La sala plens durant el ple municipal del mes de gener
La sala plens durant el ple municipal del mes de gener | Mónica García

 

 

El Ple municipal del mes de gener va tornar a aprovar els pressupostos municipals per a 2020 a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Un recurs presentat per tres grups de l'oposició – ERC, Ciutadans i Guanyem – va forçar la repetició de la votació i el pressupost proposat pel govern es va aprovar amb els vots a favor de PSC, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola i PP.

 

 

Noves crítiques al ple de desembre

En primer lloc, el ple de gener va aprovar per unanimitat l'estimació del recurs de reposició presentat per ERC, Ciutadans i Guanyem Cerdanyola. En el recurs, els tres partits defensaven que “no hi ha cap motivació jurídica en la convocatòria d'un ple de forma extraordinària i urgent”. El regidor del PP, Manuel Buenaño, va assegurar que el 30 de desembre, quan es va celebrar el ple extraordinari després de diverses desconvocatòries, va ser “un dels dies més caòtics viscuts a l'Ajuntament”. Buenaño va valorar positivament que el PSC reconegués l'error de forma posterior.

 

 

El regidor de Junts, Joan Sánchez, va demanar que no es repetís la situació del dia 30, mentre que la regidora d'En Comú Podem (ECP), Pilar Adell, va assegurar que va ser “dolorós” que tres partits de l'oposició abandonessin el plenari. En resposta, el regidor de Guanyem, Ivan González, va explicar que van marxar del plenari perquè consideraven que “Per aconseguir la victòria política d'aprovar els pressupostos abans del 31 de desembre, es van atropellar els drets de les regidores, per tant, també els de la ciutadania”.

 

 

Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, van acusar el govern de no reconèixer que s'havien vulnerat els drets dels regidors: “Van dir que no s'havien vulnerat els drets dels regidors, però ara s'estima un recurs de reposició que reconeix que no hi havia motiu d'urgència i que els regidors no van tenir temps per preparar el ple”.

 

 

Des d'ERC, Helena Solà va repassar la cronologia de convocatòries i desconvocatòries del 30 de desembre, i va acusar ECP i Junts de permetre la situació. “Van jugar amb els nostres drets”, va afirmar. Representant al govern, Víctor Francos va assegurar que el més normal és “aprovar els pressupostos abans del 31 de desembre”, i va afirmar que “tots els partits sabien que el dia 30 hi hauria un ple”. A aquesta afirmació, Gorka Samaniego (Ciutadans) va respondre: “De què ens serveix saber que hi ha ple si no tenim els informes?”. Per una altra banda, Francos va qualificar de “mala fe” la presentació d'al·legacions per part d'ERC el 24 de desembre, darrer dia per a presentar-les.

 

 

S'aproven els pressupostos

Un cop acceptat el recurs de reposició, es va procedir al debat i votació dels pressupostos, que no han canviat en el seu contingut respecte a l'aprovat al desembre. Abans d'entrar en debat, es va votar la retirada del punt a proposta d'ERC. Íñigo Enterria, regidor d'ERC, va expressar la seva preocupació per un punt del pressupost que modifica l'origen dels diners per pagar el sou dels treballador del Servei d'Ocupació. La modificació determina que les retribucions d'aquests treballadors sortirà dels Plans d'Ocupació. “Són treballadors estructurals, no es poden treure del pressupost”, va argumentar Enterria.

 

 

L'interventor municipal va explicar que aquest punt del pressupost compta amb l'informe favorable del cap de servei de Recursos Humans, el qual considera que aquest capítol del pressupost “està suficientment dotat” per a aquest canvi. El punt no es va retirar amb el vot en contra de PSC, En Comú Podem, Junts i PP. Ja en el debat sobre els pressupostos, Manuel Buenaño (PP), va valorar positivament els pressupostos i va posar un punt negatiu: “Cal posar-se les piles amb Cerdanyola Promocions”. Buenaño va destacar que cal solucionar els problemes de l'empresa municipal.

 

 

Per la seva banda, Ivan González (Guanyem), va repassar algunes de les al·legacions que van presentar als pressupostos com la creació d'un servei municipal d'assessorament energètic. A més, González va demanar que es definís el model d'escola bressol que vol el govern i va anunciar el seu vot en contra perquè “no s'ha avançat en les polítiques socials i d'esquerres que la ciutat necessita”. També fent repàs de les propostes que no s'han inclòs en el pressupost, Pau Ortolà (Ciutadans) va explicar que el seu grup va demanar millores d'accessibilitat al barri de La Farigola, zones d'esbarjo per a gossos, més zones verdes i màquines de reciclatge, entre altres.

