Prop d'una seixantena de veïns i veïnes van provar d'arribar en autocar, sense èxit
Prop d'una seixantena de veïns i veïnes van provar d'arribar en autocar, sense èxit | Cedida

 

 

Greus problemes per arribar a Perpinyà, especialment a causa del trànsit, van impedir que l'autocar que havien llogat prop de seixanta veïns i veïnes de Bellaterra arribés a l'acte del Consell per la República. A la trobada multitudinària a la ciutat francesa de ciutadans de tot el territori català, el passat dissabte 29 de febrer, hi van participar l'expresident de la Generalitat i eurodiputat a l'exili, Carles Puigdemont, així com altres exconsellers de la Generalitat i ara també eurodiputats a l'exili, Antoni Comín i Clara Ponsatí

 

 

La concentració va aplegar vora 200.000 persones segons la organització del Consell per la República
La concentració va aplegar vora 200.000 persones segons la organització del Consell per la República | Cedida

 

 

Tot i que molts dels bellaterrencs i bellaterrenques van poder arribar sense massa contratemps a l'acte, alguns dels que van escollir anar amb transport privat o autocar van endur-se la pitjor part. Especialment problemàtic va ser el cas de l'autocar llogat per una seixantena de veïns i veïnes que va sortir a les 8 h de la plaça del Pi de Bellaterra, que finalment no va poder arribar a un acte on van participar 200.000 persones segons l'organització i 100.000 segons la gendarmeria francesa. 

 

 

I és que, explica una veïna, un cop arribats a la Jonquera, van començar els problemes. Si bé els controls de la Guàrdia Civil a la frontera van dificultar el trànsit d'anada al Parc d'Exposicions de Perpinyà, la major part de les dificultats per entrar van venir de la gran quantitat de cotxes que volien entrar a la capital del Rosselló. L'afluència de vehicles va generar llargues cues que començaven tot just superar el peatge d'entrada a França i que van fer que, fins i tot l'ajornament de l'acte fet pel Consell per la República (que havia de ser a les 12 h i no va començar fins les 13 h per afavorir l'arribada del públic) fos insuficient. L'embussament va arribar al punt, indica, que alguns dels que es van quedar atrapats a les carreteres van abandonar els seus autocars i van fer els últims quilòmetres a peu. 

 

 

La congregació va generar llarguíssimes cues a l'autopista francesa A9
La congregació va generar llarguíssimes cues a l'autopista francesa A9 | Cedida

 

 

Segons la bellaterrenca, des de la megafonia de l'autobús es va connectar en directe amb la retransmissió de l'acte, i molts dels que hi viatjaven van poder seguir l'acte a través dels seus dispositius mòbils. Amb intenció d'aprofitar el viatge, es va decidir que l'autocar es desviés en direcció a Salses-le-Château per visitar, al voltant de les 15 h, el Memorial de Rivesaltes, un dels camps d'internament que va aglutinar bona part dels espanyols fugits a França durant la Guerra Civil a través dels Pirineus. 

 

 

Alguns veïns van aprofitar per visitar el Memorial de Rivesaltes
Alguns veïns van aprofitar per visitar el Memorial de Rivesaltes | Cedida