Canvi d'hora | Generalitat

 

 

La propera nit de dissabte 28 a diumenge 29 de març es procedirà a avançar l’hora al nou horari d'estiu. Així, quan siguin les dues de la matinada els rellotges s’hauran d’avançar a les tres.

 

 

Davant la situació de confinament de la ciutadania degut a la pandèmia de Covid19, l’Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) fa unes recomanacions ja que l’adaptació al nou horari d’aquest cap de setmana, pot ser més llarga de l'habitual degut a la disminució de les rutines socials, de l’exposició a la llum solar i de l’activitat física. En aquest sentit, recomana:

 

 

  • Procurar rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona. Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau.
  • I de manera habitual, es recomana procurar mantenir horaris regulars a l’hora de llevar-se, anar a dormir i de menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l’hora per poder conciliar el son.
  • Evitar les migdiades i estimulants des de l’hora de l’àpat del migdia.

 

 

Dos cops a l'any

El canvi horari és una mesura que es realitza dos cops a l’any (març i octubre) i té el seu origen en la crisi del petroli de l’any 1974, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia.

 

 

Per contra, l’increment arreu d’Europa de la conscienciació ciutadana en relació als efectes negatius d’aquest canvi d’hora sobre la salut de les persones i l’aparició els últims anys de diferents moviments d’arreu d’Europa havien impulsant la necessitat de debatre sobre aquest tema al conjunt d’Europa aplegats en una xarxa d’organitzacions que promouen la fi del “Daylight Saving Time (DST)”.

 

 

El 2021, era la data prevista per l’últim canvi d’hora 

La Comissió Europea va acordar que l’any 2021, per tant l'any vinent, se suprimiria el canvi d’hora a tota la Unió Europea, entre altres raons, pels efectes negatius que aquest canvi suposa per a la seva salut, l’increment d’accidents de trànsit i el poc estalvi energètic que genera avui dia.

 

 

En aquest mateix sentit s’havia pronunciat el Parlament Europeu a través d’una moció votada fa un any on situava el març de 2021 la data en què tindria lloc l’última modificació d’hora obligatòria per als Estats membres que vulguin mantenir l’horari d’estiu; o, per contra, a aquells Estats que prefereixin quedar-se en l’horari d’hivern haurien de tornar a canviar l’hora l’octubre de 2021. En tot cas, el Parlament Europeu havia demanat que els diferents països es coordinessin entre ells per garantir que el Mercat Únic no es vegi perjudicat.

 

 

Una decisió que podria veure’s posposada novament davant la crisi global del coronavirus. La decisió  sobre a quin horari caldria ubicar-se, si l’anomenat horari d’estiu (UTC+2) o el d’hivern (UTC+1) recau únicament als estats, tot i que des de les instàncies europees es va demanar que s’establissin mecanismes de coordinació a l'hora de prendre una decisió al respecte.