D'esquerra a dreta: Mónica García, Pili Bilbao, Eva Escriche, Elena Olmos, Vanessa García i Alexandra Alba
D'esquerra a dreta: Mónica García, Pili Bilbao, Eva Escriche, Elena Olmos, Vanessa García i Alexandra Alba | Bernat Millet

 

 

El debat organitzat pel TOT Cerdanyola en col·laboració amb l’Ajuntament, ‘Dones i esport’ va posar damunt la taula, en la prèvia del 8M, les mancances, els reptes i els punts clau per aconseguir millores en l’àmbit esportiu femení. La ponència de les diferents dones de l’àmbit esportiu va ressaltar la passió, dedicació i sacrifici juntament amb la il·lusió i les hores que cada una d’elles hi dedica diàriament. Totes elles van coincidir en la importància de fer incidència en l’educació, la família i els mitjans de comunicació per capgirar la situació en què es troba l’esport femení.

 

 

L’acte moderat per la periodista Mónica García va comptar amb la presència de la responsable de Dona i Patinatge de la Real Federació Espanyola de Patinatge, Alexandra Alba, de l’entrenadora del primer equip del Club Bàsquet Femení Cerdanyola, Pili Bilbao, de la presidenta del Club Handbol Cerdanyola, Eva Escriche i de les jugadores Elena Olmos del Club Bàdminton Bellaterra i Vanessa García, del HC Palau de Plegamans.

 

 

Les ponents de la taula rodona ‘Dones i esport’, que va tenir lloc a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central, van ressaltar la manca de voluntat perquè les dones puguin ocupar llocs de direcció en l’esport així com els entrenaments i càrrecs en la federació. Per a la responsable de la Real Federació Espanyola de Patinatge (RFEP), Alexandra Alba, “si hi hagués més dones, tot aniria d’una altra manera”.

 

 

'Dones i esport', una taula rodona amb mirada feminista
'Dones i esport', una taula rodona amb mirada feminista | Bernat Millet

 

 

Les diferents participants en el col·loqui van destacar també una necessitat d’igualar els salaris, les instal·lacions de què disposen, els calendaris, entre d’altres. A més, tal com reclamaven les ponents de l’acte, existeix una incompatibilitat en el model actual de l’esport que dificulta a la dona poder compaginar la família amb l’esport. Tal com afirmava l’entrenadora del primer equip del Club Bàsquet Femení Cerdanyola, Pili Bilbao, “existeix la necessitat de canviar el model per compaginar amb la nostra manera de viure.” La presidenta del club Handbol Cerdanyola, Eva Escriche, es va mostrar positiva quant a la inclusió de la dona en l'esport, sobretot des de l'experiència del club cerdanyolenc que presideix: “Ara tenim entrenadores dones a equips de la base, però arribaran a dirigir els equips sènior. Cal tenir en compte que en l'handbol, les dones han començat més tard que els homes”. 

 

 

Vanessa García, del HC Palau de Plegamans, parla sobre l'esport femení
Vanessa García, del HC Palau de Plegamans, parla sobre l'esport femení | Bernat Millet

 

 

Esport i reptes

La presència de dones en els telenotícies de la principal televisió catalana l’any 2017 era tan sols del 4%. Una manca que, segons la jugadora de bàdminton, Elena Olmos, només s’hi posa remei de manera sensacionalista. Per a Olmos els mitjans “intenten cobrir la quota, és tan sols una pinzellada.”

 

 

Les cinc dones de la taula rodona sobre l’esport femení van coincidir en la importància de posar èmfasi en l’educació i també en les famílies per intentar millorar la realitat de l’esport femení. L’educació per a Bilbao “no deixa de ser un reflex de la societat” i cal fer-hi especial incidència. En la mateixa línia, la jugadora d’hoquei patins, Vanessa García, ha remarcat la importància de la presència dels pares en els partits, així com del seu suport i reforç.