a treballar l’elasticitat. Hi ha treballs que la gent no té costum de fer quan fa exercici físic, tant siguin cossos molt laxes i que necessiten potència muscular, com cossos que tenen molta potència i que necessiten elasticitat. El que busquem al ioga és l’elasticitat, la característica de l’ésser que fa que un teixit muscular duri més temps. La duresa trenca: molts esportistes, per duresa, és trenquen, i altres que no tenen potència no poden fer l’esport. El punt intermig és el que conserva que l’esportista pugui donar més rendiment amb allò que fa, i la persona que no té to muscular l’adquireixi i tingui elasticitat.

I a on entra la meditació, que moltes vegades s’associa al Ioga?

Bé. Si una persona és matemàtica, primer li ensenyen a sumar, restar, multiplicar, dividir…, i cada vegada les operacions es fan més complexes. Doncs l’última operació de totes, la més complexa de totes segons el nostre mestre, és la meditació. Encara hi ha escoles que el primer que ensenyen és la operació més difícil, la meditació, perquè diuen que és la més fàcil. Però Iyengar considera que és la més difícil, perquè es tracta de posar la ment en blanc: intenta-ho i veuràs que no ho aconsegueixes si no tens un entrenament. La ment en blanc és una de les coses més difícils que hi ha en aquest món. Però si t’entrenes, sí que pots arribar un dia a fer meditació. Per tant, està integrada en el Ioga, però és l’assignatura més difícil.

Què té d’especial el Ioga Iyengar?

Jo al final em vaig decidir per aquesta escola perquè té tres característiques: és més dinàmica, més precisa i és més universal -que potser no seria la paraula més adient, perquè tot el Ioga és per a tothom-, perquè atén els casos de problemàtiques físiques específiques. Per exemple: una persona té un problema d’inflamació a l’espatlla o té una desviació de la columna vertebral o té disfuncions físiques… Iyengar es va fer una promesa a si mateix: si el Ioga és per tothom, jo no puc rebutjar a ningú perquè tingui un problema, sinó que haig d’inventar una forma d’integrar la persona al grup, malgrat tingui una problemàtica, sigui la que sigui. I això ho va fer tota la vida. Ell va morir ara fa quatre anys i es va dedicar tota la vida a no dir que no a ningú.

En el món del Ioga, Iyengar és aquest artesà que treballa amb precisió mil·limètrica

Va dissenyar sistemes i mecanismes perquè la gent pogués fer coses que, amb les seves limitacions físiques, li eren difícils de fer. Això va ser un atractiu per a mi, perquè vaig pensar que, si el Ioga és per tothom, no podem excloure a ningú i s’havien d’utilitzar totes les eines i mitjans per aconseguir-ho. Cada cop estem més acostumats a l’especialització, fins i tot en àmbits com la medicina, i està bé tenir una visió de conjunt i integrar a la gent atenent a les seves dificultats. Si ens haguéssim de quedar amb una paraula per definir el Iyengar seria “precisió”. Un artesà bo, el més precís, el que fa una peça més difícil i millor acabada, és l’artesà més reconegut. En el món del Ioga, Iyengar és aquest artesà que treballa amb precisió mil·limètrica. I amb això aconseguim que persones que tenen dificultats puguin restituir les seves qualitats per recuperar-se a través de la feina amb el Ioga.

Una sessió de Ioga Iyengar al Club Bellaterra
Una sessió de Ioga Iyengar al Club Bellaterra | Cedida

Fins a quin punt és important aquesta precisió?

Iyengar practicava el Ioga a la seva manera d’entendre’l. El Ioga és una manera d’entendre la vida, és un sistema filosòfic, però ell li va afegir el detall de la precisió. En el Ioga s’ha instal·lat un “més o menys” que va en detriment de la precisió, que multiplica els resultats que obtens. Si hi ha precisió és com un cotxe ben ajustat: et dura més, et gasta menys, és més ràpid, frena millor, es deixa conduir millor… Ara bé, d’un cotxe barroer no et pots fiar gaire, perquè un dia frenes o gires i no et respon. Si apliques el Ioga amb precisió, els resultats que obtens a escala física, mental o transcendental es multipliquen. I veus que els practicants que s’enganxen a aquest sistema són persones que canvien fins i tot l’enfocament a l’hora de viure, canvien la seva vida.

