Sala de plens de l'Ajuntament durant el ple de febrer
Sala de plens de l'Ajuntament durant el ple de febrer | Mónica GM

 

 

El Ple municipal del mes de febrer va estar marcat pel debat de les mocions. El dijous 27 de febrer s'ha celebrat una nova sessió plenaria en la qual s'han aprovat 10 mocions i se n'ha rebutjat una.

 

 

Com a proposta del govern municipal, el ple va aprovar per unanimitat tres declaracions d'especial interès i utilitat municipal. Per una banda, les obres de substitució de la coberta de fibrociment de l'edifici principal de l'escola Serraparera. Per una altra banda, el govern proposarà l'aprovació de declaració d'especial interès i utilitat municipal de dues façanes d'edificis del carrer Torrent.

 

 

Més debat va generar el punt sobre els canvis en el règim de fiscalització, tot i que es va acabar aprovant amb els vots en contra del PP i les abstencions d'ERC, Ciutadans i Guanyem. En aquest punt, el govern va plantejar l'aprovació de “l'establiment del règim de fiscalització i intervenció limitada prèvia de les despeses i obligacions de l'Ajuntament”. Es tracta d'una regulació del Regim Jurídic del control intern de les entitats del sector públic local.

 

 

Des del PP, Manuel Buenaño va posar el focus en l'informe desfavorable de la secretària que incorporava el punt. “Haurien de retirar el punt. L'informe desfavorable de la secretària podria deixar en nul aquest acord”, va defensar Buenaño.

 

 

Grups municipals com ERC i Guanyem van mostrar els seus dubtes sobre la capacitat tècnica de l'Ajuntament per assumir els canvis que proposa la modificació. Des de Ciutadans, Pau Ortolà va demanar que el model escollit garantís els drets dels treballadors del consistori. El regidor de serveis econòmic, Javi Sánchez, va assegurar que ja s'han començat a cobrir les mancances de personal que generaven problemes per aplicar la modificació.

 

 

Mocions: Cerdanyola ciutat feminista

En l'apartat de les mocions presentades pels partits polítics representats al plenari, es van aprovar tres propostes acordades per la Junta de portaveus. En la primera moció, la Junta de portaveus va demanar la no suspensió i trasllat del jutjat de Violència sobre la dona dels Jutjats de Cerdanyola del Vallès a un altre partit judicial, tal com es proposa al document de “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona” del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l'1 d'octubre del 2019.

 

 

Per una altra banda, la Junta de portaveus també va acordar retre homenatge i reconeixement al cerdanyolenc Amadeu Comas i Comas, deportat al camp de Mathaussen. Aquest reconeixement es faria col·locant una Stolpersteine (llambordins fets monument) creada per l'artista Gunter Demning, com un pas més en la dignificació de totes les víctimes de la guerra civil i la repressió posterior.

 

 

En el marc del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, el plenari també va aprovar una moció que declara Cerdanyola com a ciutat feminista” i que apliqui mesures com, per exemple, l'establiment d'un “protocol d’actuació per evitar la discriminació laboral de les persones LGTBI i dones migrades i racialitzades i apostar públicament per la seva contractació pública i privada, així com per la seva visibilitat”.

 

 

El plenari també va aprovar per unanimitat la moció de Junts per Cerdanyola per trobar un nou ús als quioscs de la ciutat. Així, proposen que l'Ajuntament comenci un “procés de recollida d'idees sobre les possibilitats d'aprofitament dels quioscs de la ciutat actualment sense ús o d'uns altres als quals pogués interessar el canvi, per reconduir l'activitat d'aquest tipus de mobiliari urbà, comprometent-se a impulsar les que resultin més beneficioses per a l'interès de qui en té la concessió, per a la ciutadania en general i per al paisatge urbà, considerant les possibles incidències en l'ús del carrer que les diferents solucions poguessin ocasionar”.

 

 

També com a moció, i a proposta de Ciutadans, es va aprovar demanar la dimissió de l'actual Síndic de Greuges en funcions, Rafael Ribó. La formació taronja posa el focus en unes declaracions de Ribó en les quals va dir que un dels “dèficits” de la sanitat pública a Catalunya és que té un “sobrecost” per la gent que ve a Catalunya a intervenir-se. PSC, Ciutadans i PP van votar a favor mentre En Comú Podem va abstenir-se i ERC, Guanyem i Junts van votar en contra. Pau Ortolà (Ciutadans) va assegurar que Ribó “no ha actuat amb imparcialitat i ho ha fet sota el mandat dels partits independentistes”. Des d'ERC, Helena Solà va defensar que la declaració del Síndic de Greuges “no es refereix a la gent que ve a buscar una vida millor, sinó al turisme sanitari”.

 

 

Un acte durant el 8M de l'any passat
Un acte durant el 8M de l'any passat | Mónica García

 

 

Per una altra banda, es va rebutjar la moció de Ciutadans que plantejava formar una Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions en el primer trimestre de 2020. PSC, En Comú Podem van votar en contra, Guanyem va abstenir-se i ERC, Ciutadans i Junts van votar a favor.  L'alcalde Carlos Cordón va explicar que fa dos mesos que el govern “treballa per la creació de comissions que funcionin de veritat” i va remarcar que la ciutadania participa cada dia en les decisions de la ciutat. Cordón va convidar als regidors de Ciutadans a parlar sobre les comissions, proposta que Gorka Samaniego va recollir positivament. 

 

 

Per últim, es va aprovar la moció del PSC per regular on s'ubiquen les cases d'apostes a la ciutat. Així, plantegen dur a terme les modificacions precises en la normativa sobre planificació urbanística a fi de regular que les cases d'apostes i joc no s'ubiquin a les proximitats de centres escolars, instituts, centres juvenils, zones esportives i edificis públics amb alt trànsit de menors d'edat. A més, proposen iniciar campanyes de conscienciació des de l'Ajuntament per als progenitors i els menors d'edat sobre els riscos que comporta el joc i les altes xifres de ludopatia que s'estan registrant entre els joves.

 

 

Tot i que els grups municipals es van mostrar a favor de regular la instal·lació de cases d'apostes a la ciutat, es va demanar mesures més contundents. Manuel Buenaño (PP), va demanar la suspensió de llicències d'aquest tipus d'activitats a tot el municipi. Els regidors d'En Comú Podem i ERC també ho van demanar. des de Guanyem, Ivan González va demanar que s'instés al govern de l'Estat a assumir un “compromís ferm en la matèria”.

 

 

La regidora del govern, Eulàlia Mimó, va explicar que treballen per modificar el planejament i l'ordenança en aquest àmbit. Quant a la suspensió de llicències, va explicar que es podria fer només a una part del municipi i que per fer-ho a la totalitat de la ciutat, haurien d'esperar tres anys perquè fa dos ja es van suspendre a en una zona concreta. La moció es va aprovar amb l'abstenció d'ERC. Durant el debat de la moció, l'alcalde Carlos Cordón va haver d'abandonar el ple per una urgència personal i la regidora Pepi Rivera va assumir la presidència del ple.