El supermercat Condis és un dels comerços als que no afecten directament les restriccions pel coronavirus
El supermercat Condis és un dels comerços als que no afecten directament les restriccions pel coronavirus | Jordi Tardós

 

 

Afectacions desiguals al comerç de Bellaterra per la crisi del coronavirus. Si bé molts d'ells, com el Club Bellaterra, el seu bar, l'hostal Sant Pancraç o la resta de restaurants del barri han hagut de tancar per mandat estatal, el cert és que molts establiments de la plaça del Pi continuen oberts, ja que es dediquen a qüestions de primera necessitat

 

 

Tot i que aixequin persiana, per a alguns d'ells la crisi pel confinament per l'arribada del COVID-19 està generant pèrdues que podrien ser fatals pel seu manteniment en el temps.

 

 

És el cas, per exemple, de la Llibreria Paper's, que s'ha vist afectada especialment en el seu servei de repartiment de premsa: “el nostre servei de repartiment ha caigut, en conjunt, un 90%, sobretot en els clients petits”, asseguren. Tot i això, el servei de venda a la plaça del Pi “s'ha salvat” perquè “la gent va passant per aquí a comprar el pa, o al supermercat, i es paren a agafar el diari i el que necessiten”, expliquen des del comerç. Tot i que estan preparant un servei a domicili per telèfon (935921093) o Whatsapp (632226735), la baixada del negoci ha fet que pensin en no obrir a les tardes, i que les perspectives siguin pessimistes: “no se si podrem seguir després d'això”, lamenten, i més tenint en compte que Sant Jordi és ben a prop al calendari. 

 

 

Un altre cas és el de la perruqueria canina i clínica veterinària Family Can, que indica que “tenim sort perquè comptem amb alimentació per animals i estem oberts per urgències veterinàries“. Precisament, aquests dies estan veient “una mica més de gent pel tema d'alimentació per a mascotes, tot i que hem informat que el menjar seguirà arribant igualment”. Sí és cert, però, que “les cites que teníem de vacunació o intervencions no urgents, les hem hagut de posposar”. D'altra banda, són conscients que la situació els afectarà econòmicament ja a curt termini, i lamenta que “tots els petits comerços ho estem passant malament i esperem mesures de la Generalitat“. 

 

 

El primer cap de setmana de confinament pel coronavirus, en imatges
Cues espaiades al carrer per comprar el pà al Bonaparte | Redacció

 

 

A més del supermercat Condis de Bellaterra, que segueix amb la seva activitat -si bé amb algunes cues i amb clients respectant les distàncies de seguretat-, l'altre establiment d'alimentació bellaterrenc s'ha adaptat per passar la mala època. El cafè Bonaparte ja no obre com a cafeteria, si bé subsisteixen amb la venda de pa i alguns cafès per emportar. “Ha afluixat molt, especialment a la tarda”, expliquen, i lamenten que “ahir a la tarda van entrar 10 persones com a molt”. Tot i això, l'afluència de gent pels matins és prou constant, amb cues que respecten la distància de seguretat “i fins i molta gent que espera el seu torn al carrer”. 

 

 

La Farmàcia de Bellaterra encara de forma diferent la crisi. Tot i que les vendes no són un problema per l'establiment, ara mateix, sí ho són algunes situacions desagradables amb els clients. “L'ambient està molt caldejat”, asseguren. Tot i que no hi ha hagut situacions violentes, sí que s'han trobat amb faltes de respecte, expliquen, en part degudes a que “se'ns han acabat l'alcohol, les mascaretes, els guants…”. L'horari de l'establiment seguirà sent el mateix a excepció de diumenge, que no obriran perquè “ens falta gent”. D'altra banda, no són optimistes amb el futur derivat de la crisi del coronavirus: “no ens afectarà negativament de forma immediata, però no sabem quines repercussions hi haurà per l'economia en general, més endavant”.

 

 

Per últim, establiments d'empreses més grans, com el Banc Sabadell de la plaça del Pi, han notat lleugerament la baixada d'activitat. Si bé admeten que “s'ha reduït molt l'atenció al client presencial i no entra gairebé ningú”, el cert és que en gran mesura és perquè molts clients han començat a operar “per canals remots”. Per adaptar-se, part de la plantilla fa teletreball, i només alguns són presents de forma física. D'altra banda, indiquen que encara no saben res de les ajudes en l'àmbit bancari pels pagaments d'empreses i professionals autònoms. 

 

La majoria de comerços que s'han vist obligats a tancar, ofereixen servei a distància, telèfons de contacte o servei a domicili per mirar de compensar o donar continuïtat a la seva activitat. És el cas de Taller de Serveis (600 424 830), Assegurances Garcia-Planas (608 56 94 72), BellaterraDiari (696 56 94 59), AXIS, M&M, Teresa Romero, Club Bellaterra, Restaurant Marcs o la Llibreria cerdanyoleenca Éfora, regentada per una bellaterrenca.