La sessió extraordinària d'aquest divendres va aplegar una quantitat de públic major de l'habitual
La sessió extraordinària d'aquest divendres va aplegar una quantitat de públic major de l'habitual | Laia TR

 

 

Aprovats canvis en la regulació del trànsit i els agents cívics de l'EMD de Bellaterra durant l'últim Ple de la Junta de Veïns. La sessió, que es va convocar de forma extraordinària pel passat divendres 28 de febrer, va tornar a obrir el debat sobre aquests temes entre els diferents representants polítics a l'entitat bellaterrenca, especialment a través de la relació amb l'Ajuntament de Cerdanyola

 

 

Canvis als carrers pel trànsit

En concret el plenari va aprovar dur a terme el canvi de sentit de dos carrers de Bellaterra en els seus extrems per ajudar a minimitzar el trànsit de pas al poble: d'una banda, va defensar que el Camí Antic de Sant Cugat, a l'altura de les pilones, sigui només d'entrada des del polígon Sant Joan eliminant el carril de sortida; de l'altra, restringir també la sortida del carrer Can Miró cap a l'Autònoma a través del pont sobre la Via Verda. A més, des del govern de Gent per Bellaterra defensaven que el límit de velocitat al Camí Antic sigui només de 30 kms/h. L'ocasió va servir també perquè Guillem Nadal, de la formació local, tornés a repetir que el Pla de Mobilitat ja té la diagnosi feta i està en una fase final que volen acordar amb l'Ajuntament. 

 

 

Jordi Macarulla, de Convergents, va queixar-se que “el tema de la mobilitat ens sembla un desgavell des de fa anys”, i que “ja portem tres legislatures darrera del Pla de Mobilitat” de l'EMD. A més, va remarcar que si Bellaterra està connectada amb Sant Cugat no té sentit tallar la via. Laura Batalla, d'Esquerra Republicana, va incidir en la necessitat de finalitzar aquest Pla de Mobilitat: “posem-nos a treballar de veritat sis mesos i deixem tancat aquest tema”. Nadal li va recordar que estaven buscant una solució de conjunt i que “la nostra proposta pel Camí Antic és la pilona“, tot i que havien d'esperar a la sentència

 

 

Ramon Andreu, president de l'EMD de Bellaterra va afegir que quan el Pla de Mobilitat estigués finalitzat ho comunicarien als mitjans de comunicació i els veïns, i ho ensenyarien als altres grups polítics quan estigués més avançat. D'altra banda, va incidir en què per tirar endavant el pla l'Ajuntament deia que també el volia consultar. A més, va dir que hi hauria un període d'exposició de 30 dies perquè tota la ciutadania el pogués consultar i fer-hi al·legacions. 

 

 

Pel que fa a eliminar el carril de sortida del Camí Antic, la votació va tirar endavant amb el vot en contra d'Esquerra Republicana i les abstencions de Convergents i Chus Cornellana, que va votar diferent dels seus companys al Ple. La resta de vocals de Gent per Bellaterra van donar el seu suport a la mesura. D'altra banda, sobre el canvi de sentit de trànsit al carrer de Can Miró, Gent per Bellaterra va votar a favor i l'oposició es va abstenir.

 

 

Pilones del Camí Antic de Sant Cugat
Pilones del Camí Antic de Sant Cugat | Toni Alfaro

 

 

Més atenció a l'espai públic i el civisme pels agents cívics

L'altre tema cabdal del Ple de la Junta de Veïns del divendres va ser la retirada de les funcions dels agents cívics i la votació d'un nou seguit de responsabilitats, més en concordança amb el punt de vista de l'Ajuntament de Cerdanyola. I és que una investigació dels Mossos d'Esquadra determinava que els agents cívics estaven duent a terme tasques de vigilància de forma irregular, pel que des del consistori van aprovar la possibilitat de presentar un contenciós contra la seva regulació. Arran d'aquest posicionament, l'EMD va aprovar per unanimitat revisar les seves funcions, cosa que deixa sense efecte el possible contenciós.

 

 

Segons va destacar Macarulla, les funcions d'abans li agradaven més perquè eren més àmplies i, tot i que lamentava la situació, va dir que votaria a favor. També va demanar que es professionalitzessin les tasques dels agents. Batalla, per la seva banda, va recordar que seria important que també fessin tasques de suport a les entrades i sortides de les escoles de Bellaterra.

 

 

El president de l'EMD va assegurar que la nova regulació equipara les funcions dels agents cívics amb les que feien els seus companys de Cerdanyola del Vallès i, per tant “ja estem totalment dins la legalitat”: “els agents cívics faran tasques per millorar o fomentar el civisme entre els veïns i avisar a l'EMD d'aspectes com els desperfectes en el mobiliari urbà“, va declarar Andreu. Alhora, va explicar que els agents reduirien un torn la seva activitat, treballant només en torns de matí i tarda-nit, però no de matinada. També es va defensar dient que “el disseny que hem fet a Bellaterra dels agents cívics és pioner; les tasques les hem anat introduint a mesura que han anat treballant”. D'altra banda, va mostrar-se obert a que col·laboressin amb l'entrada i sortida d'escoles amb la Policia Local

 

 

Taxes a les subministradores i gestió de les nòmines

Més enllà del trànsit i els agents cívics, el plenari va servir per a posar sobre la taula dos aspectes de tipus organitzatiu. D'una banda, es va aprovar cobrar una taxa a les companyies subministradores d'aigua, llum, gas i telèfon per l'ús de l'espai públic. Segons explicava Tensi Torrecilla, vocal de Gent per Bellaterra, “podem cobrar a les companyies de subministrament el 1'5% de la seva facturació en concepte de vol, sòl i subsòl”. Va afegir, a més, que aquest cobrament el faria la Diputació de Barcelona, que el reemborsaria a l'EMD. 

 

 

L'aprovació d'aquesta mesura va sobtar a l'oposició, que va voler saber més sobre la raó per la qual no s'havia aprovat abans una mesura que, segons va afirmar Ramon Andreu, donaria uns beneficis a l'entitat que “poden rondar la xifra de 20.000 euros“. Des de Convergents, Macarulla no estava massa convençut de la mesura: “se suposa que l'Ajuntament ho sabia; i si ho sabia i no ens ho havia dit és una cosa estranya; no m'agrada gaire”, afirmava, alhora que demanava que es tingués clar si això estava contemplat al conveni. Per la seva part, Batalla també va voler saber si l'EMD tenia el vistiplau de l'Ajuntament per cobrar aquesta taxa. 

 

 

Ramon Andreu es va mostrar conciliador amb l'Ajuntament de Cerdanyola, i va dir que “no crec que sigui per mala intenció de l'Ajuntament” que no se'ls hi hagués comunicat fins ara. “És una d'aquelles coses que hi hem caigut ara”, va confessar, i va dir que la mesura permetia un retorn pel titular del carrer, que en aquest cas és l'entitat municipal descentralitzada de Bellaterra. La mesura va tirar endavant amb el vot a favor de Gent per Bellaterra i Convergents, i amb l'abstenció d'Esquerra Republicana. 

 

 

Finalment, es va aprovar per unanimitat i sense cap debat un conveni amb la Diputació de Barcelona sobre la gestió informatitzada de les nòmines del personal de l'EMD

 

 

A aquest Ple de l'EMD no hi va poder assistir el portaveu d'Esquerra Republicana, Quim Oltra, que es va haver d'absentar per problemes personals. 

 

 

Podeu veure el vídeo complet de la sessió plenària aquí