Una veïna participa en una performance a la ciutat durant el 8M del 2019
Una veïna participa en una performance a la ciutat durant el 8M del 2019 | Cedida

 

 

Cerdanyola del Vallès torna a reivindicar la igualtat amb més d'una vintena d'activitats en el marc del Dia Internacional de les Dones que es commemora el 8 de març

 

 

#SomHistòria

Enguany una de les novetats del programa del 8M per commemorar el Dia Internacional de les Dones a Cerdanyola és la campanya '#SomHistòria: la història de les dones és història' que pretén recordar la biografia de dones referents que han format part de la història. 

 

 

S'han seleccionat 35 dones, elaborant-hi pòsters amb la seva imatge, informació i un codi QR que permet accedir a la seva biografia. S'ha vinculat cada dona i cada equipament segons la disciplina o temàtica determinada. Glòria Urbano, regidora de Feminisme i LGTBIQ+, explica: “És una campanya que continuarà. Volem afegir cada any més equipaments del municipi i més dones”.

 

 

Taula rodona sobre esport femení 

El mitjà de comunicació TOT Cerdanyola se suma enguany al programa d'activitats del 8M organitzant una taula rodona sobre dones i esport titulada 'Quina és la realitat de l'esport femení i a quins reptes s'enfronta?'. L'acte tindrà lloc el divendres 6 de març a les 19 h i a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central

 

 

La taula rodona comptarà amb les intervencions de cinc dones vinculades al món de l'esport de diferents formes: Vanessa García, jugadora d'hoquei patins al HC Palau de Plegamans; Alexandra Alba, responsable de Mujer y Patinaje de la Real Federación Española de Patinaje (RFEP); Pili Bilbao, entrenadora del primer equip del Club Bàsquet Femení Cerdanyola; Elena Olmos, jugadora de bàdminton i periodista i Eva Escriche, presidenta del Club Handbol Cerdanyola. L'acte estarà moderat per la periodista del TOT, Mónica García, i comptarà amb un espai de preguntes i intervencions del públic.

 

 

Cursa Feminista

El dia 7 de març s'organitza l'acte principal del programa: la cursa i caminada feminista, organitzada per NonStopRun. La primera cursa i caminada feminista de Cerdanyola ja compta amb 492 inscrits. El dissabte a les 10 h es donarà el tret de sortida al Complex Municipal Esportiu Guiera, on també serà l'arribada. S’oferirà avituallament líquid i un obsequi feminista a tothom que hi participi.

 

 

Durant l'activitat hi haurà taller de xapes reivindicatives a càrrec de la Creu Roja. Des de l'organització de la cursa destaquen que es tracta d'una activitat mixte i hi poden participar tant dones com homes. Seguidament, es farà una xocolatada a càrrec d'ADIA, l'Agrupació Cultural Sardanista, l'Associació de Veïns del barri de Sant Ramon, la llibreria Èfora i la Plataforma Cultural de Dones; durant l'acte es faran tallers de manualitats.

 

 

El 8 de març, música i reivindicació

El 8 de març s'ha convocat Vaga General Feminista i des de l'Ajuntament emplacen a tota la ciutat a sumar-se a la vaga i a anar a la manifestació de Barcelona de les 17 h de la tarda.

 

 

Des d'aCordeDones, amb la col·laboració de la Jove Orquestra de Cerdanyola i a càrrec de Coral de Dones per la Pau, s’organitza, el dia 8 a les 12 h, el concert solidari “Infinitament dones”, els fons del qual es destinaran a Plataforma Cultural Dones. Seguidament des de l'Ajuntament i al Museu d'Art de Cerdanyola s'organitza també una presentació de la fitxa de “La Manuela”: Les muses del mac IV. Dones, artistes, protagonistes.

 

 

Una imatge de la capçalera d'una manifestació a Barcelona durant un 8M | Jordi Borràs

 

 

Des de l'Ajuntament s'organitza, el divendres 6 de març a les 21 h, la representació de l'obra de teatre de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, a càrrec de la Companyia Eòlia, dirigida i adaptada per Paco Mir.

 

 

El Banc del Temps organitza una xerrada a càrrec de Sílvia Estaps (divendres 13), sobre Feminisme, tòpics i salut mental. I una xerrada sobre la Guerra dels sexes (dimarts 17), a càrrec de Maria dels Àngels Hernández i Galera.

 

 

El programa també acull una visita guiada a l’Església romànica de Sant Iscle centrada en les dones de les comunitats pageses medievals (diumenge 15). Des de El Safareig s'organitza la presentació dels treballs realitzats amb joves de l'IES Jaume Mimó a partir de l'exposició L'Home nu, i amb l'artista Francesca Llopis.

 

 

Finalment, i dins de les activitats del dijous feminista organitzades per la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, s'organitza una visita-taller a l'exposició L'Home nu per reflexionar sobre els estereotips de gènere de la masculinitat (dijous 26).