 

 

Des del govern, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va assegurar que els temes concrets exposats pels regidors de l'oposició “es poden incloure en les partides àmplies que té el pressupost”. Per la seva banda, l'alcalde Carlos Cordón va afirmar que el seu govern no ha deixat al calaix els projectes de Compromís per Cerdanyola i es va comprometre a presentar els pressupostos de 2021 al ple del mes d'octubre de 2020. Finalment, els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor de PSC, En Comú Podem, Junts i PP, i els vots en contra d'ERC, Ciutadans i Guanyem.

 

 

 

 

Set de vuit mocions aprovades

En l'apartat de les mocions, els grups municipals van presentar un total de vuit. Per part de la Junta de Portaveus es va donar suport a la moció del Consell Comarcal del Vallès Occidental sobre les denegacions d'ajuts al pagament del lloguer MIFO 2019. Així, s'insta al govern espanyol a “incrementar la dotació pressupostària del Pla d'Habitatge i a procedir de manera que els diners no disposats es mantinguin dins d'aquest pla”.

 

 

La Junta de Portaveus, i per tant tots els partits representats, considera que “el Pla d'Habitatge està territorialitzat i cal que els recursos no exhaurits per comunitats autònomes amb poca demanda es puguin redistribuir entre aquelles, com Catalunya, que tenen alta demanda d'ajuts al pagament del lloguer de l'habitatge”.

 

 

També com a acord de la Junta de Portaveus, es va aprovar la una moció de rebuig a la supressió dels jutjats de violència contra la dona de Cerdanyola. Durant el mes d'octubre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va elaborar un informe en el qual proposava el tancament dels jutjats de violència contra la dona de Cerdanyola i Rubí.

 

 

Per una altra banda, es va aprovar, amb els vots a favor d'ERC, Ciutadans, Guanyem i Junts, i l'abstenció de PSC, ECP i PP, la moció d'Esquerra Republicana per declarar Cerdanyola com a municipi lliure de racisme. A més, la moció planteja “elaborar un pla d'acollida municipal, amb termini màxim a la fi del mandat present, que es focalitzi en l'adequada integració de les persones migrades en el teixit social del municipi”. També es va aprovar, amb l'abstenció del PSC, la moció d'ERC per promoure la reserva d'una part de la contractació efectuada per l'Ajuntament als centres especials de treball i empreses d'inserció per afavorir la inclusió de persones en situació o risc d'exclusió social.

 

 

El grup municipal de Ciutadans va presentar tres mocions. Per una banda, es va aprovar la moció per actualitzar el Reglament Orgànic Municipal. Ciutadans argumenta que el ROM necessita adaptar-se als nous temps, ja que, des de la seva aprovació l'any 1986, només s'ha modificat una vegada, l'any 2013. La moció es va aprovar amb els vots a favor de Ciutadans, ERC, Guanye, ECP, Junts i PP, i l'abstenció del PSC. El govern va explicar que en el pròxim ple del mes de febrer portarien a votació una modificació del ROM, tal com proposava Ciutadans.

 

 

També a proposta de Ciutadans, es va aprovar la moció perquè Cerdanyola s'impliqui en les celebracions del Dia d'Europa (9 de maig) i que s'inclogui dins el programa d'actes del Roser de Maig. PSC, Ciutadans i PP van votar a favor, ERC, Guanyem i Junts van votar en contra i ECP s'hi va abstenir. L'última moció de Ciutadans no va passar l'aprovació del plenari. La formació plantejava impulsar 'bancs de l'amistat' a tots els centres educatius de la ciutat. La formació explica que es tracta d'espais creats per fer front al rebuig, a la solitud i a l'assajament escolar que ja estan funcionant a diferents ciutats de l'estat.

 

 

La proposta de Ciutadans va generar dubtes en altres grups municipals. ECP i ERC van considerar que la iniciativa posa el focus en la víctima i l'assenyala. En la mateixa línia, Guanyem va assegurar que “la institució no ha de forçar les escoles”, defensant que la moció envaeix la tasca de l'escola. Sonia Rodríguez (Ciutadans) va defensar que la mateixa moció s'havia aprovat en altres municipis. La moció es va rebutjar amb els vots en contra d'ERC, Guanyem, ECP i Junts, i l'abstenció del PSC i PP.

 

 

Abans dels precs i preguntes, es va aprovar la declaració institucional de l'Ajuntament en defensa del curs de P3 de l'Escola Les Fontetes, que finalment no es tancarà el pròxim curs 2020-2021.