Pamflet sobre les mesures de protecció per la grip espanyola de 1918 a Sabadell

by | març 25, 2020 | Història de Bellaterra

Soldats nordamericans afectats per la grip espanyola de 1918 a Aix-les-Bains, França

Soldats nordamericans afectats per la grip espanyola de 1918 a Aix-les-Bains, França | Wikipedia

 

 

Les pandèmies han sigut una constant durant la Història de la Humanitat. Aquestes setmanes, molts ens trobem reclosos i recloses a les nostres cases, a causa de la pandèmia de coronavirus COVID-19, que aquest dimecres 25 de març ja deixa 9.937 infectats i 516 morts oficials a Catalunya. Tanmateix, la del coronavirus no és de moment, ni de bon tros, la pandèmia que més ha afectat la nostra espècie al llarg del temps.

 

 

Una de les més virulentes va ser, sens dubte, la de la grip espanyola de 1918, anomenada així, segons alguns investigadors, perquè la premsa del nostre estat va ser la que més cobertura va donar sobre la pandèmia. Si bé altres països també van ser fortament afectats, la Primera Guerra Mundial ocupava bona part de l'actualitat diària i la informació sobre la pandèmia de grip va ser en gran mesura silenciada.

 

 

A Espanya, la neutralitat a la Gran Guerra va fer que la pandèmia sigués més present als mitjans de comunicació. I és que la grip espanyola de 1918 es va endur entre 20 i 40 milions de persones en només un any, i per a molts investigadors és la pandèmia més mortal a la que s'ha enfrontat la nostra espècie. 

 

 

En aquests dies ha arribat a les nostres mans un pamflet informatiu del 1918 a Sabadell sobre mesures de contenció contra el virus que l'alcalde accidental d'aquell moment, Pere Pascual i Salichs, decretava a la població. Unes mesures que, com es pot comprovar, tenen en molts casos una gran similitud amb les que avui decreten les autoritats per evitar el contagi per coronavirus. Altres, en canvi, són més arcaiques:

 

 

Pamflet informatiu sobre les prevencions contra la Grip Espanyola de 1918 a Sabadell

Pamflet informatiu sobre les prevencions contra la Grip Espanyola de 1918 a Sabadell | Daniel Blabia

Vols llegir més…?

EFEMÈRIDE | Una festa en motiu del retorn de l’Esquirol de Bellaterra

EFEMÈRIDE | Una festa en motiu del retorn de l’Esquirol de Bellaterra

Durant la Festa Major de Bellaterra de l’any 1998 va desaparèixer un dels esquirols de l’escultura de la Plaça Maragall, obra del senyor Colom. Quelcom que es podria haver estat una “tragèdia” pel veïnat de Bellaterra és va transformar en un nou repte i la recuperació de la simbòlica figura de l’Esquirol va esdevenir un nou motiu de celebració

EFEMÈRIDE | Fa 22 anys es construïen les  famoses columnes de la UAB

EFEMÈRIDE | Fa 22 anys es construïen les famoses columnes de la UAB

L’estiu de 1999 la Universitat Autònoma de Barcelona estava a punt de culminar l’obra que definiria els trets identitaris del centre fins avui en dia. Parlem de l’obra de les 4 columnes que es troben a l’entrada de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre la lateral de la B-30 i el Campus

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: