Durant l'acte es van poder adquirir exemplars de la biografia de Ramon Fuster

Durant l'acte es van poder adquirir exemplars de la biografia de Ramon Fuster | Jordi Tardós

 

 

Trobada emotiva entre veïns i veïnes de Bellaterra durant la presentació de la biografia del pedagog i mestre de l'Escola Tagore, per a molts recordat com un dels “mestres de la resistència” durant el Franquisme. La mostra al públic de Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre de Genís Sinca, aquest passat dissabte 7 de març a l'auditori de l'Escola Ramon Fuster, va servir també com a reunió d'exalumnes de l'escola conduïda pel cronista Ignasi Roda, així com a trobada de figures destacades del món de l'educació i familiars del mestre, originari de Bell-lloc d'Urgell. 

 

 

Tot i haver nascut a aquest poblet de la província de Lleida, Bellaterra va ser el lloc a on va poder tirar endavant el seu somni de fer una escola basada en l'educació de la Segona República prèvia a la Guerra Civil, juntament amb Maria Rosa Fàbregas. Alhora, va ser una mostra de la coneguda com “escola del bosc“, que treballava per la integració entre nens i natura, combinant l'aprenentatge a l'aula amb el que es desenvolupava a l'espai lliure.  En gran mesura, l'escola Tagore va suposar un canvi de gran rellevància per a la ciutat-jardí, que, afirma l'autor de la biografia, va portar a moltes de les famílies que avui encara es mantenen a Bellaterra

 

 

Genís Sinca, autor de la biografia, va parlar sobre la figura de Fuster

Genís Sinca, autor de la biografia, va parlar sobre la figura de Fuster | Jordi Tardós

 

 

A l'acte hi van intervenir diversos exalumnes del professor i pedagog com el president de la Unió de Veïns de Bellaterra, Josep Maria Riba, el cronista i fill de Mª Rosa Fàbregas, Ignasi Roda o el copresident del Grup d'Alt Nivell per l'Aliança de les Civilitzacions, Federico Mayor Zaragoza, aquest últim a través d'un vídeo gravat, ja que no s'hi va poder desplaçar per precaucions relacionades amb el coronavirus. També hi van participar la filla de Ramon Fuster, Maria Fuster, i el seu nét, Guillem Fuster, així com la filla de Joan Oliver, Sílvia Oliver, que va declamar alguns poemes juntament amb el piano de Pep Pladellorens. Tots ells van destacar de Fuster la gran capacitat d'entrega, de saber escoltar i ser molt respectuós amb els altres.

 

 

Federico Mayor Zaragoza  va enviar un vídeo sobre la tasca de Fuster abans de la seva etapa a la Tagore

Federico Mayor Zaragoza va enviar un vídeo sobre la tasca de Fuster abans de la seva etapa a la Tagore | Jordi Tardós

 

 

Maria Fuster explicava que la seva intenció va ser sempre treballar “per fer una escola arrelada al seu país i a on ensenyar a fer homes lliures, i era possible fer-ho en català”. També resumia la filosofia del mestre i pedagog, citant una de les frases que sovint repetia: “treballeu en el què vulgueu, però treballeu sempre amb honradesa, passió i mirant cap als altres”.

 

 

 

 

“Fuster va fer un gol per l'escaire al Franquisme“, explicava Sinca, autor de la biografia. I és que la Tagore va suposar aire fresc per a tota una generació d'alumnes, que va poder tornar a estudiar en català, a una escola plural i d'atenció personalitzada als infants, segons deia. Potser per això, remarcava Sinca, els aprenentatges d'aquella època a través de la figura de Fuster van fer molta taca entre els seus alumnes malgrat la seva mort prematura, als 60 anys.  

 

 

Maria Fuster i Guillem Fuster,  filla i nét del mestre, també van intervenir a la presentació de la seva biografia

Maria Fuster i Guillem Fuster, filla i nét del mestre, també van intervenir a la presentació de la seva biografia | Jordi Tardós

 

 

Per la seva banda, alguns dels exalumnes de Fuster van dirigir paraules al públic durant la presentació. En nom de la Fundació Collserola, Jesús Betrian va destacar el seu “compromís innovador amb el país” així com el valor d'una iniciativa de foment de la cultura i el coneixement sense ànim de lucre. També hi va parlar Federico Mayor Zaragoza, recordant la seva etapa a l'Escola Virtèlia amb els mateixos valors que va poder aplicar després a la Tagore, a més del seu paper en la creació del diari Avui

 

 

 

 

Per últim, també va parlar el president de la Unió de Veïns, Josep Maria Riba, que com a exalumne va recordar també el contacte amb la natura, l'ús del català i les activitats culturals com a pilar fonamental del dia a dia al centre. A més, va relacionar el llegat de Fuster amb l'última etapa de l'escola Tagore, a través d'una cooperativa de pares, i com va passar a formar part de la Fundació Collserola, continuant a través de l'actual Escola Ramon Fuster. Un centre que, d'altra banda, ha crescut tant que ara s'enfronta a diferents reptes com l'augment de trànsit a Bellaterra

 

 

Josep Maria Riba, exalumne i president de la Unió de Veïns, amb l'autor Genís Sinca

Josep Maria Riba, exalumne i president de la Unió de Veïns, amb l'autor Genís Sinca | Jordi Tardós