La xerrada sobre el Tribut Metropolità es va fer al Teatre Ateneu de Cerdanyola
La xerrada sobre el Tribut Metropolità es va fer al Teatre Ateneu de Cerdanyola | Mónica GM

 

 

El Teatre Ateneu de Cerdanyola del Vallès es va omplir, aquest dimarts 3 de març, en la reunió informativa sobre el Tribut Metropolità organitzat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En una sessió tensa, el veïnat va plantejar les seves preguntes als tècnics de l'AMB que van conduir l'acte.

 

 

Dos tècnics de l'AMB van pujar a l'escenari del Teatre Ateneu per respondre les preguntes dels veïns i veïnes de Cerdanyola sobre el Tribut Metropolità que tanta polèmica ha aixecat a la ciutat. De fet, des del mes de novembre de 2019, cada dimecres entre desenes i centenars de persones es concentren per protestar contra l'aplicació del tribut.

 

 

Abans d'obrir el torn de preguntes, els tècnics que han representat l'AMB han fet un repàs de la història de l'Àrea Metropolitana i han explicat, a grans trets, per a què serveix el tribut metropolità: “El tribut no és només un impost de transport. També es fa servir per a qüestions com els plans d'inversió o la gestió dels parcs”.

 

 

Tensió en el torn de preguntes

El portaveu de la Plataforma NO Tribut, Ignacio Laguna, ha estat el primer a intervenir. Laguna ha expressat les peticions de la plataforma i ha assegurat que “el problema és polític”. “Ens queixem de l'impost perquè no es correspon amb els serveis”, ha dit el portaveu de la plataforma, qui també ha traslladat el desacord de la plataforma amb què el tribut es calculi a partir del valor cadastral dels immobles. En resposta, un dels tècnics de l'AMB ha indicat que la llei d'hisendes locals fixa que el tribut s'apliqui sobre el valor cadastral. Aquesta afirmació ha provocat la cridòria d'una part dels assistents.

 

 

 

 

En representació de la Plataforma, Ignacio Laguna també ha demanat a l'Ajuntament de Cerdanyola que presenti un contenciós contra l'AMB per no respondre als recursos que van presentar 5.000 veïns. A aquesta petició, un dels tècnics de l'AMB ha respost que quan l'ens no cobrava el tribut als 18 municipis que l'han començat a pagar ara, un jutge va dictar una sentència que determina que els 36 municipis de l'AMB han de pagar aquest impost.

 

 

Una altra veïna ha demanat que es millorin els serveis com el transport o la sanitat amb la construcció d'un hospital: “Si hem de pagar, paguem, però hem de tenir els serveis”. Altres intervencions han inclòs crítiques que han incrementat el to tens de la sessió. “Jo no agafo el tren i he de pagar el tribut”, s'ha queixat una veïna.

 

 

Un punt de conflicte ha estat la pregunta d'un veí sobre el cas de Sant Cugat. “S'ha fet un descompte a Sant Cugat?”. El tècnic de l'AMB ha assegurat que “no s'ha fet descompte a Sant Cugat”, mentre alguns veïns han expressat amb contundència que el tècnic mentia. Per una altra banda, alguns veïns han mostrat el seu malestar per la manca de presència de polítics per respondre els seus dubtes: “Sap greu que només hagin vingut dos tècnics, haurien d'haver vingut els polítics responsables”.

 

 

Estava previst que la sessió informativa acabés a les 21 h, però al voltant de les 20.30 h, la gran majoria dels assistents van abandonar l'Ateneu amb gestos de disconformitat i frustració per no haver rebut les respostes que esperaven. Els tècnics de l'AMB van romandre a l'Ateneu responent preguntes d'alguns veïns i veïnes que es van quedar fins al final de la sessió.