Iris Pino, auxiliar d'infermeria al Parc Taulí
Iris Pino, auxiliar d'infermeria al Parc Taulí | Cedida

 

 

L'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, és el centre hospitalari de referència per bona part dels municipis de la comarca del Vallès Occidental, entre ells, el de Barberà del Vallès. Des de l'arribada del coronavirus, el Parc Taulí, com molts altres centres hospitalaris, està rebent una gran quantitat de pacients que estan afectats o creuen estar afectats per coronavirus.

 

 

L'acumulació de pacients al centre sanitari implica hores extres pels treballadors i treballadores, i una important escassetat de material mèdic per prevenir el contagi del virus als mateixos treballadors. Una quantitat d'infectats per COVID-19 que supera àmpliament el centenar a l'hospital (162 ingressats i 23 a l'UCI, segons l'iSabadell) i que suposen una càrrega extra pels metges, infermers i auxiliars.

 

 

Per a saber més sobre la situació del centre hospitalari, parlem amb Iris Pino, auxiliar d'infermeria al Parc Taulí de Sabadell.

 

 

Quina és la situació ara mateix a l'Hospital Parc Taulí?

És una situació bastant crítica. Nosaltres com a sanitaris no gaudim de tenir el material necessari que serien unes ulleres de protecció especials, les mascaretes FPP3 o FPP2, que porten filtre, el “gorro”, les polaines i unes bates especials d'un sol ús. No tenim aquest material com seria necessari, i està focalitzat al servei d'Urgències i a la vuitena i novena planta de l'hospital, que són les plantes que estan preparades per poder allotjar els pacients afectats pel COVID-19. En general ens falta aquest material a tot l'hospital, i als llocs a on es destina, el material és molt escàs.

 

 

Aquest material arriba per les vies ordinàries o també a través de donacions?

Hi ha moltes donacions, i fem una crida a tothom que pugui a aportar el que sigui, encara que sigui mínim. Gràcies a Déu hi podem comptar. A vegades són mascaretes fetes a casa o mascaretes quirúrgiques que també són molt necessàries.

 

 

Tenim uns sanitaris impressionants que estan treballant molt

 

 

Com s'estan vivint aquests dies entre els treballadors de l'hospital?

Tenim la gran sort de ser un equip genial i s'està fent més pinya que mai, i això és molt important. Jo parlo del Taulí, però en general tenim uns sanitaris impressionants que estan treballant molt. Ens animem els uns als altres i això crec que és el més bo que comporta aquesta situació: poder fer equip d'aquesta forma i la humanitat que genera. Hi ha molts companys que estan doblant hores, depenent de la unitat a la que s'estigui assignat. Tots estem a l'espera que soni el telèfon quan faci falta anar. És una situació de cansament psicològic i físic, òbviament, però sobretot psicològic.

 

 

Entrada al Parc Taulí de Sabadell | Arxiu

 

 

S'ha de triar a qui s'atén al Parc Taulí de Sabadell per falta de materials com respiradors?

En aquest cas, jo no tinc informació de primera mà. No puc donar una resposta concreta, però m'imagino que també falten respiradors.

 

 

Hi ha desesperació o nervis en la feina del dia a dia?

Bé. Nosaltres com a sanitaris intentem mantenir la calma i fer la feina el millor possible. Entre l'equip ens donem calma els uns als altres i dins de la situació estem mantenint-nos calmats en termes generals.

 

 

La novena planta del Taulí està completament plena de pacients amb coronavirus, i també la meitat de la vuitena

 

 

Hi ha protocols més enllà de tancar les plantes?

Sí. La direcció del Taulí està actuant, des del meu punt de vista, molt bé. Ens estan donant protocols constantment i tenim informació directa de com hem d'actuar en diferents situacions a cada nivell de cada planta. Ens tenen molt ben informats sobre tots els canvis, i estem fent canvis d'unitats per poder gaudir d'altres espais i, des del meu punt de vista, crec que la coordinació està sent molt bona.

 

 

Quants pacients estan afectats per coronavirus al Parc Taulí avui? Hi ha algun perfil de persona a qui afecti més el coronavirus?

La novena planta està completament plena, i també la meitat de la vuitena. Això són aproximadament cent i escaig persones. Sobre el perfil, bé, sempre hi ha els perfils de risc que són la gent més gran i tots els que tenen una patologia crònica, sobretot a nivell respiratori.

 

 

Iris Pino, auxiliar d'infermeria al Parc Taulí
Iris Pino, auxiliar d'infermeria al Parc Taulí | Cedida

 

 

Esteu veient alguna progressió des de la setmana passada?

De moment estem tenint més pacients que la setmana passada. És una mica subjectiu dir si hi ha una evolució cap a més o cap a menys. Va dia a dia: hi ha dies que tenim més infectats, altres que sembla que s'estanquen i al següent sembla que tornen a pujar… És una mica subjectiu. D'altra banda, segueixen arribant moltes persones que estan espantades i potser no cal que vinguin. M'agradaria fer incís en què tothom que tingui simptomatologia lleu truqui al 061, que no s'apropi a l'hospital. Per telèfon li donaran les directrius del que ha de fer i com ha d'actuar: si s'ha de quedar a casa o ha de venir a l'hospital, però que no vinguin amb una mínima simptomatologia. D'altra banda, encara no podem dir res sobre recuperats per coronavirus al Taulí.

 

 

Els sanitaris som humans, no som herois, i nosaltres sols no podem fer res contra això sense l'ajuda de la gent

 

 

Esteu treballant en conjunt amb altres centres del Vallès? Hi ha treballadors que canvien d'hospital segons les necessitats?

Fins a on jo tinc coneixement no. Si tu treballes al Taulí, et quedes allà i prou.

 

 

És tan important mantenir-se a casa?

Sí! M'agradaria aprofitar per fer una crida que tothom es quedi a casa i que surti el mínim possible. Que tinguem cura dels nostres veïns i, sobretot, de la gent gran que ens envolta, i intentem que ells no surtin. Els sanitaris som humans, som persones, no som herois, i nosaltres sols no podem fer res contra això. Jo diria que més que la millor sanitat tenim els millors sanitaris, però sense l'ajuda de la gent no podem fer res contra el coronavirus. I és una cosa que no tothom comprèn. Perquè sí que es veu que hi ha molta menys gent al carrer, però encara hi ha molts que continuen passejant. Així que demanem, si us plau, que mantinguem la quarantena, i ho superarem el més aviat possible entre tots junts. D'altra banda, estem molt agraïts i agraïdes de totes les mostres de suport que estem rebent de la gent. És una cosa que realment ens ajuda dia a dia.