Jandi, segon per la dreta, ha sigut absolt per l'Audiència de Barcelona
Jandi Velasco, segon per la dreta, ha sigut absolt per l'Audiència de Barcelona | Cedida

 

 

L'Audiència de Barcelona ha decidit absoldre les 12 persones jutjades per encadenar-se a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 23 de febrer del 2018. Entre els encausats es troba el veí de Cerdanyola del Vallès Jandi Velasco.

 

  

El tribunal emmarca la protesta en la llibertat d'expressió i considera que la resposta a l'actuació dels Mossos d'Esquadra per desallotjar-los va ser resistència passiva no violenta que no pot ser castigada per l'ordenament jurídic. La fiscalia demanava penes de fins a dos anys i mig de presó pels delictes de desordres públics, resistència greu i desobediència.

 

  

Els magistrats remarquen que no ha resultat acreditat cap mena de dany a les persones o a les coses per part dels manifestants, ni tan sols el forjat de ferro de les portes del Palau de Justícia. Afegeixen que ningú va patir cap lesió, ni els Mossos d'Esquadra que els treien de les escales ni tampoc cap ciutadà. Els testimonis i les imatges visionades, diuen, confirmen l'absència de violència.

 

  

El tribunal també rebutja que s'alterés la pau pública, perquè “no es va impedir el normal desenvolupament de la convivència ciutadana, sinó que només es van ocasionar molèsties als usuaris de la via en la mesura que es va tallar el trànsit per part de la Guàrdia Urbana“. Al seu parer, resultaria “absolutament desproporcionat” acudir a la via penal per a la sanció dels fets jutjats.

 

 

Acció durant la que els CDR van bloquejar l'entrada al TSJC | Europa Press

 

 

De fet, l'Audiència remarca que l'entrada a l'edifici judicial es va restablir a les 9.05 hores, just quan començava el servei d'atenció al públic, no impedint-hi l'accés als funcionaris, que van poder entrar per les portes laterals perquè aquestes no estaven bloquejades pels manifestants. Tampoc es van suspendre judicis o actuacions judicials per la conducta dels acusats.

 

  

  

“Els encausats del TSJC estem molt contents amb aquesta absolució, no podia ser d'una altra forma, ja que no es pot incriminar la protesta pacífica no violenta. Estem molt forts i seguirem lluitant per l'1-O, la democràcia i la llibertat”, destaquen de forma conjunta els encausats, entre ells Jandi Velasco, i afegeixen que encara queden “encausats que no han comès cap delicte i mereixen l'absolució”. El grup d'encausats del TSJC també agraeix la tasca dels advocats d'Alerta Solidària, Xavi Monje i Edu Cadiz, i “a totes aquelles persones que durant dos anys ens han donat suport”.