L'aparició del coronavirus a Catalunya ha disparat la venda de mascaretes al territori
L'aparició del coronavirus a Catalunya ha disparat la venda de mascaretes al territori | Bernat Millet

 

 

L'arribada aquest dimarts 25 de febrer de la primera persona infectada pel coronavirus (COVID-19) a Catalunya ha despertat les alarmes a bona part de la població catalana. Es tracta d'una dona de 36 anys de nacionalitat italiana que viu i treballa a Barcelona. Tanmateix, aquest cas ha vingut acompanyat, aquest dimecres 26, d'un segon infectat a Catalunya, aquest cop d'origen català: un jove de 22 anys que havia viatjat a la ciutat italiana de Milà entre el 22 i el 25 de febrer. El noi també és resident a Barcelona.

 

 

Tot i que s'han posat en marxa els protocols necessaris, segons afirma el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el cert és que molts catalans i catalanes pateixen preocupació per l'arribada d'aquesta variant del virus de la grip a Catalunya. Malgrat que el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha destacat aquest dimecres que són casos importats d'altres països i no haver arribat cap contagiat pel COVID-19 al Vallès, el fet també preocupa a Bellaterra.

 

 

Així ho asseguren des de la Farmàcia de Bellaterra, des d'on Susanna Hospital fa una crida a la calma: “la gent està molt espantada i preocupada amb el que veuen als mitjans de comunicació”, lamenta. “És un virus de la grip que no existia, això és cert, però és molt semblant als que ja es coneixen”, explica.

 

 

Farmàcia Bellaterra
Farmàcia Bellaterra | Redacció

 

 

Potser a conseqüència de la falta d'informació, des de la Farmàcia de Bellaterra expliquen que han notat un augment tan pronunciat en la venda de mascaretes que ja no en tenen. Hospital, però, recorda que “les mascaretes, si s'està sa, no s'han d'utilitzar”, ja que “ningú garanteix que una persona sana no hagi d'agafar el virus amb una mascareta”, però en canvi sí s'ha demostrat útil en persones malaltes o els seus cuidadors.

 

 

Aquesta venda massiva de mascaretes a la Farmàcia Bellaterra, d'altra banda, va començar fa un mes i escaig, quan es va celebrar l'Any Nou Xinès i molts estudiants asiàtics de l'Autònoma demanaven mascaretes, expliquen des del comerç bellaterrenc. Una febre pels articles de farmàcia a la qual s'afegeix el gel desinfectant: “hem tingut molta demanda de líquid a base d'alcohol per desinfectar, i ja tampoc ens en queda”, assegura la farmacèutica, i diuen que no tenen data de reposició per cap dels dos articles.

 

 

Hospital, tanmateix, recorda que els consells que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna per evitar el contagi pel coronavirus (COVID-19) són els mateixos que per qualsevol altra grip: emprar mocadors d'un sol ús, esternudar o tossir a la part interior del colze, netejar-se molt les mans i no anar a llocs amb una gran concentració de gent (en cas de ser possible).

 

 

Per a finalitzar, dóna una dada: segons un article del mitjà Redacción Médica, el 2018 hi va haver una pandèmia de grip que va acabar amb 800.000 casos, 52.000 ingressats i 15.000 morts. Una xifra major que la de l'epidèmia de COVID-19, que fins aquest dimecres, ha generat vora 80.000 contagis i vora 2.200 morts a 9 països, entre ells Espanya, segons dades del diari Nació Digital.