Realment és aplicable a totes les edats per igual?

Sí. Tinc la fortuna de tenir en el meu grup, ara, alumnes que tenen vuitanta i tants anys juntament amb altres persones més joves, com l’altre dia que va venir una noia de 17 o 18 anys. Estan tots en el mateix grup i els puc gestionar a tots però donant instruccions personalitzades segons les característiques de cada persona. No li puc demanar el mateix esforç a una persona de 80 que a una nena de 17. Però també és veritat que la gent que és més madura, que ha anat practicant té més propiocepció (el coneixement d’un mateix) que la gent jove, que té més facilitat física però menys consciència corporal.

La ment funciona millor quan el cos funciona millor

Quins beneficis té el Ioga Iyengar per a la condició física?

Millora tot l’aspecte físic perquè el treball està basat en el cos físic. Així com altres iogues estan basats en la meditació, que és quelcom més eteri, Iyengar deia “hem de començar pel principi, i si el cos no està en condicions, no li demanis que tingui subtileses a nivells més profunds, perquè la força s’escaparà per algun lloc”. Si la màquina està ben ajustada, començarà a funcionar millor a altres nivells més subtils. La ment funciona millor quan el cos funciona millor. Si tu descuides el cos, li restes capacitats a la ment.

La ment seria el producte o la conseqüència de la tasca corporal, llavors?

No és ben bé així. No es pot separar el cos de la ment. El mestre té una frase que diu: “que algú em digui a on acaba el cos i a on comença la ment, a on acaba la ment i comença l’esperit”. On hi ha la frontera en què una cosa passa a ser l’altra? En la vida tot està barrejat: el cos és ment, la ment és cos i els dos junts són esperit. No s’entén un ésser humà sense esperit, ni sense ment o sense cos. Per tant, quan treballem, el cos és una eina, però no és el principal: el principal són els aspectes més subtils de l’ésser, que es treballen a partir d’allò que nosaltres podem tocar millor, que és el cos. Tot i que el cos millora en el procés. Hi ha una frase que deia un savi de fa més de 3.000 anys que es deia Patanjali, que diu que “el Ioga és el control de les fortes emocions que envaeixen la ment i la pertorben”. Si tu ets capaç de controlar tots els ímputs que et vénen de fora i saps dominar-los, ets l’amo de tu mateix.

Si tu ets capaç de controlar tots els ímputs que et vénen de fora i saps dominar-los, ets l’amo de tu mateix

Amb quina idea venen els usuaris a les seves classes de Ioga?

Hi ha gent que ve per tot. La gent que continua venint al cap d’un temps és gent que ha vingut perquè algú els hi ha dit els beneficis que ha rebut, són els que són més constants. Altres vénen a ficar el nas, a veure què és el que troben. Alguns vénen molt equivocats pensant que vénen a relaxar-se i, evidentment, et relaxes al final de la classe: abans sues, i això és el que no s’esperen. Altres vénen per resoldre un problema de salut: pots venir a veure com soluciones una escoliosi, per tenir un descans que no es troba per poder dormir a la nit… Aquestes coses funcionen, realment, però no són l’objectiu. Hi ha moltes raons per les què començar, però després troben un interès que va molt més enllà que la raó concreta que t’ha portat a provar-ho.

Quines novetats hi ha en la realització del Ioga Iyengar al Club Bellaterra?  

Bé, aquest any tenim una novetat que és una classe oberta els dimecres al matí. Porto tants anys allà que tinc un grup avançat que porta molt de temps i que fan Ioga els divendres. Però els dimecres s’ha obert una classe perquè la gent que vulgui experimentar, treure el nas, veure què és això, pugui experimentar-ho. I és igual qui vingui i amb quina intenció vingui. La idea és que, si li ressona allò que ha viscut en una classe, s’hi quedarà. L’opció de la classe oberta està molt bé perquè et permet entrar en contacte i experimentar-ho més que intel·lectualitzar-ho.

Per saber més sobre les sessions de Ioga Iyengar, podeu obtenir informació al Club Bellaterra, a la plaça del Pi nº3 de Bellaterra, escrivint un email a info@club-bellaterra.com o a través del telèfon 935 80 25 42.