Óscar Pons, regidor d'Esports
Óscar Pons, regidor d'Esports | PSC Cerdanyola

 

 

El pressupost de Cerdanyola del Vallès per a 2020 que ha començat a aplicar el govern del PSC inclou una partida de 11.000.000 euros destinats a l’àmbit de l’esport cerdanyolenc. El regidor d’EsportsÓscar Pons, repassa les necessitats i reptes de la ciutat i els clubs locals.

 

 

Com ha viscut els primers sis mesos de regidor?

Païnt la diferència entre la meva experiència dins una entitat esportiva i la feina de regidor. Estic molt content i il·lusionat perquè veig que podem donar un impuls molt gran a una ciutat que està paralitzada quant a infraestructures des de fa molts anys. Tenim un projecte i un pressupost aprovat on l’esport està molt contemplat.

 

 

Quins objectius us marqueu per a aquest mandat en l’àmbit esportiu?

Per una banda, estarien les infraestructures i per una altra, poder acabar d’implementar l’esport escolar en el projecte Educació 360. La part on estem més endarrerits són les infraestructures. El primer ha estat poder reactivar de nou la zona de la raqueta del Riu Sec. Podrem fer 10 pistes de pàdel, 6 de terra batuda i, a més, és la mateixa zona on han d’anar el pavelló i la piscina coberta, que ja estan encarregats a l’AMB. Seria una zona esportiva molt dignificada i deixaria de ser una vergonya. A banda de tot això hi ha el dia a dia. Per exemple, s’ha de dignificar la zona d’entrenaments de l’atletisme. Al Centre Direccional es contempla una pista d’atletisme i una zona esportiva, però parlem de futur. Fins que arribi aquest futur, apostarem per dignificar aquesta zona. Sempre vull anar de la mà del club en totes les actuacions. També hem de començar les millores a Can Xarau, seguir amb les actuacions i la construcció de la pista exterior al PEM Guiera, cobrir les pistes de les Fontetes perquè es pugui jugar si plou.

 

 

Hem de garantir que tots els nens poden fer esport en instal·lacions dignes

 

 

Tot i que les insfraestructures no han crescut, sí que ho han fet els clubs. Fins hi tot hi ha esportistes que han hagut de marxar dels clubs locals perquè no poden assolir el seu nivell màxim estant aquí. 

És cert, i em preocupa que algú pugui ratllar el màxim nivell a Cerdanyola. El que ha de primar és que tothom pugui fer esport, sigui bo o dolent, perquè normalment, si ets molt bo jugant a futbol vindrà a buscar-te el Barça o l’Espanyol. Hem de garantir que tots els nens poden fer esport en instal·lacions dignes. 

 

 

Quan es podrà portar l’aprovació definitiva del restabliment de les pistes del Riu Sec?

Després del procés d’al·legacions, l’aprovació definitiva es portarà al ple de febrer perquè no dona temps a portar-ho al gener i hi ha aquesta urgència. Paral·lelament, seguim treballant per deixar tot enllestit perquè un cop s’aprovi definitivament, puguem iniciar el procés de licitació.   

 

 

El pavelló poliesportiu Can Xarau de Cerdanyola
El pavelló poliesportiu Can Xarau de Cerdanyola | ar47.net

 

 

Quan es podrà fer servir la segona boina de Can Xarau?

Està acabada i només falten uns detalls de la zona que l’envolta. Ha quedat molt bé i aquest mes de gener hauria d’estar entregada. A més, al gimnàs de Can Xarau es farà una actuació per canviar l’entrada incloent uns torns i es dividirà el pis superior.

 

 

Quin és el model esportiu que volen per Cerdanyola?

Parlaria de dos àmbits. Una part són les infraestructures. Per una altra banda, hi ha la gestió de l’esport escolar amb el projecte Educació 360. A més, estem treballant en un informe sobre les necessitats que té la ciutat. No es tracta d’un informe genèric que determini quants pavellons necessites segons el nombre d’habitants, sinó que volem analitzar el nostre municipi. 

 

 

Hem de ser conscients, tant les empreses com les persones, que ajudar l’esport significa ajudar tothom

 

 

Un dels problemes amb què es troben els clubs és la manca de patrocinadors i la dificultat per trobar-los. Com els pot ajudar l’Ajuntament?

Ajudar en els temes de patrocini és complicat. L’Ajuntament no pot ajudar a trobar patrocinis a una entitat privada malgrat sigui sense ànim de lucre. No ho podem fer perquè no és legal. En aquest àmbit haurem d’explorar altres vies.

 

 

Diria que falta implicació de les empreses de la ciutat amb l’esport local?

I tant. Hem de contemplar com serà el futur, i com és el present, per potenciar l’esport local. És fonamental. Hem de ser conscients, tant les empreses com les persones, que ajudar l’esport significa ajudar tothom. Quan un nen fa esport adquireix uns valors fonamentals que cal reforçar tenint en compte cap a on va la societat.

 

 

Els clubs també es queixen de la falta d’implicació de la gent i de la manca de públic als pavellons. Què es pot fer?

En les categories més baixes, de nens, i en els espais més petits sempre acostumem a veure les famílies dels jugadors. Però a mesura que els esportistes van pujant de categoria, la situació canvia. Ara hi ha un buit que s’hauria d’estudiar. A vegades s’espera que quan s’arriba a certes categories vindrà més gent als pavellons. Fa temps vaig arribar a la conclusió que les poblacions que estem a prop de Barcelona, no tenim el sentiment de club que tenen altres pobles. Tothom és del Barça, del Madrid o de l’Espanyol.

 

 

Es plantegen ajudar econòmicament a clubs en ocasions puntuals com, per exemple, en desplaçaments a una altra ciutat o país per competir?

Hi ha una subvenció genèrica que s’atorga als clubs. Es pot estudiar. Cal tenir en compte que si s’arriba a categories altes, el nom de la ciutat recorrerà diferents llocs. Si algun club es troba en la tessitura d’estar a punt d’assolir una fita, ho podem parlar i mirar de gestionar-ho. No tenim cap problema en estudiar-ho i després mirar si és viable i de quina forma es podria fer.

 

 

Quins són els punts forts i els punts febles de l’esport a Cerdanyola?

El punt més fort és la predisposició de la gent dels clubs a col·laborar. És un plaer treballar per l’esport de Cerdanyola. El punt feble seria el punt de partida que tenim. Vaig entrar en política perquè jo entrenava un equip de discapacitats al Club Handbol Cerdanyola. Aleshores, em vaig quedar sense pista per entrenar. A partir aquí em van animar a involucrar-me i el meu objectiu era arribar on sóc ara. Estic feliç per portar aquesta gestió endavant. Tenim un pressupost en esports que no s’ha vist mai.