Soldats nordamericans afectats per la grip espanyola de 1918 a Aix-les-Bains, França
Soldats nordamericans afectats per la grip espanyola de 1918 a Aix-les-Bains, França | Wikipedia

 

 

Les pandèmies han sigut una constant durant la Història de la Humanitat. Aquestes setmanes, molts ens trobem reclosos i recloses a les nostres cases, a causa de la pandèmia de coronavirus COVID-19, que aquest dimecres 25 de març ja deixa 9.937 infectats i 516 morts oficials a Catalunya. Tanmateix, la del coronavirus no és de moment, ni de bon tros, la pandèmia que més ha afectat la nostra espècie al llarg del temps.

 

 

Una de les més virulentes va ser, sens dubte, la de la grip espanyola de 1918, anomenada així, segons alguns investigadors, perquè la premsa del nostre estat va ser la que més cobertura va donar sobre la pandèmia. Si bé altres països també van ser fortament afectats, la Primera Guerra Mundial ocupava bona part de l'actualitat diària i la informació sobre la pandèmia de grip va ser en gran mesura silenciada.

 

 

A Espanya, la neutralitat a la Gran Guerra va fer que la pandèmia sigués més present als mitjans de comunicació. I és que la grip espanyola de 1918 es va endur entre 20 i 40 milions de persones en només un any, i per a molts investigadors és la pandèmia més mortal a la que s'ha enfrontat la nostra espècie. 

 

 

En aquests dies ha arribat a les nostres mans un pamflet informatiu del 1918 a Sabadell sobre mesures de contenció contra el virus que l'alcalde accidental d'aquell moment, Pere Pascual i Salichs, decretava a la població. Unes mesures que, com es pot comprovar, tenen en molts casos una gran similitud amb les que avui decreten les autoritats per evitar el contagi per coronavirus. Altres, en canvi, són més arcaiques:

 

 

Pamflet informatiu sobre les prevencions contra la Grip Espanyola de 1918 a Sabadell
Pamflet informatiu sobre les prevencions contra la Grip Espanyola de 1918 a Sabadell | Daniel Blabia